[noticiadiari]99/10431[/noticiadiari]
Així mateix, també ha estat notícia aquest 2023 els gairebé dos milions d'euros que la Grossa va deixar al barri de Torreforta, així com l'inici de les obres d'ampliació del CAP La Granja, els ofegaments mortals a la platja del Miracle o el tiroteig mortal que hi va haver al barri de Campclar.
Ha estat també un any marcat per la mort de personalitats destacades de la ciutat, com el pediatre Federico Adan, l'exconseller Eduard Rius, el biberó Artur Tomás, el professor Luis Navarro, l'editor del Diari de Tarragona, Luis Sánchez-Friera, o l'exregidor i dramaturg Sergi Xirinacs.
El PSC recupera l'alcaldia de Tarragona
Les eleccions del 28 de maig van marcar l'actualitat informativa de l'any 2023 a la ciutat de Tarragona. Primer amb una llarga campanya electoral i després amb el canvi d'alcaldia que van suposar els resultats. En aquest sentit, el PSC va guanyar de nou els comicis i aquesta vegada va poder governar, amb Rubén Viñuales com a flamant nou alcalde.Els socialistes van iniciar el mandat en solitari i en minoria, una situació que es manté actualment, tot i que van poder tirar endavant l'increment d'impostos i el pressupost del 2024, amb el suport de Junts i En Comú Podem. Així mateix, Esquerra va votar contra l'augment de taxes, però va avalar els comptes de 2024.
Els comicis locals també van portar diverses marxes destacades del plenari tarragoní, com les de Josep Fèlix Ballesteros, alcalde entre 2007 i 2019, i Pau Ricomà, batlle entre 2019 i 2023. En aquest àmbit, també cal destacar la sortida del saló de plens de la plaça de la Font de Ciutadans i la CUP, així com irrupció de Vox amb tres regidors.
Pujada d'impostos i retirada de l'Ajuntament com a acusació particular en el cas Inipro
Els sis primers mesos del nou mandat municipal han estat marcats per diverses polèmiques. Una d'elles ha estat la pujada de taxes i impostos, amb un increment del 7,4% de l'IBI, un 12% de la taxa de la brossa, un 20% de la taxa d'ocupació de terrasses i un 33% de l'ICIO. Junts i Comuns van avalar la proposta socialista, mentre que la resta de partits de l'oposició —ERC, PP i Vox— van votar en contra.[noticiadiari]99/12931[/noticiadiari]
Pel que fa a la retirada de l'Ajuntament de Tarragona com a acusació particular del cas Inipro, en què es jutjaran diversos càrrecs socialistes, Rubén Viñuales va signar el decret a finals del passat mes de juny. En aquest sentit, el govern municipal va justificar la decisió perquè "no ens podem permetre és gastar diners públics de l'Ajuntament en una cosa que es volia utilitzar per a un interès, que de públic, en tenia poc".
[noticiadiari]99/10634[/noticiadiari]
Arran d'aquesta decisió, que es va executar via decret, el batlle va rebre fortes crítiques per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, que durant el mandat 2019-2023 va tirar endavant la personació del consistori tarragoní en el cas.
Una altra de les polèmiques del nou mandat ha estat l'eliminació de places d'aparcament gratuït o de baix cost en diverses zones de la ciutat. En aquest sentit, la zona blanca de Joan XXIII s'ha pintat de verd, mentre que algunes zones taronges, al preu d'1 euro al dia, s'han convertit en zones verdes.
[noticiadiari]99/13631[/noticiadiari]
A la zona de Joan XXIII s'ha obert un nou pàrquing dissuasiu amb 388 places de zona taronja. Finalment, en els darrers dies de l'any es va anunciar l'increment del preu dels pàrquing municipals un 20%, passant de 4,95 a 5,95 euros de preu màxim diari.
Una de les actuacions destacades dels primers sis mesos de mandat és la iniciativa Pam a Pam, per posar a punt l'espai públic de la ciutat. Va arrencar el passat mes d'octubre i, segons les dades de l'Ajuntament de Tarragona, ja s'han executat més d'un milers d'accions.
Una de les grans polèmiques dels darrers anys a l'Ajuntament de Tarragona ha estat el contracte de la brossa. El servei es va licitar de nou, després que el primer concurs quedés desert, i fins a quatre empreses van presentar oferta. En aquest sentit, està pendent l'adjudicació que arribarà en els primers mesos de 2024.
