El Banc de Sang continua fent cribratges per l'alerta del virus del dengue detectada a Reus

Malgrat el cas detectat el mes passat a Reus, el sistema de donacions funciona amb normalitat i garanteix un control especial fins que s'acabi l'alerta sanitària global

Laboratori de seguretat transfusional del Banc de Sang i Teixits
Laboratori de seguretat transfusional del Banc de Sang i Teixits | Banc de Sang i Teixits
10 d'octubre de 2023
Actualitzat: 12 d'abril de 2024, 11:40h

El dengue és una malaltia infecciosa d'origen víric que es transmet per picada de mosquit i els pacients s'acostumen a infectar en països on és endèmica. El passat mes de setembre, però, es va detectar un cas de dengue autòcton a Reus -el tercer a Catalunya des del 2018-, en un menor de quatre anys, que va estar ingressat una setmana a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Arran d'aquest cas, probablement transmès per la picada d'un mosquit infectat, ja que el menor no havia viatjat a cap dels països amb un índex elevat de contagi; el Departament de Salut Pública va iniciar el protocol per evitar la proliferació de nous casos al territori. Un mes després, podria considerar-se un cas aïllat perquè no s'ha informat d'altres malalts de dengue a Reus i voltants. 



Així i tot, els protocols d'actuació indicaven una cerca activa de casos als llocs de residència i de visita del pacient, així com inspeccions entomològiques a zones anteriors per tal de detectar possibles focus de transmissió. D'aquesta manera, el Banc de Sang i Teixits va iniciar cribratges delimitats en la zona de detecció per a la donació de sang i els seus components, òrgans i teixits.
 

Imatge d'arxiu d'un mosquit tigre a Ripoll Foto: ACN

 

Donacions segures

La realització de cribratges és una pràctica habitual al Banc de Sang i Teixits, d'acord amb les alertes sanitàries que es comuniquen en àmbit europeu. Es tracta d'un mecanisme de control que garanteix la seguretat de les donacions, sense haver-les de restringir per possibles contactes amb una determinada malaltia infecciosa.

"Des del primer moment en què es va conèixer el cas, estem fent un cribratge de les donacions; sempre que surten alertes, a les persones que vinguin de la zona on s'ha detectat algun d'aquests virus, s'analitzen les donacions, però mai les hem restringit", explica Núria Vilanova, coordinadora de donacions del Banc de Sang i de Teixits del Tarragona i Terres de l'Ebre.

Aquestes analítiques, que s'identifiquen degudament, permeten que el sistema de donacions continuï funcionant amb normalitat. "Intentem que la sang sigui segura al 100% i crec que ho estem aconseguint perquè som molt curosos en aquest sentit i el laboratori de seguretat transfusional del Banc de Sang i Teixits és punter a escala europea", exposa Vilanova.
 

Alertes sanitàries globals

Més enllà de la proximitat d'algun contagi, el Bang de Sang i Teixits del territori està coordinat amb les alertes sanitàries que puguin sorgir. Així, s'inicien els cribratges per detectar una malaltia determinada fins que s'acaba l'alerta. Aquestes depenen de l'origen del contagi, és a dir, del focus de transmissió i no tant de la detecció d'un cas proper, com el malalt de dengue del passat mes de setembre.

"Nosaltres continuem el curs normal de donacions -no han detectat altres casos ni irregularitats-, patim quan hi ha poques donacions perquè necessitem que les reserves sempre estiguin plenes i és el que més costa, però no és a causa de cap restricció", afegeix la coordinadora de donacions del Banc de Sang i de Teixits del Tarragona i Terres de l'Ebre.

De fet, es tracta d'alertes o 'criteris' que regeixen les donacions a nivell europeu i mundial, i es posen en marxa quan els casos s'apropen al territori. "Només que hi hagi un cas a una ciutat concreta, s'activa l'alerta, i quan fem l'entrevista mèdica prèvia a la donació, preguntem al donant si en l'últim mes ha viatjat a alguna d'aquestes zones 'de la llista'", descriu Núria Vilanova.
 

Efectes de les elevades temperatures

Habitualment, la majoria d'alertes acaben passat l'estiu, però les elevades temperatures i la calor extrema dels darrers mesos -i un cop iniciada la tardor- podrien provocar la prolongació en el temps d'aquests cribratges. "És possible que l'alerta s'allargui més del compte, continuem fent analítiques i no sabem quan s'acabarà", apunta Vilanova.

A més, cal tenir en compte, que les alertes es van posant al dia a tota Catalunya, d'acord amb els comunicats sanitaris que arriben. La coordinadora de donacions al territori descriu que "en ple estiu, com quan surt una nova alerta, substitueix l'anterior, és possible que uns països estiguin a la llista d'alertes i després ja no, o viceversa, d'un dia per l'altre". Per aquest motiu, la tasca del laboratori de seguretat transfusional és essencial perquè la donació sigui segura i "la gent pot estar tranquil·la, el servei funciona perfectament i està actualitzat", conclou la sanitària.
 

Laboratori de seguretat transfusional del Banc de Sang i Teixits Foto: Banc de Sang i Teixits

 


Els cribratges per l'alerta del virus del dengue responen a factors estacionals, que determinen també l'auge dels viatges en època estival. Aquest control ja es va dur a terme, per exemple, després de la detecció d'un cas positiu de febre del Nil l'any passat a Reus, seguint els protocols de seguretat i prevenció de Salut Pública.

 

Arxivat a