A l'espera que la setmana vinent l'Ajuntament de Tarragona celebri el ple de pressupostos -ja amb els suports garantits-, els representants dels diferents grups s'han reunit aquest divendres per debatre les qüestions ordinàries del mes de desembre. Entre elles, han acceptat la cessió del Fòrum de la Colònia per part de la Generalitat durant 50 anys, per plantejar diàleg amb els treballadors municipals o per impulsar l'anella verda Gaià-Francolí.
Tot i la calma que ha regnat en la major part de la sessió, el debat de dues mocions similars -presentades pel Partit Popular i Ciutadans- sobre la "discriminació lingüística" del castellà a Catalunya ha encès per moments la discussió. Elisa Vedrina, regidora del PP, ha afirmat que la nova llei educativa, coneguda com a Llei Celaá, "elimina la llengua espanyola" i que "la reserva a l'àmbit domèstic". Tot plegat, l'endemà que el TSJC obligués a reservar un 25% de les classes del sistema educatiu català a la llengua castellana com a llengua vehicular.
Ha estat, però, Sonia Orts, regidora del grup taronja, qui s'ha mostrat més vehement i ha assenyalat al regidor d'ERC Manel Castaño, qui ha acusat els dos grups anteriors de ser "els que divideixen, s'erigeixen com a víctimes i són els botxins". Com a resposta, Orts ha afirmat: "Li diré amb tot l'afecte i amb tot l'apreci que jo vaig tenir un professor de petita que m'ensenyava matemàtiques, i m'ensenyava altres assignatures, perquè a mi em costava bastant el català i fer els exàmens en català. Aquest professor em donava suport i em deia que havia de lluitar pel que creia, i que podia fer els exàmens si era possible en castellà. Jo crec que vostè recorda el professor. És una cosa privada, no en diré el nom. I vostè m'està fent un discurs de per què jo vaig a favor del castellà. Faci memòria i sabrà del que li estic parlant". Orts, natural del barri de Sant Salvador, va ser alumna del mateix Castaño, qui ha dedicat la seva vida professional a la docència en aquest barri.
Orts ha tancat dient que alguns dels casos de "discrminació" que es produeixen als patis de les escoles -segons Cs- han passat a la seva família. Finalment, cap de les dues mocions s'han aprovat, pel vot en contra de la resta dels grups.
Reclam econòmic pel Plaseqta
El conseller d'Interior Miquel Samper va afirmar en la comissió d'estudi sobre la indústria química al Parlament que no hi havia diners per finançar per part de la Generalitat els sensors necessaris per detectar la perillositat dels compostos en cas d'accident. És per això que l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat com a declaració institucional el reclam d'aquests diners als quals es va comprometre l'anterior conseller, Miquel Buch. Són 7 milions d'euros que l'alcalde, Pau Ricomà, considera "molt importants" per a la seguretat dels veïns de l'entorn de la indústria.
Més enllà de la moció aprovada dels cupons de descompte al comerç local, el plenari s'ha mostrat a favor també de crear una xarxa d'horts urbans, de reclamar a la Generalitat un pla d'ajudes específiques per a l'oci nocturn, i per millorar la resposta a les emergències socials -com la de Bonavista, el passat 29 de novembre.
[noticia]39620[/noticia]
Mocions que s'aproven però que no es compleixen
Els textos presentats pels diferents grups en l'apartat de mocions són declaracions, però no tenen compliment obligat, a diferència de la resta de punts. Respecte al conflicte generat per la representació dels treballadors als comitès d'administració de les empreses municipals, Cs i la CUP han demanat que el govern rectifiqui i permeti la representació sense dret a vot. Jordi Fortuny, el regidor que ha dut les negociacions, s'ha negat novament a la modificació del reglament, però una majoria del plenari ha permès aprovar la moció. Només Junts ha donat suport a l'executiu de Ricomà ja que, segons el seu portaveu, Dídac Nadal, no entenen per què caldria tombar el procediment que ja s'ha iniciat.
En una intervenció al final del punt, l'alcalde ha assenyalat que "les mocions queda molt clar que no poden substituir les decisions i els òrgans de govern". Tant Sonia Orts com Laia Estrada han demanat "escoltar" la plantilla abans de continuar amb la tria dels representants. A banda d'aquest tipus de punts, on sí que hi ha hagut més crispació, els grups han deixat el seu to electoral per a la pròxima setmana, en un debat de pressupostos que es preveu ardent.
El conflicte lingüístic esclata al plenari previ als pressupostos
La calma i el "to constructiu" ha regnat en la major part de la sessió, que ha servit entre d'altres coses per reclamar diners per als sensors de la indústria química
Publicat el 18 de desembre de 2020 a les 13:50
Et pot interessar
-
Societat Valls recuperarà l'Hort del Rector i la muralla de Sant Antoni a finals del 2026
-
Societat El Govern vol rellançar el sector de l'avellana al Camp de Tarragona i potenciar el seu valor
-
Societat Molins Tarragó, l'empresa pionera de la Conca de Barberà que busca trobar relleu per garantir la continuïtat
-
Societat L'Ajuntament de Tarragona compra un edifici al centre de la ciutat per destinar-lo a habitatge social
-
Societat El Morell promou la rehabilitació de façanes, el tancament de parcel·les i la pavimentació de voreres
-
Societat El festival Psicurt torna a superar el rècord de curtmetratges rebuts amb la seva 10a edició