El Fòrum de la Justícia de Tarragona tindrà un cost de 94,2 milions d'euros i serà la infraestructura judicial més gran de Catalunya després de Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. Així ho ha explicat el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat, Ramon Espadaler, en una visita a l'Ajuntament de Tarragona per escenificar, juntament amb l'alcalde Rubén Viñuales, el pas endavant que ha suposat la licitació de la primera fase de les obres d'aquest equipament llargament reivindicat.
Cal recordar que aquest dijous 17 de juliol, es va obrir la licitació de la primera fase de les obres per 23,5 milions d'euros. Concretament, es tracta de l'execució de les obres de moviment de terres i estructura de l'edifici. L'inici dels treballs està previst per al primer trimestre de l'any vinent, si no hi ha cap incidència durant la licitació, mentre que la finalització està prevista de cara al darrer trimestre de 2028. Una vegada acabades les obres, Tarragona tindrà totes les seus judicials en un mateix edifici.
"El Fòrum de la Justícia ja és una realitat"
El conseller Espadaler ha volgut agrair "a totes les persones que han anat aportant a tot aquest projecte" i ha valorat "l'esforç que s'ha fet per acabar de definir d'una manera detallada el contingut del projecte" que permetran fer "una obra ben feta que donarà servei i permetrà treballar amb eficiència i tenir un servei públic de primer ordre" perquè s'ha adaptat als Tribunals d'Instància nascuts de la Llei orgànica 1/2025 en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia.
"Avui hem començat el compte enrere d'un projecte que ha de permetre posar fi a un deute històric", ha afegit Espadaler. En aquest sentit, ha qualificat la jornada de "dia de joia" i ha recordat que amb l'inici d'aquesta licitació "complim la paraula donada i el compromís que vam adquirir". El conseller ha destacat que el cost de l'equipament serà superior als 94 milions d'euros, esdevenint la inversió "més important" del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica arreu del país.
En la mateixa línia s'ha manifestat l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, que ha celebrat el pas endavant que s'ha fet amb la publicació de la licitació de les obres de la primera fase. "El Fòrum de la Justícia ja és una realitat, fa molts anys que esperàvem aquesta notícia, avui és un dia històric per a la ciutat", ha dit. "La justícia és la política social en majúscules, és el que ens iguala com a societat, el que evita que la llei del més fort s'imposi", ha afegit el batlle.
Per la seva banda, el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT), David Rocamora, ha anunciat que retiren la queixa presentada al Síndic de Greuges de Catalunya l'estiu passat, en la qual denunciaven el seu desacord amb l'enèsim retard en el projecte de construcció del Fòrum Judicial. "La queixa quedarà sense efectes en el dia d'avui, entenem que és una mesura justa que està a l'altura del compromís proclamat i demostrat i s'ha de reconèixer la feina feta", ha manifestat Rocamora.
El nou equipament, adaptat a les noves necessitats
La nova seu judicial tindrà una superfície construïda de 39.488,53 m², dels quals 29.622,56 m² es troben sobre rasant i 9.865,97 m² sota rasant. Està dissenyada per garantir la seguretat, la funcionalitat i l’eficiència energètica, amb recorreguts diferenciats per a professionals, usuaris, detinguts, menors i víctimes; i amb espais adaptats a les necessitats de la nova organització judicial derivada de la Llei 1/2025 d’eficiència del servei públic de justícia.
El president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, ha remarcat que l'actual projecte no té res a veure amb l'inicial, de l'any 2009, ja que s'ha "reconfigurat" totalment per adaptar-se als nous temps i necessitats. En concret, ha explicat que la façana de l'edifici serà diferent i que també tindran sales més grans per poder fer macrojudicis, les quals no estaven previstes en el projecte inicial. A més, Perarnau ha indicat que els espais s'han dissenyat perquè siguin "més amables" i tinguin més llum.
El projecte també inclou espais d’entrevistes, de conciliacions, d’espera per a víctimes i menors. Tot aquest plantejament s’ha fet de manera consensuada amb tots els operadors jurídics, segons ha remarcat el conseller. "És un projecte que mira molt l'usuari de la justícia, a la comoditat dels professionals, dels magistrats, dels jutges i jutgesses, dels fiscals, dels lletrats de l'administració, dels funcionaris, dels operadors, dels graduats socials, però sobretot, mira molt l'interès de les persones que seran usuàries de la justícia", ha afegit Espadaler.
Tota l'activitat jurídica en un sol edifici
La construcció del Fòrum de la Justícia permetrà la unificació de tota l’activitat jurídica de Tarragona: Audiència Provincial, Tribunal d’Instància, Registre Civil, Serveis de Guàrdia, divisió de Tarragona de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, així com els Serveis Territorials de Justícia a la demarcació. A més, preveu espais per als col·legis d’advocats, procuradors i graduats socials i per als Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, cossos que actuen com a Policia Judicial.
Actualment, els serveis judicials es troben repartits en vuit emplaçaments diferents, amb una superfície útil total entorn dels 16.000 m², molts d’ells en règim d’arrendament i amb condicions d’espai i funcionalitat molt limitades. A banda, el fet de concentrar tots els serveis en un sol edifici suposarà un estalvi anual d’1,3 milions d’euros en lloguers. Alhora, el nou equipament compleix els requisits d’eficiència energètica, amb la incorporació de plaques fotovoltaiques i un sistema de control centralitzat de les instal·lacions.
Obres en dues fases
La primera fase del projecte disposa d'un pressupost base de 23.554.210,20 euros (IVA inclòs). El termini de presentació d’ofertes d’aquesta primera part venç el 17 de setembre. Durant els quinze mesos d'execució de les obres es duran a terme els treballs previs i replanteig general, el condicionament del terreny amb l’estructura de contenció i l’excavació, l’execució de l’estructura de l’edifici, la instal·lació de posada a terra de l’electricitat, la previsió d’instal·lació d’abastament i de distribució interior d’aigua i de sanejament i la previsió de les escomeses de les instal·lacions.
En la segona fase es licitarà l’execució de les obres d’arquitectura i d’instal·lacions de l’edifici, d’acord amb el programa funcional consensuat i que ja és aprovat. En paral·lel a aquesta primera licitació, s’està acabant de treballar els detalls de façana, dels acabats interiors i de les instal·lacions. Això permet avançar en l’execució de l’actuació al mateix temps que s’aprofundeix en la definició dels tancaments i dels acabats.
El calendari previst contempla que les obres comencin durant el primer trimestre de 2026, sempre que el procediment de licitació avanci amb normalitat. Qualsevol incidència (impugnacions, al·legacions, renúncies, etc.) podrien alterar aquest termini. "Ja estem en la recta final i esperem que a final del 2028 això ja sigui una realitat al servei de la ciutadania", ha tancat Espadaler.