El PSC aconsegueix aprovar l'increment d'impostos municipals amb el suport d'En Comú Podem i Junts

El Partit Popular ha votat en contra de tots els punts menys un, a les ordenances fiscals

Publicat el 26 d’octubre de 2023 a les 14:00
Junts i En Comú Podem han votat afirmativament a les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Tarragona proposades pel govern de Rubén Viñuales. Les dues formacions polítiques a l'oposició han permès sumar majoria en un ple que ha generat expectació, donat que s'ha celebrat poques setmanes després que el mateix alcalde anunciés el perill de "fallida" de les finances municipals. Un anunci, aquest, que diferents forces han retret, donat que "espanta inversions i empreses" per una situació que s'ha titllat de "delicada", però sense arribar als extrems plantejats pel govern.

D'aquesta manera, impostos com l'ICIO (fins al 3,07%), l'IBI (un 7,4% més) o la taxa de la brossa (12% més), entre d'altres, s'apugen tal com tenia previst l'executiu, per cobrir part dels 14 milions d'euros que la secretaria d'intervenció advertia en un informe que eren necessaris per garantir la viabilitat dels pressupostos de 2024. Segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Isabel Mascaró, l'import que podrà recaptar l'Ajuntament serà de 6,8 milions d'euros, alhora que el que falta s'haurà de buscar a través de la reducció de la despesa a la proposta de comptes.

Ara toca, doncs, una "segona ronda" de negociacions, que abans d'acabar l'any haurà de desembocar en un acord que, pel que indiquen les votacions d'aquest dijous, tindrà com a socis referents Junts i En Comú Podem.

En la majoria de punts, Vox i Partit Popular s'han alineat en el "no". Ha estat així en gairebé tots els casos tret de la modificació de l'impost sobre les activitats econòmiques, donat que no hi havia cap increment, alhora que Vox ha votat a favor de derogar una mesura de l'anterior govern de bonificar la instal·lació de plaques fotovoltaiques. En la resta, s'han negat a donar suport a cap pujada i han coincidit a fer propostes de millores de gestió i retallada de la despesa "inncessària".

La sessió s'ha allargat més de dues hores malgrat que inicialment alguns grups havien promès fer una única intervenció. Jordi Sendra (Junts) és qui ha començat a parlar explicant el seu "vot de confiança" al govern. Sendra s'ha mostrat contrari a apujar impostos, però a favor de la "política amb majúscules" per aprovar la proposta presentada i evitar posar "en risc serveis essencials". "Estarem molt amatents", ha conclòs Sendra, "fiscalitzarem molt exhaustivament els acords".

Qui sí que s'ha expressat a favor d'apujar impostos és Jordi Collado, d'En Comú Podem, que ha considerat el 7,4% més d'IBI és "acceptable" donat que "acumula l'IPC". "Com a xec en blanc no està malament", ha dit Collado, en relació al retret plantejat per ERC algunes mesures que han arrencat als socialistes: subvenció directa a les despeses de la llar a les famílies vulnerables, triplicar el recàrrec als pisos buits, entre d'altres. 

Pel que fa a Esquerra Republicana, ha votat a favor d'actualitzar la plusvàlua, modificar l'IAE i triplicar el recàrrec als pisos buits. El regidor Xavi Puig ha retret als Comuns aliar-se amb Junts i el PSC quan al mandat anterior van decidir marxar per no compartir govern amb la formació que ara lidera Jordi Sendra. Puig ha recordat els prop de 7 milions d'euros que l'Estat aportarà en el futur, quan es constitueixi l'executiu espanyol. "El que pot entendre tothom és l'increment de la vida", ha dit Puig, sobre el màxim que creien que era lícit augmentar l'IBI, en comptes del 7,4% aprovat.

"És estrany", ha dit el regidor republicà, el vot de Junts, recordant la ideologia liberal d'aquest altre grup i contra l'increment d'impostos. També ha apuntat que el PSC hauria "aixecat la camisa" als Comuns, ja que algunes de les promeses podrien no ser viables. Per 14 vots a favor i 13 en contra, l'increment de l'IBI s'ha pogut finalment aprovar.
 

Increment de la taxa d'ocupació de la via pública

En el darrer punt de les ordenances, els grups han debatut l'increment proposat de la taxa a les terrasses. Una taxa "desactualitzada", ha dit Jordi Collado, recordant que és de 1999. El portaveu d'En Comú Podem ha comentat a més que en el marc d'una comissió es debatrà la nova ordenança de terrasses. Maria Mercè Martorell (PP) ha reivindicat el paper dels petits negocis per "revitalitzar la ciutat" i per aquest motiu s'ha oposat a la proposta socialista. "De vegades no s'ha de racaptar més, sinó recaptar millor", ha explicat la portaveu popular. De nou, però, tant els Comuns com Junts i el PSC s'han alineat per votar afirmativament, en una majoria que permet també "posar ordre" i aconseguir en un futur fer pagar tots els que haurien de fer-ho.