Tot i la rebaixa del 20% al 7,4% d'increment en l'IBI, la portaveu d'ERC, Maria Roig, ha valorat que la pujada "continua sent greu" i continuen mantenint el límit en el 3,5%, corresponent proporcionalment a la pujada de l'IPC d'enguany. Roig ha recordat que un cop es formi el govern espanyol arribaran "7 o 8 milions d'euros" provinents del PIE, la Participació de les entitats locals en els Ingressos de l'Estat. Tot i amb això, ERC és partidària d'"actualitzar" algunes taxes, això sí, sense "carregar-ho tot a la ciutadania".
Una de les mesures a les que s'oposen és a incrementar la taxa d'ocupació de la via pública per a terrasses de bars. "Estem castigant les famílies i els autònoms", ha detallat Roig, que segons els seus càlculs si s'arribés a aplicar tan sols suposaria un ingrés mensual de "45.000 euros" més al mes. En aquest sentit, ha animat l'executiu a fer una taxa més justa tocant "l'estructura" a través de les ordenances i, d'aquesta manera, "solucionar l'arrel del problema".
A banda, ERC s'oposa també a l'increment d'un 33% de l'ICIO, un impost que segons el regidor Xavi Puig suposaria "encarir un 1% l'accés a l'habitatge". "L'ICIO no el paga el gran constructor sinó qualsevol persona que accedeix a l'habitatge", ha dit, "és una animalada si no volem que marxi gent de Tarragona".
La CUP creu que les ordenances "continuaran beneficiant les elits o societats privades"
Un dels socis de l'anterior govern d'Esquerra Republicana, la CUP, també ha emès un comunicat detallant la seva postura respecte a les ordenances. Des de fora del ple municipal, la formació anticapitalista assenyala que "com a formació d'esquerra, no tenim cap problema a apujar impostos, si són progressius, ja que en un context de crisi aquesta és una fórmula progressiva de repartiment de la riquesa pel bé comú".En aquest sentit, comparteixen la proposta d'En Comú Podem de fer progressiu l'IBI establint un impost especial per a edificis d'usos no residencials per a un màxim del 10% que per cada ús tinguin el valor cadastral més elevat. "Per exemple, si en un municipi hi ha 100 comerços, només els 10 més grans pagaran el tipus diferenciat; la resta pagaran el general", apunten. En la mateixa línia, la CUP és partidària de bonificar l'IBI d'habitatges destinats a lloguer social per "destensionar el mercat de lloguer".
Altres propostes dels cupaires són engegar la recollida porta a porta de la brossa, fer pagar més aquesta taxa als pisos turístics, així com abordar l'ordenança de terrasses abans d'apujar les taxes. A banda, la CUP creu que "la necessitat dels 14 milions que reclama el PSC per evitar la (falsa) fallida en realitat és una pantalla per retornar una sèrie de favors pactats durant la campanya electoral". "Les ordenances fiscals han de ser una eina per ajudar a assolir justícia social, però, malauradament, aquestes ordenances proposades continuaran gravant sobre les classes populars, que acabaran provocant, per exemple, una pujada del lloguer i beneficiant, en canvi, elits o societats privades com l'Església, que continuarà sense pagar l'IBI", conclouen.