Entitats i partits de Reus, en defensa de Badaoui, a qui es vol expulsar de l'Estat

La Policia Nacional ha obert un expedient d'expulsió contra l'activista reusenc Mohamed Said Badaoui

Publicat el 08 d’agost de 2022 a les 18:59

ACTUALITZACIÓ (09/08, 09.45 h)

Alguns partits de Reus han donat suport a Mohamed Said Badaoui a través de la concentració convocada aquest dilluns. Des de l'Ajuntament, aquest dimarts al matí s'ha emès un comunicat on s'han sumat altres grups. Segons el text fet públic, el document el signen els portaveus de Junts per Reus, ERC, PSC, CUP i Ara Reus, a més del regidor no adscrit, Raúl Meléndez.

 

De tot el plenari reusenc, per tant, només Ciutadans ha optat per no sumar-s'hi. El manifest expressa el seu suport a Badaoui i el defineix com una persona «que sempre ha treballat braç a braç amb les entitats i l'Ajuntament». Una feina que ha fet, defensa el text, «per garantir els drets dels seus veïns i veïnes».

 

També es defensa que Badaoui «sempre s'ha implicat en activitats i dinàmiques del municipi». Se subratlla que «ha contribuït a una important funció de cohesió social i d'intercanvi amb la comunitat magribina i musulmana de Reus». «Des de la solidaritat amb ell, la seva família i amistats, demanem al Ministeri de l'Interior que tingui en compte aquest arrelament abans de resoldre el procediment d'expulsió», acaba el manifest.

 

NOTÍCIA ORIGINAL (08/08, 20.59 h)

Unes 150 persones s'han concentrat, aquest dilluns, 8 d'agost, a la plaça del Mercadal de Reus en suport a Mohamed Said Badaoui. La Policia Nacional li ha obert un expedient d'expulsió que podria provocar la seva detenció en qualsevol moment. Un ampli ventall d'entitats socials i partits polítics li han donat costat aquesta tarda amb crits de «el Mohamed es queda».

 

Tal com explica el mateix Badaoui, fa dos anys va començar els tràmits per aconseguir la nacionalitat espanyola. Amb el procediment en marxa i en paral·lel, la Policia Nacional ha obert un expedient d'expulsió assegurant que és una persona radicalitzada. Com defensa ell, el seu entorn i el teixit que li dona suport, l'expedient no aporta cap prova que permeti sustentar aquesta tesi.

 

Divendres passat li van notificar l'obertura de l'expedient i li van donar 48 hores de marge, fins ahir diumenge, per presentar al·legacions. Tot i haver-ho fet dins del termini, i tal com ha recordat aquesta tarda, la Policia Nacional el pot detenir en qualsevol moment i expulsar-lo de manera automàtica. En aquest procediment se l'acusa de ser una persona radicalitzada a partir de la seva activitat pública.

 

La seva implicació social, argument principal per expulsar-lo

Per una banda a les xarxes socials, però també pels contactes que té en l'àmbit social i polític des de l'escala local fins a l'estatal. Tota una activitat que, tal com defensa Badaoui, és pública, tant a les xarxes com a través dels mitjans de comunicació. A la plaça del Mercadal ha recordat que va arribar a Catalunya, i a la regió de Tarragona, l'any 1992 amb els seus pares i germans, quan ell tenia 10 anys.

 

Hi ha tingut dues filles, nascudes a Valls, i un fill nascut a Reus. A la ciutat hi va arribar el 2014, on ha recordat que «sempre m'he esforçat per crear ponts entre la comunitat musulmana i l'autòctona». També «entre les diferents entitats i l'administració pública», una feina que, durant uns anys, va fer com a portaveu de la Mesquita As-Sunnah.

 

Posteriorment, i també en paral·lel, ha seguit implicat en moviments com Reus Refugi, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme o el Sindicat de l'Habitatge. També des d'Adedcom des que es va fundar l'entitat fa dos anys. «El diàleg i la mediació han sigut sempre el meu únic objectiu per arribar a l'entesa i la bona convivència entre cultures», ha defensat.

