Els veïns de La Móra-Tamarit anhelen ser una EMD per millorar el barri

"Sabem que no serà un camí de flors i violes però no ens rendirem" assegura el president de l'Associació veïnal, Francesc Garcia | L'alcalde no els ha rebut mai | Hi ha 2.000 censats al barri i a l'estiu poden arribar a superar les 7.000 persones

Publicat el 23 de març de 2017 a les 06:34
​A 11 quilòmetres del centre de Tarragona hi trobem el barri de La Móra. Els veïns estan fent mans i mànigues per poder millorar la situació, ja que se senten oblidats i alhora menyspreats per l'Ajuntament.

El president de l'Associació de Veïns La Móra-Tamarit, Francesc Garcia, és una persona que s'estima el barri i que vol que tot faci un gir de 180 graus pel benestar de la gent que hi viu. Un dels principals problemes és la concepció que es té d'aquesta allunyada zona. Segons el mateix president, "diuen els barris de Llevant i La Móra-Tamarit, no ens consideren barris sinó urbanitzacions". Això no agrada als veïns que davant la realitat que estan vivint han decidit anar un pas més enllà i reclamen ser una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). Aquesta decisió es va ratificar en una assemblea de la mateixa associació de veïns l'agost de l'any passat. Ara, segueixen intentant avançar cap a aquesta direcció.

Aquesta no és la primera vegada que els veïns de la Móra volen millorar la realitat del barri. El 2013 van reunir poc més de 700 signatures –una mica més de la meitat del cens d'aquell any- per obtenir el reconeixement d'Òrgan Territorial de Gestió Desconcertada. Garcia ha lamentat que "no ens van ni voler escoltar".

Què cal per ser una EMD?

Els requisits indispensables per poder optar a ser una EMD és que el barri ja ha d'haver sigut un municipi (l'any 1950 es va annexionar a Tarragona), tenir viabilitat econòmica i estar a una distància considerable de la ciutat. En aquest sentit, els veïns han demanat que se'ls faci un estudi econòmic de despeses i ingressos del barri per tal de veure'n la viabilitat, "encara que estem segurs que serà favorable en ingressos perquè aquí també paguem els impostos més alts de Tarragona", ha expressat amb incredulitat el president veïnal, qui ha afegit que de moment ningú de l'ajuntament ha fet el pas de començar a redactar aquest informe. També destaca que pel que fa a serveis, "estan molt limitats i escassos" i per tant, la inversió no deu ser massa elevada i més "veient la deixadesa que hi ha".

"Sabem que no serà un camí de flors i violes però no ens rendirem", ha assegurat Garcia. Amb passos petits però ferms, l'associació considera que es va avançant cap a la seva "Ítaca". Els veïns tenen clar que no es tracta d'una "independència de Tarragona", a la inversa, en volen seguir formant part però sent una EMD. Aquesta decisió "no és negativa, ans al contrari, és positiu perquè volem fer barri, millorar el que hi ha" sense que Tarragona s'hagi "de preocupar-se" de La Móra, diuen els veïns. Amb l'obtenció del reconeixement com a EMD, el barri podria recuperar l'entitat jurídica i demanar subvencions. Aquest fet no comportaria cap efecte secundari a Tarragona, ja que aquests se sumarien als que ja té l'ajuntament, en cap cas els en restarien.

Després d'intentar parlar amb l'alcalde i altres dirigents polítics del consistori, sense èxit, els veïns aposten per seguir la seva lluita que sempre deixen clar que "no és una reivindicació, és per millorar el barri, és en positiu". "L'alcalde no ens ha volgut ni rebre per escoltar-nos", lamenta Garcia qui afegeix que tampoc es digna a acostar-se al barri a veure com està. 
 

El president de l'Associació de Veïns de La Móra-Tamarit, Francesc Garcia Foto: Jonathan Oca


Les mancances d'un barri que s'està perdent

El president de l'associació de veïns denuncia que manquen molts equipaments i alhora molts serveis a la Móra-Tamarit. Sense anar més lluny, reclamen que, ja que no tenen Centre d'Atenció Primària, que un metge o metgessa es desplaci al barri un parell de dies a la setmana per tal de poder passar consulta allà mateix, "els vaig dir que habilitaríem una sala del local de l'Associació perquè ho fessin però des del CATSalut ens van dir que no", ha expressat Garcia.

Per altra banda, diu que "possiblement tenim la millor platja del món però el passeig és un autèntic desastre" i afegeix que les zones verdes no estan cuidades ni tampoc un petit equipament esportiu que hi ha. Les tanques cauen i la pista de bàsquet està esquerdada i ha provocat que en alguna part hi hagi dos nivells, "això és un risc per la canalla". Pel que fa a la pista de futbol, els mateixos veïns en van fent una mica de manteniment quan hi ha algun desperfecte.

La manca de vigilància suposa que els robatoris augmentin a la zona. Segons el president, la Guàrdia Urbana no es deixa caure gaire pel barri, ni tampoc la grua municipal.

Augmenta la població però els recursos no

Garcia ha explicat també que aproximadament hi ha uns 2.000 veïns censats al barri i els serveis ja són escassos però destaca que a l'estiu, en temporada alta, la població pot arribar a superar les 7.000 persones i que els serveis són els mateixos, "insuficients".

L'última paraula la té la Generalitat

Els veïns de La Móra han assegurat que volen i necessiten un canvi i no s'aturaran fins a aconseguir-ho. El següent pas és seguir intentant parlar amb els representants polítics de Tarragona per tal de poder arribar a un acord i després aquest traslladar-lo a la Generalitat, que és qui té l'última paraula per autoritzar l'EMD. A banda, no es descarta una nova recollida de signatures per tal de fer força i mostrar la unitat i els desitjos del barri.

L'EMD de la Móra se sumaria a la de Picamoixons (Valls), que de moment és l'única que hi ha a les comarques tarragonines. A les Terres de l'Ebre n'hi ha força més, Jesús, Campredó i Bítem són EMD de Tortosa, els Muntells de Sant Jaume d'Enveja i La Serra d'Almos de Tivissa. En total n'hi ha 65 a Catalunya.
 

La tanca de la zona esportiva està en unes condicions lamentables Foto: Jonathan Oca