El sector vitivinícola del Priorat apunten els diferents reptes a què s'enfrontarà els pròxims anys. Des de la gestió de l'aigua i l'habitatge a la comarca als aranzels de Trump i el canvi climàtic, dos factors que comporten grans incerteses tant per al mercat internacional com per als productors. D'altra banda, les DO prioratines aposten per la creació d'una fira professional que permeti generar negoci durant tot l'any per als cellers.
Des de la DOQ Priorat, el president Salus Álvarez, ha demanat regular la producció del vi català per tenir "ordre, prestigi i valorització". Per la seva banda, la presidenta de la DO Montsant Pilar Just ha insistit a les administracions perquè accelerin els projectes que els han de garantir el reg de suport perquè els "ajudi a generar els quilos per hectàrees necessaris perquè les explotacions siguin viables". "No demanem ser unes DOs amb grans produccions, perquè llavors perdríem aquesta identitat i qualitat dels nostres vins", ha afegit.
Amb tot, les denominacions d'origen de vi prioratines han celebrat la recuperació de "l'orgull de ser viticultor i pagès" a què ha contribuït la Fira del Vi de Falset, que enguany celebra la seva trentena edició, amb una seixantena de cellers de les dues denominacions d'origen presents a la comarca i una programació que combina activitats relacionades amb viticultura, gastronomia i música. "Això fa trenta anys estava totalment devaluat. La societat torna a valorar molt l'orgull de l'ofici", ha assenyalat Álvarez.
Quan l'ajuntament falsetà va impulsar la iniciativa, avui convertia en una "festa major de la comarca", en paraules del batlle Carlos Brull, no s'imaginaven que esdevindria una eina tan important, també per a connectar amb els consumidors. En aquest context, la fira s'ha convertit aparador perquè els cellers mostrin les seves produccions a un públic local, però també internacional que veuen en la fira una oportunitat per endinsar-se en el món vitivinícola prioratí.