Els llibres de segona mà es fan un lloc entre els regals de Sant Jordi

Les llibreries de Tarragona la Caverna, Re-Read i la Catedral augmenten les seves vendes per la diada | Els propietaris diuen que la gent ha perdut la por a regalar llibres usats

Publicat el 22 d’abril de 2017 a les 13:01

La llibreria la Caverna no és un establiment tradicional. Envoltat de llibres, còmics i altres materials editats en format paper hi ha l'Alejandro Gómez, el propietari d'aquesta botiga de llibres de segona mà, ubicada al carrer Sevilla de Tarragona. Mentre ordena la seva última adquisició -més de 400 còmics- destaca que enguany afrontarà el seu tercer Sant Jordi.

Durant la diada, i els dies previs, la venda de llibres de segona mà en la seva botiga augmenta un 200%. El motiu, segons Gómez, és que la gent ha perdut la por a regalar llibres usats. Moltes persones ja no busquen regalar el "best seller" actual, sinó que opten per quelcom més especial i que potser és molt més barat que l'últim llibre d'un autor. Segons el mateix propietari, hi ha casos en què no volen gastar-se els 20 euros que costa un llibre i aposten per donar una altra oportunitat als llibres de segona mà.

Durant aquests dies, una de les demanades que més ha crescut és la literatura en català. Molts clients han optat per regalar aquest tipus de llibres per Sant Jordi.

Gómez destaca que -"tot i que no em faré ric"- el negoci dels llibres de segona mà és "rendible", li permet treure's un sou. Ara bé, el que és important és la presència en mercats de segona mà, com els de Tarragona i Reus, que li permet incrementar les vendes considerablement.

La tipologia de la clientela és molt variada, hi ha des de professors d'universitat a estudiants, de joves a gent gran que busquen un títol en concret i fans d'alguns autors. Segons el llibreter, el que queda clar és que cada vegada hi ha més gent oberta a seguir llegint els llibres en paper i sobretot a comprar-los en llibreries de segona mà, com la seva.
 

Sergi Navarro, un dels propietaris de Re-Read a Tarragona Foto: Re-Read TGN



"Una cultura molt forta del reciclatge"

En Sergi Navarro, junt amb en Pere Roca, ha obert una franquícia de Re-Read a Tarragona -unes llibreries lowcost que també aposten pels llibres de segona mà. Demà afronta el seu primer Sant Jordi, ja que van obrir la botiga del carrer Ramon i Cajal el passat mes d'agost. Les expectatives són altes, espera que entre la parada que muntaran a la Rambla Nova i les vendes de la llibreria aconsegueixin les xifres assolides durant la campanya de Nadal, la qual qualifica de molt bona.

Un dels motius per a l'optimisme és que "cada vegada hi ha més gent que opta per comprar llibres de segona mà" i en part és perquè hi ha "una cultura molt forta del reciclatge". Actualment la gent compra coses que venen els altres en plataformes com Wallapop i això, segons el llibreter, els beneficia. El que també motiva els seus compradors és que encara hi ha molta gent que li agrada fullejar els llibres, olorar-los, tocar-los. "És més entranyable un llibre en paper. El llibre no morirà, n'hi ha per molts anys", destaca.

Navarro també explica com va sorgir la idea de muntar aquesta franquícia. Amb la crisi econòmica, que va castigar molt el món del llibre, calia fer una aposta clara i diferent per a reinventar-nos i hem aconseguit donar una altra sortida a un producte específic i força castigat".

Una de les anècdotes que explica Navarro és que hi ha gent que utilitza el seu establiment com un videoclub, ven els seus llibres per 0,20 cèntims la unitat i en compra per 2,3 o 5 euros i un cop se'ls ha llegit els torna a vendre a la botiga i en compra altres.

Per concloure, Navarro diu que els llibres "són el típic producte d'ús i per tant, com més s'usi millor".
 

Una de les estanteries de la llibreria la Catedral, de Tarragona Foto: Jonathan Oca

Una llibreria que sembla un museu

En Josep del Rio és el propietari, juntament amb la seva dona la Teresa Mercadé, de la Llibreria Antiquària la Catedral del carrer Cós del bou. Un lloc on es respira història, història i més història i on els llibres estan col·locat escrupolosament per ordre. 

"No és una botiga de segona mà, sinó que més aviat venem llibres especialitzats" matisa del Rio. El propietari destaca que per Sant Jordi -aquest serà el 38è- les vendes augmenten un 20% però deixa palès que es nota molt més en els locals que venen llibres nous. Els llibres que els clients venen a buscar a La Catedral "es converteixen gairebé en objectes d'art", ja que molts busquen llibres molt antics amb la dedicatòria de l'autor i altres amb fotos on apareix algun parent de fa molts anys, entre molts casos.

Des de la Catedral tampoc passen per alt que la crisi econòmica va afectar molt el sector del llibre, i molts altres però afirmen que el sector en el qual es belluguen ells no ho va notar tant perquè realment com es guanyen la vida és amb les antiguitats i no amb els llibres, és a dir, des del local situat a la Part Alta compren i venen productes -documents, fotografies, llibres- d'arreu del món.

Per altra banda, una de les curiositats que explica del Rio és que d'ençà que van televisar la sèrie Merlí (TV3), gent jove s'ha interessat a aconseguir llibres del filòsof alemany Arthur Schopenhauer (1788-1860). Mentre comenta aquesta anècdota posa damunt la taula, una de les últimes adquisicions de la llibreria: desenes i desenes de fotografies de la Segona Guerra Mundial, fetes per un reporter de l'agència de notícies Europa Press.