Un 42,7% de les famílies becades per la Fundació Pere Tarrés a Tarragona es troben en condicions de pobresa extrema

Les xifres de Tarragona són pitjors que les de la resta del país i en el cas de la pobresa extrema a Tarragona, la dada dobla la mitjana catalana

  • La Fundació Pere Tarrés ha presentat les dades de Tarragona. -
Publicat el 20 de maig de 2025 a les 16:49

Un estudi de la Fundació Pere Tarrés apunta que el 42,7% de les famílies beneficiàries de beques d'estiu a la demarcació de Tarragona es troben en situació de pobresa extrema, és a dir, viuen amb menys del 20% dels ingressos mitjans d'una família de Catalunya. L'entitat ha fet públiques aquest dilluns les dades del 2024 de l'informe que elabora anualment sobre les condicions de vida de les famílies beneficiàries de beques per a les activitats d'estiu que organitzen, amb dades segmentades de la demarcació tarragonina. Un 77% es troben per sota el llindar de la pobresa, si bé la xifra és set punts més baixa que el 2023. De mitjana, la renda anual de les famílies analitzades és de 11.943 euros, per sota dels 15.665 euros de la mitjana catalana.

David Lozano, coordinador de l'informe, ha exposat dades sobre les condicions socioeconòmiques de les famílies becades per la fundació a la demarcació de Tarragona. Tres de cada quatre no tenen habitatge en propietat; el 24% viuen en habitatges de menys de 75 metres quadrats i el 60% viuen en llars on hi ha menys de 25m2 per persona.

L'informe calcula els principals índexs que mesuren els diferents graus de pobresa segons l'índex fixat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat): la pobresa moderada -el llindar a partir del qual es considera que una persona es troba en situació de risc i que suposa que els seus ingressos anuals se situen per sota del 60% de la mitjana de les llars catalanes-, la pobresa severa -les llars amb uns ingressos per sota del 40% de la mitjana de Catalunya- i la pobresa extrema -els ingressos familiars suposen menys del 20% de la mitjana catalana-.

En totes les dades socioeconòmiques analitzades, les xifres de Tarragona són pitjors que les de la resta del país. Així, si les famílies que es troben per sota el llindar de la pobresa a la demarcació és del 77%, a Catalunya el percentatge se situa en el 66%. En el cas de la pobresa extrema, a Tarragona (42,7%) és el doble que la mitjana catalana (19,4%).

L'anàlisi mostra que tot i que les condicions globals milloren lleugerament, les famílies que es troben en condicions més vulnerables no se'n surten i la seva situació empitjora any rere any. Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de l'entitat, ha destacat que segons dades de l'Idescat del 2023 la pobresa infantil a Catalunya va créixer un 1% i es va situar per sobre del 34%. Una realitat que afecta 450.000 infants al país. "Es noten encara els efectes de la inflació en els preus de l'alimentació. Les condicions d'aquestes famílies són precàries", ha remarcat".

A la demarcació de Tarragona, la Fundació Pere Tarrés va tenir l'any passat 5.000 beneficiaris de l'acció educativa i social i va donar 1.015 beques, de les quals 800 van ser per activitats d'estiu, que van reunir fins a 3.000 participants. A la vegada, Ruiz de Gauna ha destacat la importància del lleure en el sistema educatiu. "El 80% dels infants en situació de vulnerabilitat no tenen accés al lleure educatiu. A Catalunya, de mitjana per cada infant es dediquen 5.200 euros l'any, però en lleure educatiu no s'arriba ni a 20 euros", ha manifestat.