Digitalització i intel·ligència artificial, la gran aposta del Consorci d'Aigües

El CAT desenvolupa un projecte de 22 milions d'euros de pressupost per fer un gran salt endavant

Publicat el 24 de gener de 2023 a les 13:08

El Consorci d'Aigües de Tarragona farà un salt «històric» en la digitalització dels seus processos i instal·lacions. L'organisme té en marxa un paquet d'actuacions valorades en uns 22 milions d'euros que, ara, podrien comptar amb la implicació d'Europa. El president, Joan Alginet, ha apuntat que aquest projecte global situarà el CAT entre els referents mundials del seu sector.

 

Aquest dimarts ha passat per l'assemblea la intenció de demanar una subvenció europea vinculada als fons Next Generation. Dels 22 milions de pressupost previstos se'n demanaran 10, el màxim que es podrà aconseguir en una convocatòria on el mínim subvencionat són tres milions d'euros. Encara que la candidatura no fructifiqués, les inversions s'executarien igualment, sigui amb recursos propis del CAT, o amb altres vies de finançament.

 

Rebre el suport d'Europa, però, facilitaria molt el projecte previst. Consta d'una trentena d'actuacions dividides en vuit àmbits d'intervenció. El resultat final ha de convertir el CAT «en una empresa on totes les decisions estiguin preses basant-se en les dades».

 

Un gran salt endavant en la digitalització dels processos del CAT

D'aquesta manera ho ha resumit Andreu Fargas, cap del departament d'Innovació, Tecnologia i Energia del Consorci. El projecte té vuit pilars d'actuació, començant per la base de dades on s'ha de recollir tota la informació que genera el consorci. Es contempla la instal·lació de dos bessons digitals.

 

Es tracta d'elements que permetran tenir models per «optimitzar el funcionament de totes les nostres instal·lacions». Una millora que ha de tenir impacte en la infraestructura mateixa de canonades, però també en la potabilització, els bombaments i la distribució de l'aigua. El projecte general d'inversió també contempla incorporar la intel·ligència artificial en l'operativa del CAT.

 

Segons ha detallat Fargas, es vol incorporar «en la reducció de fuites a la canonada i en l'anàlisi de les canonades». És una línia de treball que ja es preveu executar durant la pròxima revisió de la infraestructura. Segons ha explicat, «gravarem la canonada per dins i hi aplicarem intel·ligència artificial per detectar-hi problemes».

 

«També es pot fer servir en la previsió de demanda o la previsió de qualitat», ha afegit. És a dir, «volem crear sensors intel·ligents que, a partir de dades, puguin preveure com serà l'evolució de la qualitat de l'aigua a qualsevol punt de la nostra xarxa». Una de les parts principals del projecte és la instal·lació de fibra òptica a la canonada principal del CAT.

 

Suposa cobrir els 85 quilòmetres que separen les instal·lacions de Tarragona i les de l'Ampolla amb aquest recurs. Fins ara s'ha instal·lat a prop del 60% del recorregut i es preveu que estigui plenament operativa el mes de juny. La fibra òptica s'acaba convertint en un detector de possibles incidències que, quan s'hagi instal·lat, es podran prevenir al llarg de tota la canonada.

 

Les dades, pilar fonamental del futur del CAT

La inversió prevista globalment és de 22.145.664,90 euros, dels quals s'opta a una subvenció de 10 milions. Des de l'organisme de gestió d'aigua expliquen que el 60% de les actuacions totals ja estan en marxa i finançades des d'anys anteriors. En la trentena de mesures previstes hi ha els bessons digitals, amb un pressupost de 13,5 milions d'euros.

 

Un altre projecte important és el d'optimitzar l'energia, amb 6,6 milions d'euros de pressupost. Inclou instal·lar dos parcs solars per a l'autoconsum i millorar sistemes de bombament. A la pràctica, la trentena d'actuacions han de servir per millorar la gestió de les dades que es generen al CAT.

 

Per una banda, pel que fa a la seva transparència, a través d'un nou portal de dades obertes. Però també en clau interna, per exemple, per preveure incidències abans que es produeixin. Una altra pota d'aquest projecte d'inversió és l'eficiència energètica, que es millorarà a través de la instal·lació de plaques solars.

 

També es reduirà el volum de pèrdues d'aigua que es poden produir al llarg del cicle de tractament hídric. La qualitat de l'aigua centrarà un altre dels àmbits, especialment pel que fa a garantir-la, millorar-la i fer-ho amb un nivell d'intervenció mínim.

 

El Consorci vol ser «de referència mundial»

La subvenció de 10 milions d'euros es demanarà al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE). És una línia d'ajuts vinculada als Next Generation europeus. S'ha aprovat aquest dimarts en «una assemblea històrica», com l'ha definit el president, Joan Alginet.

 

El capítol en el qual entra la proposta del CAT és el de la digitalització del cicle de l'aigua. «Si se'ns concedeix l'ajut, i així ho esperem, marcarem una evolució històrica pel que fa a la digitalització i la modernització dels seus processos», ha subratllat. «Comportarà que el CAT esdevingui un dels consorcis de referència a escala mundial», ha afegit.

 

A l'àmbit europeu «ja ho som en molts àmbits», aclareix Alginet. El president es mostra convençut que la seva candidatura està molt ben treballada i és la millor de les que es presenten a la convocatòria del PERTE. «Els beneficiats seran la indústria, però també la ciutadania, tots els pobles des d'Alcanar fins a Sarral», ha sentenciat.

 

Ha reafirmat la seva postura el director-gerent del CAT, Josep Xavier Pujol. També ha detallat que els projectes que es presentin a la convocatòria han de ser «innovadors i tractors, i considerem que el nostre ho és».

 

És a dir, que no només ha de servir per qui l'executi, sinó que s'han de poder convertir en referència per a altres empreses i organismes del sector en qüestió. «El nostre és un projecte complet, amb els tres camps que treballem, la captació, la potabilització i la distribució», ha exposat.