Una delegació de la Universitat Rovira i Virgili ha estat present a la trobada de l'ONU i constaten que hi ha una falta de voluntat política de les màximes potències. Susana Borràs és una de les professores que hi ha participat i, malgrat no voler ser pessimista, adverteix que la situació és "complicada".

Susana Borràs, investigadora de la Universitat Rovira i Virgili Foto: URV
- Estem participant com a societat civil amb diverses empreses, universitats i altres actors de la societat. Participem en un espai on presentem els nostres projectes i creem espais de diàleg amb la possibilitat d'influir en les negociacions intergovernamentals, i això ens ha permès presentar els resultats d'investigació de la URV. El que volem és que la nostra recerca no es quedi en un calaix i pugui influir en les decisions polítiques.
- Vosaltres presenteu els informes i ells escolten, però creu que hi ha voluntat de canvi?
- Després de 25 anys de negociacions sobre canvi climàtic entre estats, el sol fet de participar ja és important per a nosaltres com a científics. És important que tinguem aquest espai per donar a conèixer les nostres recerques i ho hem aprofitat al màxim. És positiu que estiguem a la zona pròxima a les decisions i hi puguem incidir. Ara, que després ens vulguin tenir en compte o no, això ja és voluntat política...
- No n'hi ha?
- Ara mateix els interessos polítics es prioritzen per sobre de les necessitats del planeta. Això, després de la Cimera, ens situa en un escenari bastant preocupant. Hi ha un negacionisme amb el canvi climàtic que no té sentit. Intento no ser negativa, però és la realitat.
[blockquote]"Molts països no han obert ni l'estand de la delegació"[/blockquote]
- Abans ja hi ha hagut altres convencions en què els estats arribaven a grans acords que finalment no s'han aplicat mai. Vostè que ha estat allà aquests dies, com veu l'actitud dels governs? Com pronostica que acabarà la Cimera?
- No m'agrada ser pessimista, però l'escenari és molt complex. Ni la Xina, ni els Estats Units, ni Rússia hi han enviat delegacions. Molts països no han obert ni l'estand de la delegació dins la COP. Per exemple, els EUA ni tan sols han enviat representants governamentals. Que les màximes potències responsables de les emissions de gasos no hagin anat a la Cimera és molt preocupant.
- Quines recerques hi ha presentat la URV?
- La nostra recerca no és exactament de ciències aplicades, sinó que és de ciències socials. Ara hi ha un moviment que incideix en la importància del comportament emocional de la societat. El que passa és que la societat té un coneixement que no arriba prou a qui pren la decisió i la nostra tasca és fer arribar aquestes emocions i coneixements socials als de dalt. Moltes vegades no se'ns té en compte. Potser per això ara estem en situació d'emergència climàtica, perquè s'ha estudiat molt el canvi climàtic des d'un punt de vista científic, però l'aspecte social s'ha deixat de banda.
- Nosaltres, com a petits membres de la societat, hi podem fer alguna cosa o tot està en mans de les grans empreses?
- Totalment sí! Com a consumidors hem de penalitzar la producció i assumir la responsabilitat que ens toca. Els petits gestos sumats poden contribuir. I en això, l'educació ambiental des de petits i la conscienciació és molt important.
- En aquest sentit, sembla que les noves generacions pugen fortes. Quin paper han tingut els joves a la Cimera?
- Un paper molt important. Va ser molt emocionant i motivador veure nois i noies tan implicats. És molt bonic veure com les generacions dels anys setanta que havien liderat el moviment ambientalista ara treballen conjuntament amb les noves generacions. Que la gent jove estigui compromesa és un signe de canvi. Ens estan enviant un missatge.
- Quin?
- Que ells seran els qui patiran les conseqüències del canvi climàtic i que cal canviar. El que passa és que tot el que sigui una crítica al sistema o un perill per a ell és atacat. Per això és tan important donar suport als moviments socials de base. Cal que facin pressió pel canvi.

Alguns estudiants de la URV presentant les seves investigacions sobre canvi climàtic, drets humans i justicia climàtica a la Cimera. Foto: S.B.
[blockquote]"A Tarragona hem d'exigir que les administracions limitin les empreses"[/blockquote]
- La URV representa la demarcació de Tarragona, justament una zona amb una gran indústria petroquímica que està al punt de mira d'entitats ecologistes per l'alta emissió de gasos que generen aquestes empreses. Quina és la situació aquí?
- A Tarragona ja no és que hàgim de treballar pel canvi climàtic, sinó per la nostra salut. Hem d'exigir a les administracions que exigeixin a aquestes empreses mesures limitadores d'emissions altament tòxiques. Hem d'exigir a les institucions una resposta contundent. No parlo de cap empresa en particular, sinó en general al Camp de Tarragona.
- Ara, l'alcalde Pau Ricomà ha anunciat que el govern municipal vol destinar 200.000 dels pressupostos a un estudi de la qualitat de l'aire a la ciutat.
- Sí, un dels problemes és que no tenim prou informació. Hi ha molts estudis fets que demostren que la ciutadania de la demarcació està molt exposada a gasos altament contaminants i donar l'esquena a això és una negligència total. La mobilització ciutadana per reclamar això és molt important, però des de les administracions també s'ha de prendre partit.
- Quina creu que seria la solució?
- No dic que s'hagi de tancar aquestes empreses de Tarragona, perquè sé que molta gent hi treballa i hi hauria una afectació social molt important. És un tema molt delicat i s'ha de fer una reconversió energètica justa perquè aquestes persones no perdin la feina. Són drets socials. Però això no impedeix que no s'hagin de posar més controls i auditories. No es pot fer els ulls grossos perquè ens paguin festes locals o ens financin projectes. Hem de ser conseqüents perquè estem en emergència climàtica.