 

«Prova d'això és el suport que avui tinc aquí, d'associacions, polítics i ciutadans i ciutadanes de totes les confessions i ideologies», ha afegit. Entre el públic s'hi han pogut veure membres de diverses entitats locals, i càrrecs electes i cares conegudes del PSC, ERC, la CUP i En Comú Podem. Badaoui ha insistit que «se m'acusa de radicalització sense aportar cap prova».

 

«Si em volen fora de joc és que estem fent una bona feina»

Ha detallat que, a l'expedient, se'l defineix com «una persona activa a les xarxes socials, de tenir pretensions polítiques, de tenir molts contactes i d'ingerir en la política estatal». «Tot basat en les comunicacions a les xarxes socials i entrevistes de premsa», ha subratllat. Ha admès que es considera una persona pública, defensat, precisament, les activitats que ha organitzat des de fa anys.

 

Uns actes que «han tingut presència institucional, periodística, social i, en moltes ocasions, de cossos de seguretat estatals, autonòmics i municipals». Precisament amb l'àmbit policial, ha insistit, «he treballat per garantir la seguretat col·lectiva i sempre ens hem tractat amb respecte mutu». «Si em volen fora de joc, és que estem fent una bona feina, i els molesta», ha etzibat.

 

Assegura que el seu expedient d'expulsió és una estratègia perquè deixi la seva activitat social. «Si permetem que avui passi amb mi, qui ens assegura que no passarà amb qualsevol que denunciï les injustícies de l'administració?», s'ha preguntat. Aquesta tarda, durant la concentració, han criticat aquesta situació algunes de les entitats en les quals Badaoui està implicat.

 

El teixit social defensa Mohamed Said Badaoui

Per una banda, Adedcom, associació que va fundar fa dos anys i que presideix. També s'hi han pronunciat Reus Refugi i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Per part d'Adecom, Soukayna Chig, secretària de l'entitat, ha llegit el manifest que aquest cap de setmana van fer públic. Defensen Badaoui i exigeixen la nul·litat de l'expedient d'expulsió.

 

El consideren un procediment que ataca, directament i indirecta, tota l'entitat i els seus membres. Principalment perquè es fa servir l'activitat que ha dut a terme a l'associació com a argument. Segons ha criticat, també es considera que els membres de l'entitat no haurien sigut capaços de detectar la seva radicalització.

 

Eduard López, en nom de Reus Refugi, ha insistit a qüestionar la motivació de l'expedient d'expulsió. «No sabem si ve motivat pel desig de reprimir una veu pública que denuncia les polítiques xenòfobes de l'estat; no ho sabem, però ho intuïm», ha declarat. En la mateixa línia ha apuntat que es tracta d'un procediment que «vol ser un exemple de càstig contra les veus dissidents contra les polítiques oficials».

 

Finalment, per part d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Joan Rosich ha admès que «a tots ens ha deixat molt sorpresos aquest procediment d'expulsió». Especialment fet «en ple agost, quan mobilitzar-se socialment, políticament i jurídicament, és molt complicat». I més quan l'expedient es fonamenta en «un seguit d'argumentacions abstractes i vaguetats que simplement venen a dir que és una persona activa a les xarxes i en l'àmbit social».

 

També se'n destaca la seva vinculació amb diferents administracions públiques, precisament arran de la seva implicació amb diferents entitats. «Si el seu activisme social és motiu perquè se l'expulsi, hi ha un problema, que existeix i és real, i es diu racisme institucional», ha reblat. Ha reptat al govern central que «des de Madrid, algú hauria d'explicar els motius reals d'aquest procediment».

 

Ha reclamat que l'expedient s'arxivi, i a les persones presents a la concentració que segueixin atentes el cas. També ha fet una crida «a no deixar-lo sol». «Inclosa l'administració pública, començant per l'administració local, que moguin fitxa i treballin perquè aquesta expulsió no es porti a terme», ha sentenciat.