Xifra rècord i entrades exhaurides: més de 200 voluntaris participaran en el Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí

Aquest any es commemoren els 60 anys del primer pessebre, el 1964 a la caseta del Bou, i després als jardins del Casal de l'Espluga

Imatge de l'escena dels Reis del pessebre
Imatge de l'escena dels Reis del pessebre | Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí
16 de desembre de 2024, 06:00

El Pessebre Vivent de l'Espluga arriba carregat de novetats i amb totes les entrades exhaurides. Les representacions biennals tindran lloc del 26, 27 i 28 de desembre i el recorregut immersiu amb personatges estàtics i alt rigor històric estrena enguany la recreació d'un portal d'accés a Natzaret. L'organització també ha treballat amb diferents millores escèniques.

Actualment, el Pessebre Vivent s'ha convertit en un dels grans atractius culturals i turístics de la Conca de Barberà. Ho demostra, entre d'altres fets, el premi Previsora General al Projecte de l'Associacionisme Cultural Català, rebut aquest 2024. Així, les 3.000 entrades exhaurides en només 15 dies, un fet insòlit als pessebres vivents catalans, "fa pensar en una edició d'èxit i mostra, un cop més, l'alta demanda de visitants, que supera, amb escreix, l'actual aforament de les 12 representacions" expliquen des de l'entitat organitzadora.

60 anys de pessebres vivents

Segons Josep M. Vidal, l'alcalde, "la importància del projecte ve per la dimensió no només cultural i turística, sinó també educativa, social i patrimonial pel centre històric medieval de l'Espluga, on es van començar a fer representacions del Pessebre Vivent ara fa 15 anys".  En aquest sentit, aquest any, a més, es commemoren els 60 anys del primer pessebre, el 1964 a la caseta del Bou, i després als jardins del Casal de l'Espluga.

L'any 1967 va passar a fer-se a la Cova de la Font Major fins el 1978 i durant els anys 80, 90 i principis dels 2.000, a l'escola Vedruna, en format escolar. L'Espluga va ser la tercera població de Catalunya en començar a representar pessebres vivents, després de Castell d’Aro (1959) i el de Corbera de Llobregat (1962), inspirats tots pel Pessebre Vivent d’Engordany (Andorra), de 1955.

Imatge del nou portal del Pessebre
Imatge del nou portal del Pessebre

Un nou portal

La principal novetat d'aquest any és, de fet, un projecte de l'any 2022, finançat llavors per la Diputació de Tarragona i que s'estrena per primer cop com a nova proposta escènica al recorregut immersiu del pessebre. Es tracta de la recreació d'un portal que donarà entrada a Natzaret, en el segon tram del recorregut, el que transcorre per l'antiga Espluga Jussana.

"Les dues viles medievals de l'Espluga tenien call jueu propi i també portals d'entrada i muralles que les envoltaven, de les quals en queden pocs vestigis. Per això el 2021 l'Associació del Pessebre de l'Espluga va recórrer a un dels experts en la matèria per poder recrear, de forma artificial, un portal mimetitzat amb l'entorn real, per col·locar al carrer de Ponç Hug de Cervera, si ve el portal original de l'Espluga Jussana estava uns metres més avall, al final del carrer de l'Abadia, del quan en queden restes a l'interior d'una casa", expliquen els voluntaris del Pessebre.

A partir del disseny tècnic de Ferran Lozano i una estructura inicial de fusta a càrrec de Joan Giné i de ferro, a càrrec de Valentí i Enric Martí de Cal Biel, l'escenògraf montblanquí Ismael Porta Balanyà (director del Museu del Pessebre de Catalunya) i el seu equip van construir, peça a peça i amb fibra de vidre, aquesta recreació a mida real i d'estètica realista. El corona un relleu amb la menorà, el símbol del poble jueu des de temps immemorials. L'estructura, de 500 quilos de pes, s'extraurà després de les representacions i tornarà al seu lloc, el desembre del 2026.

Aquest 2024, a banda, la Diputació de Tarragona també ha subvencionat la instal·lació elèctrica permanent del recorregut del pessebre i el 2023 va subvencionar la creació de la ruta autoguiada pels espais del Pessebre Vivent.

Rècord de participants i audioguia única

Aquest any s'ha arribat al rècord de participants: 200 persones entre figurants, equip tècnic i d'atenció al visitant, si bé per poder fer més dies de representació en un futur i poder ampliar l'aforament encara faltarien més inscripcions i més implicació dels espluguins. El recorregut manté enguany la majoria d'escenes estrenades en les darreres edicions, amb alguns petits canvis: una nova ubicació per la casa de les remeieres, un nou balcó per la millor visió de l'hort de les Quitèries i una millora estètica de la casa del fuster on té lloc l'Epifania, als baixos medievals de la Rectoria.

La visita es podrà fer, per segona vegada, acompanyada d'una audioguia al telèfon mòbil (cal portar auriculars), única a Catalunya, a través de la qual el visitant pot interpretar el significat històric i bíblic de les escenes, curiositats de la història de l'Espluga i de la vida i costums del poble jueu.