El grup municipal de la CUP ha presentat un total de 41 al·legacions i esmenes a l'ordenança reguladora del Servei de Neteja Viària i Recollida, Transport i Prevenció de Residus de Reus i assegura que ha estat l'únic partit a fer-ho durant el període establert com a tal. Així mateix, els serveis tècnics de l'Ajuntament haurien aprovat pràcticament totes les aportacions dels cupaires i l'aprovació inicial del document es podria portar al ple municipal del mes de maig; amb aprovació definitiva de cara a finals d'any.
No obstant això, encara que el partit a l'oposició celebra que la futura ordenança comportarà canvis positius i que complirà moltes de les propostes que demanen des de fa temps, denuncien que "aquest document arriba molt tard", ja que, encara que tot vagi bé i s'aprovi, no es podrà aplicar fins al 2031, moment en què deixarà d'estar en vigor el contracte actual. Aquesta nova ordenança es va començar a redactar el desembre del 2024.
En aquest sentit, la portaveu de la CUP, Mònica Pàmies, ha aprofitat per reivindicar la necessitat d'internalitzar el servei, perquè llavors, "es podria anar adequant el servei als canvis de normatives europees". En canvi, el servei actual depèn dels interessos acordats amb la UTE Reus Net i no contempla la flexibilitat de modificacions, que es podrien fer però incrementant el preu. És per això que, apunta Pàmies, l'Ajuntament ha fet ampliacions del contracte, que ja tenia un import de 106 milions d'euros i una durada de deu anys, que incrementen la despesa.
Cal recordar que el contracte del servei de neteja viària i recollida dels residus es va posar en funcionament el 2021 i que, des de llavors, l'empresa que havia explotat anteriorment el servei, FCC Medi Ambient va intentar en repetides ocasions "tombar" la contractació, fins que el passat mes de novembre, el Tribunal Suprem va desestimar tots els recursos presentats i va donar el seu vistiplau. Amb tot, l'ordenança que regiria aquest contracte seria la vigent des de fa, almenys, tres mandats, segons la regidora anticapitalista.
Aportacions de la CUP a l'ordenança
Des de la CUP, apunten que l'ordenança hauria d'haver estat un pas previ per a qualsevol licitació i plec de condicions del servei i, en no haver estat així, han apostat per presentar les seves modificacions. D'una banda, el grup municipal ha demanat que es redefinissin els tipus de residus per fer facilitar el procés de reciclatge a la ciutadania, per exemple, tenint en compte que "els vidres plans van a la deixalleria" o que "les cendres d'estufes de pèl·let van directament al rebuig i no al contenidor d'orgànica".
D'altra banda, insisteixen que el "circuit ha de ser molt més ecològic" i que, en totes les plantes de triatge, "s'hauria de poder fer la selecció, el reciclatge i el tractament". Així mateix, reclamen que "no és just" que tothom pagui la mateixa taxa en funció dels metres quadrats de l'habitatge o el local, quan depèn de la gent que hi visqui, l'activitat que es desenvolupi i la consciència que es tingui a l'hora de generar residus. Per tant, proposen "el pagament per generació de brossa", fet que requeriria un mètode identificatiu en les bosses o el sistema porta a porta.
També en termes econòmics, Pàmies ha justificat la necessitat que no tot siguin sancions i que es permutin per hores de treball comunitari, una novetat que encara s'ha de treballar i definir unes bases reguladores per incorporar-se a la futura ordenança. Alhora, les cupaires han aconseguit que es deixi de sancionar tot un edifici en casos en què es comet una infracció, però no s'identifica el veí responsable.
Entre altres aportacions, han inclòs que s'implementi un servei per reparar i reutilitzar els electrodomèstics i mobles que es porten a la deixalleria perquè es puguin cedir a gent sense recursos, de la mateixa manera que els patinets i bicicletes abandonats a la via pública que es porten al dipòsit de vehicles es puguin cedir a entitats, com la cooperativa Escamot, que, a través de la inserció laboral, es poden tornar a posar en circulació a cost zero.
«Blanquejar» l'empresa SIRUSA
La voluntat de la formació és "ser més exigents, per intentar reduir al màxim la generació de residus" i que es contempli la "transformació", en lloc de "l'eliminació dels residus", perquè "en el redactat original semblava que s'intentés promoure o justificar la incineració de residus que van a SIRUSA", ha etzibat Mònica Pàmies, qui ha recordat que "tota la brossa que no reciclem i valoritzem correctament, l'acabem aspirant" i impacta en la petjada ecològica.
La incineradora del Camp de Tarragona, SIRUSA, és un servei mancomunat entre els ajuntaments de Tarragona, Reus, Cambrils, Contantí, La Canonja, Salou, Vila-seca i Valls. "La intenció de l'ajuntament és blanquejar l'empresa, que hauria de pretendre reduir activitat si realment es fes bé el tractament posterior dels residus, perquè no caldria incinerar; en canvi, no tenen cap intenció de deixar-ho, més aviat, continuen ampliant el servei a llarg termini", ha denunciat la portaveu reusenca de la CUP.
En aquest sentit, a més, Pàmies critica la manca d'una campanya informativa adreçada a la ciutadania, que no és conscient que "la mala gestió de la brossa pot provocar conseqüències per a la salut" quan és enviada a SIRUSA sense haver-se fet la correcta separació.
Per tot plegat, i amb la impossibilitat per modificar el servei a grans trets fins al 2031, el partit reconeix que hi ha poc marge de maniobra per millorar la situació. Així i tot, creuen que es podrien implementar algunes de les mesures que són competència municipal -més enllà del contracte-, com en l'àmbit de la deixalleria o de la via pública. Per exemple, proposen que es renovi el model de papereres, per unes en què les deixalles no surtin volant amb el vent, i que se'n col·loquin més als carrers; o instal·lar lavabos autorentables en espais públics com parcs i places.