«Els bous tenen tan poc aliment a l'illa que van començar a menjar algues del riu»

Des que el cas va arribar a la presidenta de l'associació Progat Deltebre, una quinzena de voluntaris entra menjar als animals per evitar que morin de gana | Han demanat reunir-se amb Agricultura per buscar una solució a la situació

Publicat el 27 de setembre de 2016 a les 07:42
Entren cada dos dies a alimentar els braus de l’illa dels Bous, des de que van conèixer la situació. Va ser un excursionista qui va explicar la seva angoixa a una amiga de la presidenta de l’associació Progat Deltebre, Saray Segarra, i van començar a moure fils. "El noi havia fet cap a l’illa fent fotos i, primer, es va sorprendre de la presència inesperada dels animals i, després, del seu estat famèlic", explica Segarra. No es van quedar amb els braços creuats. A través d’un grup de whatsapp, una quinzena de voluntaris s’organitzen per fer el que estigui en les seves mans per evitar la mort per fam d’uns bous que han estat abandonats pel propietari i també per les administracions, especialment la Generalitat, que es va comprometre a treure'ls d'aquí el 2012, quan es va produir una situació similar, però no ho ha fet.

Es van plantejar com podrien solucionar la situació i van contactar amb diverses parts per conèixer en qui requeien les responsabilitats. Però mentre arriben les reunions, fan les accions més urgents traslladant aliments a l’illa: pa, fruita, garrofes. "Un ramader també ens dóna palla i ordi, i hem comprat un granulat per a bous i s’ho mengen tot", explica Segarra. Poden accedir a l’illa dels bous perquè l’Idece (Institut per al Desenvolupament de les Terres de l’Ebre) ha atés la seva petició de cedir-los una barca per entrar-hi. “Es van adonar que tenien tan poc aliment, degut a la sequera que ha deixat el terreny del tot sec, que van començar a menjar algues del riu, així que vam sol·licitar a l’Idece que enlloc de tallar-les i llençar-les, les deixés a l’illa perque són molt nutritives”, sosté aquesta voluntària.

Aquest grup de voluntaris ha demanat una reunió amb el director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre, Ferran Grau, per conèixer què passa amb els bous abandonats i quina solució els donen per salvar-los. "Nosaltres som partidaris que es quedin a l’illa, perquè és on estan acostumats a viure, però amb una gestió correcta per tal de garantir que estiguin en bones condicions i que no es pugui repetir una situació així”, defensa Segarra. A més, si se’ls emporten, per a què els voldran, per a torejar-los?”, afegeix.

A més d'aquest grup de voluntaris, l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre també demanava solucions urgents aquest divendres en un comunicat. L'entitat que agrupa les penyes del territori també se'n feia ressò de la "difícil situació" per la qual passen els animals i assegurava que "periòdicament" alguns dels seus membres han entrat a l'illa amb mitjans propis per fer arribar menjar als bous. El president de l'entitat, Ximo Martí, advocava, a més, per unir esforços i per trobar solucions que "no hagin de passar" pel sacrifici.

Ferran Grau assegura desconèixer ara per ara els motius pels quals els bous continuen a l’illa quatre anys després que el seu predecesor al càrrec, Pere Vidal, es comprometés a desallotjar-los. En tot cas, admet que "és una situació complexa que hem d’analitzar per veure quines responsabilitats té Costes i quines nosaltres", afirma. Al juny, sosté, els Agents Rurals s’hi van apropar "i van fer una revisió: no tenen cap identificatiu, ara estan prims però al juny ja ho estaven perquè la seva constitució ja és bastant així, encara que és cert que tenen poc menjar, però en principi no tenen perquè estar malalts", assegura.