Segons Jordi Ginebra, president del comitè organitzador i professor del Departament de Filologia Catalana de la URV, el model proposat per Pompeu Fabra "és vigent" encara avui dia malgrat "amenaces" com la globalització.
Un total de 75 persones s'han inscrit al col·loqui, provinents d'arreu dels Països Catalans i alguns de l'estranger, com és el cas del responsable de la ponència inaugural, Henri Boyer (Montpeller). El col·loqui s'allargarà fins aquest dijous 30 de novembre i vol reflexionar sobre la vigència en la planificació lingüística actual de la feina de codificació de la llengua catalana que va fer Pompeu Fabra, així com posar en relació el procés de planificació del català amb el d’altres llengües per consolidar estàndards i normatives, i fer balanç de la implantació de la nova Gramàtica de la llengua catalana i la nova Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.
Més català a la URV
Precisament aquests darrers dies s'ha presentat l’Informe de política lingüística 2023, que fa una radiografia dels usos lingüístics en els diversos àmbits d’actuació, especialment en la docència i la recerca, a la mateixa universitat.Segons aquest informe, el català és la llengua prioritària als graus de la URV. De fet, juntament amb les universitats de Girona i Lleida, la URV és la universitat que presenta un percentatge més alt, proper al 80%. Tanmateix, el comissionat va advertir que "s’ha produït un lleuger retrocés respecte a cursos anteriors i que és fonamental millorar la fiabilitat de les dades".
Pel que fa als màsters, en la majoria hi predominen l’anglès i el castellà (en els darrers cinc anys s’ha passat del 37,6% al 18,8% de la docència en català), per bé que el català es manté com a llengua prioritària (al voltant del 85%) als màsters habilitadors o professionalitzadors.