Un estiu complicat a les platges de Tarragona
Els mesos d'estiu van ser negres pel que fa a ofegaments a les platges de la província de Tarragona, amb 11 persones mortes. Tres d'aquestes morts es van produir a la platja del Miracle de la capital tarragonina, un fet que va obligar l'Ajuntament a moure fitxa i ampliar l'horari del servei de socorrisme a les platges del municipi i prendre algunes mesures per evitar incidents d'aquest tipus.[noticiadiari]99/11364[/noticiadiari]
A banda de les tres defuncions, així com diversos rescats, a la platja del Miracle va aparèixer un cadàver sense braços ni cames, que corresponia a una dona desapareguda a Ullastrell a causa d'uns aiguats.
Els responsables d'IQOXE seran jutjats per l'explosió química del 2020
En l'àmbit judicial, el Jutjat d'Instrucció 1 de Tarragona va notificar el passat mes de novembre l'obertura de judici oral per l'explosió química d'IQOXE el 14 de gener de 2020. Així, es jutjarà la companyia IQOXE, com a persona jurídica, i tres directius de l'empresa en el moment dels fets —Jose Luis Morlanes, Juan Manuel Rodriguez Prats i Gerardo Adrio—.
L'exdirector d'IQOXE, José Luis Morlanes, acompanyat dels seus advocats, després de declarar davant del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. Foto: Arnau Martínez / Mar Rovira / Neus Bertola
Els acusats s'enfronten a peticions de diversos anys de presó pels suposats delictes d'estralls, homicidi imprudent, lesions imprudents, funcionament habitual de l'empresa en condicions inadequades de seguretat i contra els drets dels treballadors.
Tot i la interlocutòria d'obertura de judici oral notificada a les parts, el judici encara trigarà a celebrar-se. En aquest sentit, la previsió és que no es faci abans de l'any 2025.
En aquest mateix àmbit de la justícia, el febrer de 2023 es va posar en marxa el nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona, ubicat a la zona de Joan XXIII i que acull uns 150 interns.
Tiroteig mortal a Campclar
Un dels problemes estructurals de la ciutat de Tarragona és la seguretat ciutadana. La percepció de la ciutadania és que aquesta s'ha deteriorat en els darrers temps i que afecta tota la ciutat. Baralles, ganivetades, tirotejos o agressions sexuals han estat protagonistes durant el 2023 a la capital tarragonina.[noticiadiari]99/12696[/noticiadiari]
Un dels episodis més greus es va produir el passat mes d'octubre al barri de Campclar, on un home va morir després de rebre un tret. En aquest sentit, es tractaria d'una baralla entre clans per una qüestió sentimental i que va acabar amb diverses persones detingudes.
_(1).jpg)
El dispositiu dels Mossos desplegat al barri de Campclar. Foto: Mar Rovira / ACN
El barri de Ponent també va ser protagonista el passat mes de novembre arran de la visita d'un conegut youtuber. Aquesta visita va acabar amb aldarulls, crema de contenidors i llançament de pedres contra Bombers i Guàrdia Urbana.
També es va produir una mort violenta a finals del mes d'agost a la Part Baixa de la ciutat. Un home va morir dies després d'una baralla per una cigarreta. Els fets van tenir lloc en un bar a la plaça de la Pedrera, a tocar de l'estació de tren.
La Grossa deixa prop de dos milions d'euros a Torreforta
El 2023 s'ha tancat amb un bon regust a Tarragona, després que la Grossa deixés 1,7 milions d'euros al barri de Torreforta en el sorteig del passat 22 de desembre. La Bruixa de Plata, l'administració de loteries del Mercat, va vendre 27 sèries del 01568, un dels cinquens premis.[noticiadiari]99/13953[/noticiadiari]
Cadascun dels dècims venuts va deixar 6.000 euros de premi als afortunats. Però no va ser l'únic gran premi que va caure als barris de Ponent de Tarragona, ja que el passat mes de juny un venedor de l'ONCE va repartir 700.000 euros en el sorteig del Cupó Diari.
Obres en marxa
Cal destacar que durant el 2023 es van posar en marxa les obres d'ampliació del CAP La Granja, que han costat 5,2 milions d'euros i que han suposat la construcció d'un edifici annex a les instal·lacions del centre sanitari. El nou edifici, de planta baixa i dues més en alçada, es posarà en funcionament durant els primers mesos del 2024.
Imatge de les obres del nou edifici del CAP La Granja el passat mes de novembre. Foto: Facebook / Manuel Martín Bravo
En l'àmbit sanitari, durant el 2023 han continuat els treballs del nou Hospital Joan XXIII, que van començar el 2022. En aquest sentit, està previst que durant el 2024 acabi la primera fase de les obres, mentre que el 2026 el nou centre sanitari estarà plenament operatiu.
Pel que fa al patrimoni històric, durant l'estiu van començar les obres de renovació de les façanes del Pretori romà. El resultats dels treballs, pressupostats en 800.000 euros, ja es poden veure en part al monument, ja que en els darrers dies s'ha retirat part de les bastides.