Els robatoris amb força a domicili augmenten durant el 2016 al Camp de Tarragona

Batlle ha anunciat que han demanat que es modifiqui el Codi Penal perquè els delinqüents d'aquesta tipologia de robatoris entrin a la presó | Durant el 2016 s'han reduït un 4,5% els delictes penals en comparació el 2015

Publicat el 27 de febrer de 2017 a les 14:42
"Mentre hi hagin delictes mai no ens podrem sentir satisfets però cal destacar la feina que s'està fent a la Regió Policial del Camp de Tarragona (RPCT)". Amb aquestes paraules el Director General de la Policia, Albert Batlle, ha començat la roda de premsa en la qual s'ha fet el balanç dels fets delictius durant el 2016. El màxim responsable dels Mossos d'Esquadra ha destacat que aquesta és una regió molt complexa, ja que és metropolitana però també gaudeix de grans extensions de terreny "que s'han de cobrir" i sense oblidar "la presència de la indústria i la importància del sector turístic".

L'encarregat de detallar el ball de xifres ha sigut el cap de l'RPCT, Jaume Giné. L'intendent ha informat que els delictes comesos es mantenen en una bona dinàmica i descendeixen per cinquè any consecutiu. Durant el 2016 es van reduir un 4,5% i si es retrocedeix fins al 2012, aquesta reducció és del 18,3%, passant de 50.000 delictes a 40.000. La distribució dels fets penals a l'RPCT mostra com el 85% dels fets són contra el patrimoni (34.644), el 12% contra les persones (4.969) i el 3% són altres fets penals (1.367). Entre aquestes xifres, cal destacar l'increment en temptatives d'homicidi, fins a un 136%, ja que hi ha hagut 26 casos i només 11 durant el 2015. Aquest augment es ot atribuir majoritàriament a amenaces amb arma blanca.
 

Joan Carles de la Monja i Albert Batlle aquest migdia a l'edifici del 112 a Reus Foto: Jonathan Oca


Augmenta la xifra de robatoris amb força a domicil

L'intendent ha destacat que tot i la reducció de la delinqüència, el 2016 mostra un augment del 2,45% en robatoris amb força a domicili. L'RPCT és l'única que registra un augment en aquesta tipologia de delictes de tota Catalunya. A propòsit d'això, Batlle ha anunciat que des de la policia catalana s'estan mantenint converses constant amb la Fiscalia i la judicatura per tal d'intentar modificar el Codi Penal i castigar "més severament" els delictes amb força a domicilis, ja que es considera que aquesta tipologia delictiva hi té poca resposta. El director de la policia ha destacat que els jutges no poden fer res més i que cal "dotar-los" dels instruments necessaris per fer que aquests delinqüents ingressin a la presó. 

Els abusos sexuals també han augmentat considerablement des del 2015, ja que s'ha passat de 69 a 94 durant el 2016. Aquest augment del 36% es deu al fet que les víctimes estan molt més conscienciades i ho denuncien més. L'any passat les agressions sexuals van baixar un 4,17% a la RPCT. Pel que fa a la violència de gènere, Batlle ha lamentat que "es tracta d'una pandèmia que demostra el fracàs de la societat". En les xifres registrades l'any passat hi destaquen els cinc homicidis que s'han produït al Camp de Tarragona (un més que el 2015), en els quals totes les víctimes van ser dones.

Un 12% més d'estafes 

Per altra banda, Giné ha posat de manifest que hi ha un augment del 12% pel que fa a estafes. Segons l'intendent, aquest augment va associat a la compra per Internet d'objectes de segona mà o bé de càrrecs al compte corrent que la víctima els desconeix.

Giné ha clos dient l'acte de presentació del balanç de seguretat, a l'edifici del 112 a Reus, dient que amb la reducció dels fets delictius (-4,58%), l'RPCT és la tercera de les nou regions policials catalanes que presenta un descens més important del nombre de fets penals per darrere de les Regions de Ponent (-7,27%) i Pirineu Occidental (-5,42%).

En aquest acte també hi ha estat present el Director del Serveis Territorials del Departament d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja.