La CUP de Tarragona ha denunciat aquest dilluns 2 de desembre en roda de premsa "un seguit d'irregularitats en la fase d'adjudicació del procediment de licitació del contracte de l'estudi de la qualitat de l'aire". En aquest sentit, l'exconsellera Eva Miguel ha apuntat a la consellera d'Hisenda i al conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona "com a responsables d'irregularitats i indicis de prevaricació". En les pròximes setmanes, la CUP formalitzarà una denúncia a Fiscalia i a l'Oficina d'Antifrau.
El procediment de licitació de l'estudi es va iniciar durant el 2022 des de la Conselleria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, liderat per la cupaire Eva Miguel. Aquest procediment és fruit de la insistència de la candidatura independentista per tal de donar resposta a una moció aprovada per unanimitat el 2015, i atenent a un clam entre la ciutadania. El juny del 2023 es va procedir a l'obertura de sobres de les diferents ofertes, resolent a favor de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Tot i això, segons el partit anticapitalista, amb el canvi de govern municipal, entrant el PSC a l'alcaldia, es va suspendre aquesta adjudicació. En aquest sentit, cal recordar que fa pocs dies, l'Ajuntament de Tarragona va anunciar que demanava una pròrroga de sis mesos a la suspensió del procediment que caducava a finals del mes de novembre. Segons el consistori, l'administració competent per dur a terme l'estudi de la qualitat de l'aire és la Generalitat i esperen que el pressupost de 2025 inclogui una partida.
"La llei no preveu cap motiu de suspensió del procediment"
Aitana de la Varga, doctora en Dret i membre de l'assemblea de la CUP, ha explicat que l'Ajuntament de Tarragona és competent en matèria de contaminació atmosfèrica i que, per tant, està legitimat a dur a terme aquesta licitació en el territori de Tarragona. Així mateix, en relació amb el procediment, ha manifestat que la UPC va aportar el 12 de desembre de 2023 la documentació requerida i que, d'acord amb la Llei de Contractes del Sector Públic, el consistori ha d'adjudicar el contracte abans dels 5 dies hàbils següents a la recepció de documentació; en el cas tarragoní, doncs, com a tard s'havia de fer el 18 de desembre de 2023.
Així mateix, De la Varga ha afegit que "la llei no preveu cap motiu de suspensió del procediment". En la roda de premsa també ha participat la Laia Estrada, diputada al Parlament de Catalunya, qui ha recordat que el PSC sempre ha posat com excusa per no fer aquest estudi que tot plegat és una competència de la Generalitat. Estrada assegura que es tracta d'una excusa per evitar fiscalitzar el lobby petroquímic.
En aquest sentit, la diputada cupaire s'ha mostrat favorable a que la Generalitat inclogui una partida per tal que es faci un estudi de la qualitat de l'aire, però deixa clar que "aquest no és incompatible amb el de l'Ajuntament que, no oblidem, ja està pressupostat". També ha manifestat que amb l'actual adjudicació de Tarragona es podrien tenir resultats durant el 2025 i no caldria esperar-se fins a un hipotètic 2027 o 2028, en cas que realment la Generalitat fes l'estudi.