L'Ajuntament de Vila-seca va informar, aquest diumenge 8 de setembre, a través de les xarxes socials que la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya havia notificat alguns casos positius lleus de dengue a la zona. En el comunicat, el consistori assegurava que el focus estava controlat i feia extensiva la informació de protecció davant les picades, a més de la recomanació d'anar al CAP en cas de símptomes.
Segons ha informat el Diari de Tarragona, Salut estaria estudiant l'origen d'aquest brot. D'entre les cinc persones afectades, dues d'elles van ingressar a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i ja han rebut l'alta, un tercer cas simptomàtic no ha necessitat ingrés hospitalari i els altres dos casos han sigut asimptomàtics.
La Secretaria de Salut Pública #Gencat ens ha informat que s’han detectat alguns casos lleus de Dengue a la zona. El focus està controlat, però des de Salut, ens demanen que us fem extensiva la informació de protecció davant les picades.
— Ajuntament de Vila-seca (@AjVilaseca) September 8, 2024
Si teniu els símptomes dirigiu-vos al CAP pic.twitter.com/Dw8timAp4g
Amb tot, ràpidament s'haurien iniciat els tractaments contra els mosquits transmissors d'aquesta malaltia vírica, que pot presentar símptomes com febre elevada, mal de cap, dolor muscular o articular, dolor a la zona posterior dels ulls, nàusees i vòmits, erupció cutània... En alguns casos pot arribar a ser greu, però la simptomatologia dura de dos a set dies i depèn de l'edat dels pacients.
Per evitar possibles contagis, en casos de dengue autòcton no vinculats al moviment de persones, quan es detecta un nou positiu, es fa una cerca de nous casos per estudiar possibles focus de transmissió i s'alerta als serveis d'atenció primària i hospitalària. El Banc de Sang i Teixits també realitza cribratges sistemàtics en els donants d'arreu de Catalunya.
Els símptomes del dengue
A Catalunya ja se'n van detectar tres casos el 2023. Després de la detecció del brot d'enguany, l'agènciavalora el risc d'aparició de nous casos autòctons a la zona com a moderat fins al final del període d'activitat vectorial, al mes de novembre.
La malaltia es presenta després de la picada d’un mosquit en una zona on hi ha dengue, habitualment de manera asimptomàtica. La simptomatologia, quan n’hi ha, depèn de l’edat dels pacients i dura de dos a set dies. Els infants sovint presenten febre seguit d’exantema maculopàpular generalitzat. En els adults, el quadre clínic es caracteritza per febre d’inici abrupte, cefalea intensa amb dolor retroorbitari, miàlgies, artràlgies, nàusees i vòmits i finalment exantema maculopàpular generalitzat.
Quan es confirma un cas es fa una cerca activa de nous casos mitjançant inspeccions per detectar possibles focus de transmissió a partir de mosquits, i s'alerta als serveis d'atenció primària i hospitalària de la zona. A més, es treballa directament amb els municipis de residència d’aquests casos per proporcionar recomanacions de desinsectació i protecció davant de les picades de mosquit. Finalment, el Banc de Sang i Teixits realitza cribratges sistemàtics de dengue i d’altres malalties transmeses per mosquits en els donants de Catalunya.
Durant l’any 2022 la detecció de casos va augmentar gairebé al nombre d’abans de la pandèmia, amb un total de 194 casos confirmats a Catalunya. L’any 2023 es van confirmar 260 casos, i fins a l’agost de 2024 s’han notificat 295 casos, la major part importats d’àrees geogràfiques endèmiques de dengue, especialment de la regió de les Amèriques.