El ple de l'Ajuntament de Reus d'aquest divendres ha estat l'últim de Montserrat Vilella, que hi ha comunicat la seva renúncia. També ha estat el ple de recuperació novament de la presencialitat, tot i que sense tancar la porta a la participació telemàtica. L'ajut i acompanyament a la gent gran ha encetat les propostes dels grups de l'oposició, que ha encès més el debat arran del procés participatiu sobre la reforma del Carrilet.
Reus pressionarà els bancs perquè atenguin més hores presencialment
El PSC ja va anunciar, a principis de setmana, les dues mocions que portaven per aquest plenari. La primera, en referència a la reducció d'oficines bancàries, caixers automàtics i hores d'atenció al públic. El govern hi ha votat a favor matisant la proposta socialista per «estudiar» la implantació de mesures de pressió fiscal adoptades per Ajuntaments com el del Vendrell.
Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha qualificat la proposta de «la derrota total i absoluta davant de la banca». Ha recordat els beneficis que tenen els bancs cada any, i que ha comparat amb els pressupostos públics. Tot i qualificar-ho d'«absurd», ha confirmat el suport de la formació a la moció, amb una excepció.
Els cupaires han votat en contra de facilitar bonificacions fiscals a aquelles entitats bancàries que s'acullin a les demandes de la moció. Pel que fa al govern, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, ha admès que «som una mica incrèduls» pel que fa a l'eficàcia de la moció. Tot i votar-hi a favor, ha afirmat que ja s'han fet reunions amb les entitats bancàries en aquest sentit que no han donat fruits.
La segona proposta del PSC, centrada en el barri de la Pastoreta, no s'ha aprovat. El govern ho ha justificat a través d'Hipòlit Montseny, regidor de Via Pública. Ha afirmat que ja hi ha plans directors que preveuen les actuacions reclamades pels socialistes.
De fet ha acabat per qualificar de «populisme» la moció. No ha sigut l'única crítica que ha rebut, ja que la CUP l'ha considerat una evidència que el partit ja pensa en les eleccions municipals de l'any vinent.
El procés participatiu del Carrilet torna a enfrontar govern i oposició
Tal com va anunciar fa uns dies, la CUP ha proposat que s'invalidés el procés participatiu del Carrilet. Com era d'esperar, el govern ha tombat la proposta considerant que les crítiques que hi fa la CUP, igual que les que hi fa el PSC estan motivades per estratègies polítiques. Marina Berasategui, regidora accidental de Participació, ha insistit que «ha sigut un bon procés participatiu».
També Raúl Meléndez ha carregat contra el govern per la manera com s'ha dut a terme el procés participatiu, i pels anuncis de tancament i ajornament del Mercat del Carrilet. Durant el debat s'ha tornat a posar sobre la taula que no es permetia opinar sobre el mercat ni es deixava marge per oposar-se frontalment al projecte defensat pel govern local.
Berasategui ha defensat, novament, que sí que hi havia eines per expressar l'opinió de manera lliure en les diferents fases del procés. Una afirmació que segueixen negant el PSC i la CUP referint-se a la percepció que han recollit per part de la ciutadania del barri. Els cupaires també han presentat la darrera moció de la sessió plenària.
Proposaven optimitzar la gestió de pous i mines del terme municipal per millorar-ne els recursos hídrics. Edgar Fernández ho ha plantejat com una mesura integrada en una filosofia àmplia de canvi de model de la gestió de l'aigua. Cs s'hi ha oposat perquè ha considerat que la proposta era «dispersa» i poc concreta jurídicament.
El PSC, en canvi, sí que hi ha donat suport, especialment pel fet que es demanava fer un cens de pous i mines del terme municipal, siguin privats o públics. El regidor Hèctor Fort ha apuntat que això no implica poder incrementar els recursos hídrics de Reus. Tot i això, considera interessant tenir-los localitzats encara que s'hi detectin, per exemple, volums de nitrats excessius.
Tot i el vot a favor, Fort ha evidenciat l'enfrontament d'opinions amb la CUP respecte al model de la gestió d'aigua. En concret per l'oposició dels cupaires al transvasament d'aigua del riu Siurana al pantà de Riudecanyes perquè arribi a Reus. Amb tot, el govern ha tombat la moció recordant que la gestió de l'aigua a tot Catalunya correspon a l'Agència Catalana de l'Aigua.
Així ho ha defensat Noemí Llauradó, vicealcaldessa i consellera delegada d'Aigües de Reus, que ha posat en dubte l'eficàcia d'aplicar la moció cupaire. Segons ha exposat, els pous i mines, en cas que l'aigua sigui bona, són els primers de notar cada període de sequera. És per això que no servirien per reforçar el sistema hídric de la ciutat en casos de necessitat.