
Enoturisme Penedès encapçala el total de serveis enoturístics de tot l'Estat - Font: Acevin 2019
Una anàlisi més acurada de les dades posa de manifest que el descens de visites són la conseqüència de la baixa del club d'una de les rutes amb més afluència turística, la Ruta del Vi de l'Empordà, que l'any 2017 va registrar 373.000 visitants a museus del vi i cellers. Com la Ruta del Vi de l'Empordà, la Ruta del Xacolí també s'ha donat de baixa.
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, en declaracions a Cupatges, argumenta que "es va decidir treballar per al desenvolupament de l’enoturisme a la Costa Brava ara fa 7 anys, es va crear el Club de Màrqueting Ruta del Vi DO Empordà. Aleshores, es va considerar convenient l’adhesió a ACEVIN a fi de guanyar visibilitat, notorietat i una metodologia de treball que oferia la xarxa on s’aglutinaven les denominacions d’origen espanyoles que treballaven també l’àmbit turístic".
I ha seguit comentant que "aquesta adhesió va ser breu, ja que quatre anys després els membres de la Ruta del Vi DO Empordà en assemblea van decidir sortir-ne donat que l’estratègia promocional del club tenia un rumb diferent i divergia d’ACEVIN".

El descens, comenten, és fruit de la baixa de la Ruta del Vi de l'Empordà - Font: Acevin 2019
La ruta Enoturisme Penedès es recupera després del descens del 2017
Segons l'informe, les rutes del vi més visitades són "La Ruta del Vino y el Brandy del Marco de Jerez", amb 582.351 visitants, seguida er Enoturisme Penedès, amb 441.467 visitants el 2018. La ruta del Penedès continua sent líder a Catalunya i es recupera lentament després de la caiguda del voltant d'un 10% l'any passat.
Núria Sala, directora d'Enoturisme Penedès, ens comenta que "les diferències en nombre de visitants a cellers entre el 2017 i el 2018 són de 4000 visitants aproximadament, és un tímid increment que haurem d'anar seguint i que valorem positivament. Sí que cal tenir en compte que aquest increment s'ha distribuït entre diferents cellers de la Ruta del Vi, fet positiu per a la destinació".
A Enoturisme Penedès remarquen que la captació de visitants és molt important però que donen més valor a la qualitat d'aquests i a com millorar la despesa a les botigues dels cellers, que és d'uns 20 euros per visitant segons "Rutas del Vino de España". "Hi ha cellers que han millorat molt l'espai de la botiga, amb serveis com 'wine bars' i amb diferents propostes de degustació que poden ajudar a augmentar aquesta despesa en compra de productes", afegeix la Núria.

Número de visitants a cellers - Font: Acevin 2019
El club de producte també analitza la procedència del turisme, extraient així que el 74% són visitants "nacionals" i el 26% restant són internacionals, una dada que pràcticament no varia respecte del 2017.
Una de les rutes amb més afluència de visitant internacional torna a ser Enoturisme Penedès, que se situa en segona posició amb 210.645 turistes no nacionals, seguint de molt a prop la "Ruta del Vino y del Brandy del Marco de Jerez", amb 241.871 visitants internacionals.
Enoturisme Penedès és l'única ruta que rep un percentatge molt similar d'enoturistes nacionals -230.822- i internacionals.
Pel que fa a l'estacionalitat de les visites, les 2 rutes catalanes coincideixen que l'octubre és el millor mes quant a visites i el gener el pitjor.
El preu mitjà de la visita a celler a l'Estat és de 9,79 euros el 2018, respecte dels 8,38 del 2017. La despesa mitjana dels visitants se situa als 19,98 euros. Els cellers amb els preus més elevats per visita son Ronda (18,38 euros) seguida per Enoturisme Penedès amb un preu mitjà de 14,99 euros.
La Ruta del Vi de Lleida es posiciona número 1 en preu mitjà de compres a botiga, segons Acevin
Una de les dades que porta més controvèrsia de l'informe és el preu que els visitants gasten als cellers comprant ampolles de vi o altres productes. La Ruta del Vi de Lleida és on més gasten, segons l'informe, amb 45,59 euros de preu mitjà. Consultada aquesta dada amb la Ruta del Vi de Lleida, ens comenten que la dada surt d'unes 50 enquestes a celler i que, per tant, podria ser confusa o poc fiable.

Segons Acevin, Lleida, amb 45,59 euros, duplica el preu mig de despesa amb productes al Penedès, amb 19,89 euros - Font: Acevin 2019