L'emergència per sequera no millora a l'Espluga de Francolí tot i les pluges de les últimes setmanes

Les restriccions i les mesures d’emergència per abordar la situació continuen vigents al municipi

Imatge d'una font totalment eixuta a l'Espluga de Francolí
Imatge d'una font totalment eixuta a l'Espluga de Francolí | Ajuntament de l'Espluga de Francolí
13 de juny del 2024

L'emergència per sequera no millora a l'Espluga de Francolí tot i les pluges de les últimes setmanes. Aquesta és la realitat que constaten des del consistori municipal malgrat que la major part de Catalunya sí que ha experimentat brots verds en una situació límit que havia posat molts municipis contra les cordes.

En aquest sentit, l'Ajuntament de l’Espluga de Francolí va anunciar, el passat mes d'abril, un seguit de noves mesures d’emergència per abordar la situació de manca d'aigua que no tenen data de caducitat. Aquest conjunt d’accions té com a objectiu principal garantir un ús responsable de l’aigua potable i fomentar la conscienciació sobre la seva importància en temps de crisi hídrica.

Així, les mesures actuals prohibeixen l’ús d’aigua potable per a diverses activitats, incloent-hi l’ompliment de piscines amb més del 20% del seu volum total, així com el reg de jardins, zones verdes i horts, llevat que sigui per a la supervivència d’arbres i plantes, i amb una quantitat mínima d’aigua, utilitzant mètodes com el reg gota a gota o regadores. Es prohibeix regar la gespa amb aigua potable, ja sigui provinent de la xarxa d’aigua com d’aportació externa. També es prohibeix l’ús d’aigua potable provinent de la xarxa municipal per netejar tota mena de vehicles, carrers, façanes i similars, sense perjudici de la necessitat del manteniment de les condicions higièniques i sanitàries adients.

Límit de 90 litres per habitant i dia

A més, s’ha establert un límit de 90 litres d’aigua per habitant i dia per a l’ús domèstic. Per a la seva banda, l’Ajuntament continua tenint tancades totes les fonts d’aigua potable. També es limita la dotació d’aigua per a la resta d’usos establint una reducció del 10% respecte al consum mitjà trimestral de l’any 2022.

L’Ajuntament també requereix plans de reducció de consum als grans usuaris d’aigua, en aquest cas als titulars que superin el 10% del consum total del municipi o un consum anual superior a 10.000 m³ i s’intensificarà els controls per garantir el compliment d’aquestes mesures per part del personal de la Brigada i el servei de Vigilància Municipal.

Dipòsits al 67% 

Segons expliquen des de l'Ajuntament, actualment els nivells dels dipòsits municipals es troben al 67% de la seva capacitat. Aquesta dada, que pot semblar prou positiva, es deu al fet que cada dia es compta amb el servei de transport de cisternes d'aigua per mantenir els nivells. "Si no es fes d'aquesta manera, els dipòsits reduirien les seves reserves de manera molt alarmant", expliquen fonts municipals

Imatge de les obres de construcció del nou ramal
Imatge de les obres de construcció del nou ramal

En aquest sentit, la setmana passada es van portar 76 cisternes d'aigua a l'Espluga, 12 viatges més que la setmana anterior. Aquest servei ha suposat, en una setmana, una despesa de més de 15.000 euros a les arques municipals. 

Per la seva banda, per tal de mantenir els nivells dels dipòsits, els talls de subministrament d'aigua potable continuen i l'Ajuntament de l'Espluga preveu que s'allarguin tot l'estiu. La interrupció del servei nocturn és de les 20.00 h a les 9.00 h, és a dir, de 13 hores diàries.

Connexió al ramal CAT

La construcció del ramal de subministrament CAT és la gran esperança per l’Espluga de Francolí, ja que d'aquesta manera el municipi es connectarà a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona des del dipòsit de Montblanc. Els treballs, que ja s'han iniciat i tenen un cost d'1.619.343,24 euros, consisteixen en la construcció d’un ramal de 4.562 m de longitud amb una canonada de polietilè de 280 mm de diàmetre.

"També es construirà una caseta d’arribada al dipòsit de Sant Miquel on s’allotjaran els elements de mesura de cabal, així com les claus d’aïllament i els armaris de telecomandament i electromecàniques" expliquen des del consistori. Es preveu que les obres, que han començat aquesta primavera, durin uns 6 mesos.