El Port de Tarragona licita els treballs per aportar sorra a la platja de la Pineda

Fa vint anys, amb l'ampliació del contradic trencaonades al dic de Llevant, el Port de Tarragona es va comprometre a l'aportació de sorra a la platja de la Pineda

Publicat el 10 de gener de 2024 a les 08:37
El Port de Tarragona ha posat en marxa la licitació per a les tasques de dragatge i aportació de sorra a la platja de la Pineda, amb una durada prevista de tres anys: 2024, 2025 i 2026. Amb un pressupost total de 2,35 milions d'euros, està previst aportar 100.000 m3 de sorra cada any, sumant un total de 300.000 m3 al llarg del projecte.

Aquesta iniciativa del Port de Tarragona respon a un compromís adquirit l'any 2003 després de l'ampliació del contradic trencaonades del dic de Llevant. La declaració d'impacte ambiental (D.I.A.) ha guiat la redacció del projecte, que preveu l'aportació anual de 100.000 m3 de sorra a la platja de la Pineda, durant trams de tres anys, totalitzant 300.000 m3 en un període total de 20 anys.

Les tasques de dragatge i aportació de sorra començaran a la primera quinzena de maig, amb l'objectiu de minimitzar les interferències amb l'activitat turística de la platja. La canonada utilitzada per a l'aportació de sorra mitjançant la impulsió serà muntada a la platja, i la sorra propulsada serà estesa amb la maquinària adequada.

Objectiu: estabilitzar la platja

El compromís del Port de Tarragona també va inclou altres projectes com la construcció de l'Espigó del Racó i la prolongació de l'espigó dels Prats, amb l'objectiu de prevenir la pèrdua de sorra aportada a la platja.

Pel que fa al futur, la construcció del contradic de Ponent es presenta com una solució per estabilitzar la platja de la Pineda. Acompanyat d'una nova D.I.A., aquest projecte inclourà mesures destinades a la regeneració i estabilització definitiva de la platja, amb la finalitat de fer innecessària l'aportació de sorra any rere any.

Entre aquestes mesures, destaca la construcció de nous elements a la zona central de la platja per retenir la sorra, segons els estudis realitzats per l'Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, que ha analitzat la dinàmica litoral fins a l'any 2100.