Des de l'Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos (ASFAC) calculen que enguany s'hauran d'importar prop de 600.000 tones mensuals de gra. Per això, han demanat, que abans de l'agost, s'augmenti el personal portuari. Consideren que la plantilla d'estibadors hauria de sumar, com a mínim, 50 treballadors més.
La situació del sector és "crítica"
Tot i que el conflicte laboral dels estibadors fa anys que s'arrossega, el sector agroalimentari ha manifestat aquest dimecres que es troben en una situació "crítica", després que durant l'últim any hagin coincidit diferents circumstàncies com són l'increment de preus a conseqüència de la guerra a Ucraïna i la sequera.Per aquest motiu, diferents associacions relacionades amb la fabricació, comercialització i importació del pinso han exigit mesures urgents a les administracions competents abans d'arribar a un "possible desproveïment" que els obligui a "prendre mesures dràstiques", tal com ha manifestat el vicepresident de l'ASFAC, Xavier Solanes.
Demanen agilitzar la liberalització de l'estiba
Per aquests col·lectius, una de les primeres solucions passa per agilitzar la liberalització de l'estiba, exigida des de fa temps per la Unió Europea. Una professió que durant més d'un segle ha funcionat com una mena de mutualitat en la qual els treballadors tenen bona part del control.En el cas del Port de Tarragona, la plantilla treballa per al Centro Portuario de Empleo (CPE) ESTarraco. Aquesta societat està formada per cinc empreses que els permet ser elles mateixes les que contracten directament els professionals. Això també obre la porta a què altres companyies puguin entrar al sector.