Els últims descobriments a ca Xapes de Valls obliguen a modificar el projecte de rehabilitació

A la planta baixa, a la zona on hi haurà la futura cafeteria, s’ha trobat un cup o refugi subterrani, que fins ara no estava documentat.

Sota coberta de ca Xapes
Sota coberta de ca Xapes | Albert Oliva
13 de desembre del 2023
Sorpreses d'última hora en les obres de rehabilitació de ca Xapes de Valls. L'última fase del projecte de la nova seu de la Llar de Jubilats ha topat amb descobriments sorprenents que han obligat a fer un modificat de la proposta inicial

Concretament, a la planta baixa, a la zona on hi haurà la futura cafeteria, amb les obres s’ha trobat un cup o petit refugi subterrani, que fins ara no estava documentat. Amb la troballa, i seguint criteris tècnics i patrimonials, «s’ha optat per il·luminar-lo, fer-hi una coberta de vidre perquè pugui ser visible i també reixeta per a ventilació», expliquen des de l'Ajuntament de Valls.

Així mateix, també a la planta baixa, a la sala d’actes o sala de ball, s’han modificat aspectes de la climatització i també del paviment per tal d'unificar diferents aspectes en aquesta zona.

Canvi total de la coberta

Un altre dels aspectes que s'han hagut de modificar a darrera hora ha estat el plantejament de la coberta. En aquest sentit, el projecte inicial, tot i que ja contemplava la reforma de la coberta, en una part preveia mantenir part de la teulada existent.

Tot i així, amb l’avanç de les obres i comprovat amb més detall tècnicament s’ha vist que aquesta part que es mantenia també s’havia de canviar.

Segons fonts municipals a TarragonaDigital, «aquestes modificacions no han suposat suspendre temporalment les obres, ja que els treballs avancen segons el calendari previst». En aquest sentit, es treballa amb la idea que la Fase 1 i la Fase 2 de rehabilitació de l'edifici acabin al febrer de 2024, aproximadament, depenent de subministraments de proveïdors de materials.

Llavors, quedaran aspectes de mobiliari, acabats finals o la concessió del bar/cafeteria de l’equipament.
 

Façana de ca Xapes Foto: Albert Oliva

 

Futura seu de la Llar de Jubilats 

L’edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i construït a mitjans del segle XIX, és un dels testimonis més destacats de l’arquitectura industrial de l’època. Les obres, iniciades l'estiu de 2022, contemplen protegir, mantenir i rehabilitar la composició de les façanes, així com altres elements destacats de la construcció com, per exemple, les columnes de forja i els sostres encavallats originals.

L’interior, amb una superfície construïda de 2.050 metres quadrats, s'ha reformat per fer-lo més funcional i adaptat a les necessitats de la Llar de Jubilats i de les activitats de l’equipament.

Les obres, a càrrec de l’empresa Obres i Contractes Penta, compten, a més del finançament municipal, amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona i, a la vegada, s’ha sol·licitat subvenció als fons europeus Next Generation. En concret, la Diputació  destina a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) 200.000 euros per les obres de Rehabilitació Llar de Jubilats «Ca Xapes» fase 1.

Aquest import representa el 7,94% de l’actuació licitada, de 2.518.081,12 euros (IVA inclòs). En aquesta fase s’executaran els treballs referents a les plantes baixa, primera i tercera, a més d’altres actuacions com les demolicions o les estructures, les quals es duran a terme en la seva totalitat. Després de la finalització de la fase 1, les plantes baixa, primera i tercera seran totalment utilitzables, rehabillitades i aptes per a l’ús que se’n preveu.