Crítiques dels sindicats al govern de Tarragona per la gestió de la Guàrdia Urbana

Consideren que la nova estructura organitzativa no ve acompanyada d'un necessari increment de la plantilla

Publicat el 18 de març de 2024 a les 13:02
Actualitzat el 18 de març de 2024 a les 13:18
El passat dijous 14 de març, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va presentar la nova estructura organitzativa de la Guàrdia Urbana, que inclou, entre altres mesures, triplicar els agents de proximitat, passant dels 20 actuals als 60 previstos. Així mateix, es dividirà el cos policial en cinc grans divisions: la Policia Judicial, la de Serveis Generals, la Territorial —on s'inclouen els agents de proximitat—, la de Trànsit i la de Gestió Interna.

Totes elles, segons va explicar l'alcalde i també conseller de Seguretat Ciutadana, engloben un total de 219 efectius que podrien ampliar-se fins als 240 l'any 2025. En aquest sentit, els sindicats CSIF, ASEMIT-USPAC i SPL-CME s'han mostrat crítics amb el govern municipal, preguntant-se com "s'oferirà més presència policial, sense un augment significatiu i alhora necessari de la plantilla".

En un comunicat, els tres sindicats assenyalen que més enllà de si és convenient o no la nova estructura, volen posar l'accent "en l'impacte i com afectarà aquest canvi al personal i a la ciutadania".
 

La Guàrdia Urbana pateix un "dèficit de personal crònic"

Els sindicats consideren que "s'obligarà a molts dels agents que fins ara feien tasques diürnes de vigilància del trànsit i de policia de proximitat en zones comercials d'una ciutat activa i viva, a treballar més hores de nit per a vigilar una ciutat adormida sense oci nocturn". En aquest sentit, considera que hi haurà "una despesa, en aquest cas innecessària, de complements de nocturnitat".

En el seu comunicat, afirmen que aquesta decisió és "desvestir un Sant per a vestir-ne un altre". En aquest àmbit, insisteixen en esmentar "el dèficit de personal de la Guàrdia Urbana", que consideren "un problema crònic" i que xifren en més de 50 efectius. També afirmen que hi ha "una plantilla molt envellida" i que "caps i comandaments intermedis realitzen funcions de major categoria".

Tot això en un context en què "la plantilla està esgotada i desmotivada i quan no s'està complint l'acord de condicions de treball malgrat el sobreesforç i dedicació pel fet de fer un treball que requeriria 50 agents més".
 

Les demandes dels treballadors

En el comunicat, els tres sindicats asseguren que no es compleix l'acord de condicions de treball de l'any 2018, que no es reconeix el temps necessari per a preparar-se per al servei, que inclou posar-se l'uniforme, recollir l'equip, col·locar-se els elements de protecció o la verificació del vehicle.

Així mateix, també denuncien l'absència de formació obligatòria i l'incompliment, en alguns casos, de les dues pràctiques de tir mínimes obligatòries a l'any. Alhora també critiquen que els agents tinguin una jornada de treball superior a la de al resta de funcionaris i que, de vegades, no es respecta la conciliació laboral i familiar. 

Per mostrar el seu descontentament amb la situació, els agents van assistir al consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona. Segons els sindicats, van fer-ho "de manera respectuosa i en silenci", tot i que la seva presència "sembla que no va agradar a l'alcalde i a la consellera delegada".