El Port inverteix 630.000 euros en la instal·lació de panells fotovoltaics al Refugi 1

Les obres, que ja han començat, s'allargaran durant quatre mesos i mig

Publicat el 12 de gener de 2024 a les 10:15
El Port de Tarragona ha començat les obres d'instal·lació dels panells fotovoltaics al Refugi 1 del Moll de Costa. L'adjudicació d'aquesta instal·lació ha recaigut sobre l'empesa BOSIR SA per un import total de 630.300 euros. Està previst que els treballs s'allarguin durant quatre mesos i mig i, per tant, a començaments de l'estiu els panells podrien estar en funcionament.

Es tracta d'una instal·lació fotovoltaica de 223 kWh sobre la coberta del Refugi 1 amb l'objectiu principal de generar energia elèctrica provinent de fonts renovables. Així mateix, es vol potenciar el desenvolupament de solucions per a la implantació del Smart Grid, un sistema intel·ligent per a la gestió de l'energia verda de la futura comunitat energètica portuària així com utilitzar l'energia generada per autoconsum instantani.

En total, segons ha informat el Port de Tarragona, aquesta nova instal·lació fotovoltaica generarà el 17% del total de l'energia necessària al Moll de Costa. Les estimacions preveuen que amb els panells, la producció serà de 338 MWh/any representant una reducció anual d'emissions de 90tCO2 i un estalvi econòmic anual de 56.450 euros.
 

Una instal·lació bessona a la del Refugi 2

Amb aquesta licitació també s'inclou l'adequació i la instal·lació d'un nou grup electrogen per a l'alimentació de tots els edificis del Moll de Costa, així com la centralització dels quadres elèctrics i inversors de les plantes de producció del Refugi 1 i 2.

El Refugi 1 s'unirà a un altre edifici emblemàtic i important del Port de Tarragona, com és el Refugi 2, on es troba el Museu del Port, que ja compta amb la seva instal·lació des de l'any 2021. Aquest nou reforç segueix el mateix procediment utilitzat en la instal·lació del Refugi 2.

De fet, la instal·lació al Refugi 1 serà una imatge bessona de les plaques instal·lades al Refugi 2, per tal de respectar una mateixa línia estètica i mantenir un impacte visual positiu que té el Moll de Costa a la ciutat. Per tant, tindran les mateixes característiques geomètriques, tècniques i de disseny.
 

Alineats amb el Pla de Sostenibilitat

Amb aquesta nova instal·lació, el Port de Tarragona continua amb la implementació efectiva del seu Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 que recull les accions sostenibles i de cura amb el medi ambient que permeten dur a la pràctica el seu compromís amb l'entorn.

El Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona, dins del seu segon eix 'Creixement Sostenible', explica com aquest creixement s'aconsegueix "amb una transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l'eficiència energètica i per l'ús prioritari d'energies renovables".
 

Rumb EcoPort2027

Aquesta nova instal·lació augmentarà la sostenibilitat i l'estalvi energètic i s'unirà a altres sistemes similars ja en funcionament en equipaments del Port de Tarragona. Actualment, el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l'edifici administratiu, a l'edifici del nou Punt d'Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors, a l'edifici de la Policia Portuària, i al Museu del Port.