En marxa els pressupostos participatius de Reus, amb menys diners dels previstos

El procés s'havia previst pel gener d'enguany, però arrenca ara | La partida anunciada era d'1,4 milions d'euros

Publicat el 03 d’octubre de 2022 a les 11:28

Els pressupostos participatius de Reus 2022-2023 s'han posat en marxa aquest dilluns, tres d'octubre. La convocatòria arriba nou mesos més tard del que s'havia anunciat inicialment. Ho fa, també, amb menys pressupost del previst.

 

Segons s'ha detallat aquest matí, la partida no serà, finalment, d'1,4 milions d'euros, sinó d'un milió. L'any 2020 es va anunciar que passarien a convocar-se cada dos anys en lloc de fer-ho anualment. També es va explicar que, a canvi, el pressupost de 750.000 euros per edició s'acumularia per fer-ne una de sola amb 1,5 milions d'euros.

 

Quan s'estava preparant l'edició del 2020 va esclatar la pandèmia, i aquests diners es van destinar al Pla de Reactivació. L'estiu del 2021 es va anunciar que la convocatòria que cobriria els anys 2022 i 2023 es posaria en marxa el gener d'enguany. Del milió i mig d'euros amb els quals havia de comptar, 100.000 es van destinar a enllestir projectes pendents de les edicions anteriors.

 

Amb tot, es va plantejar uns pressupostos participatius per aquest gener del 2022 amb un calaix d'1,4 milions d'euros. Finalment, és aquest octubre, i amb un milió d'euros, quan es posen en marxa. La dinàmica de funcionament del procés es manté similar a la de les edicions del 2018 i del 2019.

 

S'amplien el nombre de projectes finalistes i els terminis de participació

S'ha ampliat el termini per presentar propostes de les tres setmanes que se solien deixar fins a cinc de marge, fins al 6 de novembre. Hi pot participar qualsevol persona empadronada a Reus a partir dels 14 anys. Quan es tanqui el termini, els tècnics municipals les revisaran i les ajustaran a les bases si convé, o es descartaran si no s'hi adeqüen.

 

Passat aquest filtre, el període de votacions començarà el 16 de gener i també serà més llarg del que havia sigut. En aquesta ocasió es tancarà el 19 de febrer. S'ha optat per allargar les dues fases «per poder donar temps a la participació».

 

Així ho ha explicat Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus. Segons ha exposat, era un canvi que s'havia proposat per part de participants en anteriors edicions. A la segona fase hi passaran 60 propostes en lloc de les 50 que havien passat els anys 2018 i 2019.

 

Continuarà havent-hi dues categories, en funció del pressupost necessari per executar cada projecte. Els petits, amb fins a 50.000 euros de pressupost, representaran 40 dels finalistes. Els 20 restants seran grans projectes, amb un pressupost fins a 150.000 euros, que és el límit.

 

A l'hora de votar es podrà donar suport a sis propostes, quatre de grans i dues de petites. El suport de la ciutadania decidirà quins s'executaran. El que sí que se sap és que, com a mínim, seran vuit projectes petits i quatre de grans.

 

Representen dos i un projecte més que els anys anteriors respectivament. En la mateixa línia d'ampliar les possibilitats per participar també es reforcen les hores i els desplaçaments del punt d'interacció mòbil. Es tracta d'un carret que ja ha servit en altres processos de l'Ajuntament de Reus.

 

La seva funció és acostar, en aquest cas, els pressupostos participatius a la ciutadania. Està pensat, concretament, pels veïns de Reus que puguin tenir més dificultat a l'hora de presentar propostes a través de la plataforma digital. Durant la primera fase farà d'urna on abocar propostes a través de les butlletes que s'editen.

 

A la segona fase no servirà d'urna per votar, sinó que s'haurà de fer a través de la plataforma. El punt d'interacció mòbil, aleshores, farà d'espai d'assessorament i ajut per a qui ho necessiti. Per últim, s'organitzaran sessions informatives als centres cívics per fer difusió del procés participatiu.

 

La primera serà aquest dimarts, 4 d'octubre, al Centre Cívic del Carme. L'horari, en gairebé tots els casos, serà de sis a set de la tarda. Aquest dimecres, dia 5, la sessió es farà al Centre Cívic Migjorn, i el dimarts de la setmana vinent, dia 11, al Llevant.

 

La programació seguirà el 18 d'octubre a Mas Abelló, el 19 al Ponent i, finalment, el 26 d'octubre al Centre Cívic Mestral. Aquesta darrera sessió serà l'única que no es farà de sis a set de la tarda, sinó de quatre a cinc.