
Naus del polígon químic de Repsol, al polígon nord de Tarragona. Foto: delCamp.cat.
El Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha detectat al Morell i Perafort-Puigdelfí que els nivells d'1,3 butadiè —un contaminant derivat del petroli que és cancerígen— superen per deu els límits de qualitat de l'aire admesos en la normativa internacional a causa de les emissions de la planta química que Repsol té en aquesta zona. Aquesta és una de les conclusions de l'Estudi d'avaluació real de la qualitat de l'aire als municipis de Constantí, el Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, que va analitzar la qualitat de l'aire entre desembre de 2012 i maig de 2014 en aquestes localitats
El director tècnic del LCMA, Xavier Roca, ha explicat que han detectat la font emissora causant de l'elevada presència de butadiè en aplicar «models matemàtics» en els episodis de contaminació però la Generalitat «sempre al·lega que no se'n pot determinar l'origen», ha lamentat. Roca ha alertat que la presència d'aquest contaminant afecta la seguretat laboral dels treballadors de la planta de Repsol i també impacta sobre l'entorn, i ha recordat que aquests elements trobats en excés al Camp de Tarragona està registrat com a cancerigen per l'Agència Internacional de Recerca Contra el Càncer (IARC).
L'estudi ha analitzat 160 compostos orgànics volàtils (COV), dels quals la Generalitat només n'avalua el que exigeix la UE: el benzè, que també ha superat el llindar permès: «Si només es controlen un o dos compostos passa això; que el que no es controla no existeix», ha criticat Roca, que veu una mancança important de control en zones amb forts emissions com en els municipis del Camp de Tarragona.
Fonts de la Conselleria de Territori han detallat que la legislació estableix des de 2010 un valor límit del benzè per a la protecció de la salut, però no per a la resta de COV, si bé sí que aconsella vigilar el butadiè, encara que no existeix mètode de mesura. L'estudi d'aquesta universitat catalana ha detectat que, al costat del butadiè, el benzè i el benzopirè també superen els límits, però el departament ha explicat que en els seus sis punts de control —únicament de benzè— «no s'ha detectat cap superació del valor límit per aquest contaminant des de la seva entrada en vigor».
Repsol no descarta millorar els controls
Des de la planta de Repsol a Tarragona s'ha apuntat, en declaracions a Europa Press, que després de Setmana Santa es reuniran amb la Plataforma Cel Net, que ha divulgat aquest estudi, per contrastar els resultats i conèixer la «preocupació» per la contaminació a la zona, i no descarten prendre mesures que redueixin les emissions després de l'anàlisi. Defensen que, tot i que el butadiè no es limita per llei, la seva planta aplica la normativa de salut laboral i té en compte l'exposició del personal a aquest component que, segons asseguren és «mínima» i apunten que els sorprèn que a l'exterior sigui més gran.

Complex Industrial Repsol de Tarragona. Foto: Oriol Montesó.
El Govern també es posa a treballar
El Govern, des de la conselleria de Santi Vila, s'ha compromès a «revisar les condicions establertes per reduir les emissions de benzè i 1,3 butadiè de les instal·lacions que emeten aquests contaminants», i iniciarà les accions necessàries per fer requeriments addicionals, d'acord amb el que preveu la normativa. Durant el primer semestre d'aquest any, s'analitzarà «el mètode més adequat» per avaluar el butadiè; es buscaran les ubicacions més idònies per a la seva determinació i s'iniciaran actuacions per implantar sistemes de mesura que s'instal·laran durant el segon semestre de 2015.
També impulsarà la creació d'una mesa de Sostenibilitat Ambiental del Camp de Tarragona amb la finalitat de «donar a conèixer les mesures de prevenció ambiental dels diferents sectors industrials», especialment de les empreses de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), i actualitzarà la informació a les entitats. La mesa estarà formada, com a mínim, per representants de la Generalitat —dels departaments de Territori i Salut; encapçalats per Sant Vila i Boi Ruiz—, pels ajuntaments de Constantí; el Morell; Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, de les universitats que investiguen sobre aquest tema, de les entitats de la societat civil i de l'AEQT.

Tancs a la planta de Tarragona de Repsol, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press.