El president de l'AEQT alerta d'una «pèrdua de competitivitat» si no s'incrementen els ajuts de l'administració

Cañagueral subratlla que l’increment d’ajudes als Estats Units provoca un «daltabaix» per a la competència europea

El president de l'AEQT ha fet balanç per tancar l'any.
El president de l'AEQT ha fet balanç per tancar l'any. | TarragonaDigital
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 18:31h
El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral, ha apuntat que les empresesquímiquestancaranl’any amb una capacitat de la producció del 60%. La dada s’arrossega des del segonsemestre del 2022, per la situació geopolítica i les guerres d’Ucraïna i Israel. "Amb un 60% de capacitat no es poden absorbir tots els costos fixos. Necessites treballar al 80% per començar a ser competitiu", ha advertit Cañagueral.

De fet, el president de l’AEQT ha confirmat que s’importa més productes dels EstatsUnits i la Xina, on les administracions estan donant més subvencions, i "això està provocant un daltabaix per Europa". Per això Cañagueral ha exigit tenir "les mateixes" als governscatalà i espanyol

Cañagueral ha exemplificat aquesta pèrdua de la competitivitat assegurant que "hi ha magatzems a Tarragona amb productes que no estan produïts aquí, sinó que estan arribant d’altres regions", on s’elaboren amb un cost més baix.

Per al president de l’AEQT, les ajudes "descomunals" que estan rebent països com els Estats Units "els han descol·locat" i fa que "competir sigui difícil". "Hem d’aconseguir el mateix aquí", ha subratllat Cañagueral, qui ha afegit que les administracions i la ciutadania han d’entendre "la necessitat de continuar tenint el polígonquímic més important del sud d’Europa".

Pèrdua de competitivitat

Unes ajudeseconòmiques que se sumarien a les inversions que, segons Cañagueral, ja estan fent la trentena d’empreses que formen part de l’AEQT per avançar cap a la descarbonització de la indústria química. En aquest sentit, ha recordat que mentre no arribi l’hidrogenverd "amb quantitat i cost adequat", l’aposta passa per l’hidrogen baix en carboni i la captura del CO2. De fet, a finals de novembre les empresesquímiques ja van anunciar que volien construir magatzemsgeològics subterranis de CO2 a Tarragona.

Preguntat per les xarxeselèctriquestancades, el president de l’AEQT ha afirmat que, tot i que el reglament va ser aprovat l’abril passat, el document no recollia les “reclamacionshistòriques” del sector. Des de l’associació, han detallat que les xarxes tancades sobrevingudes per vendes i compres no han quedat incloses i que ara s’estan fent les inversions per “assegurar que totes les connexions elèctriques són independents”. “A partir d’aquí veurem quina xarxa tancada podem fer”, han detallat fonts de l’AEQT.