Ismael Porta Balanyà, mestre artesà de Montblanc: «El jovent ja no fa pessebres»

Artista i artesà, és el director del Museu de Pessebres i Calvaris de Catalunya

  • Imatge d'Ismael Porta pintant la geganta de Montblanc -
Publicat el 03 de maig de 2025 a les 00:00

El montblanquí Ismael Porta Balanyà ha rebut, aquest 2025, el Diploma de Mestre Artesà de mans del president de la Generalitat de Catalunya. Conegut a la vila, i també arreu de la Conca de Barberà per la seva faceta d’artista i artesà, Porta és el director del Museu de Pessebres i Calvaris de Catalunya i està vinculat estretament a l’Associació de Gegants i Nanos de Montblanc, als Pastorets i a la Confraria de la Puríssima Sang, entre d’altres.

Ismael Porta, en una entrevista a TarragonaDigital, assegura que està “immensament agraït pel reconeixement rebut, després d’anys de trajectòria, d’esforç i de dedicació en aquest camp”. En aquest sentit, en la seva carrera professional destaca, per sobre de tot, en el camp de la decoració, l’escenografia i la cultura popular.  

Creador i restaurador de la imatgeria festiva montblanquina

Ha restaurat en diverses ocasions, tal com explica que feia el seu avi, els gegants i nanos de Montblanc. També n’ha fet les còpies i ha construït l’actual Mulassa de la vila ducal o les galeres del ball de Reus. Alhora, ha reparat els diferents misteris de la Setmana Santa montblanquina.

En el terreny de la cultura popular, Ismael Porta puntualitza que ell no és restaurador, si no que s'ha limitat a seguir les tècniques ja va a prendre del seu avi a l'hora d'intervenir els gegants i naons centenaris de 1864. En aquest àmbit, l'artista assegura al mitjà que ha viscut amb molta tristesa i indignació el procés de segrest per part del taller Avall de Reus de les peces. Celebra que, per sort, "els Mossos d'Esquadra recuperéssin els caps, ja que l'assumpte és un atac directe al patrimoni del poble de Montblanc que mai s'hauria d'haver produït".

En aquest punt, Ismael Porta assegura que "el Centre de Restauració de Bens Mobles de la Generalitat de Catalunya va desaconsellar la intervenció i, tot i així, Josep Andreu, l’alcalde del moment ho va tirar endavant mitjançant un contracte del tot dubtós i amb un procés del tot incoherent".

 

 

  • Les peces centenàries es van traslladar en unes caixes de fusta de Reus a Montblanc

 

"El Museu del Pessebre té 5.000 visitants anuals"

Per sobre de tot, i en un altre àmbit totalment diferent, Ismael Porta ha concentrat els seus esforços en impulsar i definir el que avui es coneix com el primer gran Museu del Pessebre i dels Calvaris de Catalunya. L'equipament, que recentment ha inaugurat una de les façanes posteriors, ha esdevingut un espai per conèixer i viure una tradició que perviu des de mitjans del segle XVIII. “En aquest museu, figures i diorames es reparteixen per les tres plantes expositives per oferir un recorregut per aquesta tradició popular des de l’òptica del present”, explica Porta.

Afegeix que “la missió del Museu és conservar, exposar i estudiar aquestes manifestacions artístiques per poder ser explicades als més de 5.000 visitants que, de mitjana, anualment recorren el museu durant els caps de setmana, sent el seu punt àlgid Nadal i Setmana Santa”.

“El jovent ja no fa pessebres”

El Museu del Pessebre de Montblanc és, precisament, un espai que està enfocat al turisme familiar, infantil, escolar i de tercera edat. En això, Ismael Porta, el seu director, exposa que s’observa una tendència a la baixa a l’hora de mantenir la pràctica pessebrista a les noves generacions.

“Els més grans sí que són coneixedors de la tradició de fer pessebres i ho expliquen als seus nets, però les noves generacions no són continuadors del costum i, per aquest motiu, la mitjana d’edat dels pessebristes catalans ronda els 60-70 anys”, apunta Porta.