El centre va posar-se en funcionament el 2020 i des de llavors s'han atès 622 infants, 518 dels quals són nenes i 104 nens. Aquesta setmana s'ha posat en funcionament el nou edifici per aquest servei on s'atenen les víctimes en entorns adaptats i més amables al Complex Educatiu de Tarragona. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha destacat la necessitat de fer "emergir" una realitat que sovint s'ha "amagat".
Les víctimes ateses a Tarragona, majoritàriament, tenen més de 14 anys (392). Del total, 286 abusos han tingut lloc en l'àmbit intrafamiliar i 336 fora de la família. Pel que fa a la via d'entrada al servei, destaquen els cossos de seguretat (212) i salut (159), també educació (94).
Després de tres anys amb el servei en funcionament, Tarragona encapçala el conjunt de territoris catalans pel que fa a la taxa d'expedients oberts per motius compatibles amb abús sexual. Es troba al 18,1 per cada 10.000 infants i adolescents, molt per sobre de Barcelona ciutat que és del 8, o de Lleida i Girona que està al 6. De fet, des que es va obrir el centre provisional a Tarragona, el nombre de casos atesos s'ha duplicat. El 2020 es van acompanyar 106 víctimes i el 2022 es va arribar a les 265.
La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, ha valorat la implementació d'aquest model com una aposta perquè les víctimes puguin "recuperar la seva vida" i tenir "una vida adulta el més plena possible". Seguint el fil, el president del Govern, Pere Aragonès, ha lligat l'augment en la detecció de casos a la "simplificació dels passos" i ha destacat el fet que els serveis d'atenció "s'adaptin a les víctimes i no a l'inrevés".
El model barnahus
Baranhus vol dir "casa dels infants" en islandès i és un model d'atenció als nens víctimes d'abusos sexuals que ja s'aplica als Estats Units i al nord d'Europa. Es tracta d'una atenció integrada on, en un sol espai, la víctima té a la seva disposició diversos serveis: anàlisi forense, atenció psicològica o la realització de la prova preconstituïda.A Tarragona es va iniciar aquest model el 2020 en un lloc provisional del Complex Educatiu i des d'aquesta setmana la demarcació ja disposa d'un edifici propi dissenyat perquè sigui un espai amable i càlid, que faciliti el treball dels professionals amb els infants. A més, compta amb una sala amb videocàmera on un adult pot entrevistar la víctima, mentre el fiscal o el mateix jutge condueix la conversa sense intervenir-hi directament. Unes declaracions que després podrien servir en el procés judicial.
Amb les dades de Taragona, Campuzano ha qualificat la prova pilot d'"èxit" i ho ha atribuït al treball "conjunt" de professionals de diversos departaments de la Generalitat com Salut, Justícia, Serveis Socials o el cos de Mossos d'Esquadra, a més de fiscals i jutges, treballant "de manera coordinada" i posant "la víctima al centre". Justament, l'impulsor del model barnahus, Bragi Gudbrandsson, ha subratllat la importància que la judicatura formi part del "nucli d'actuació".
Expandir el servei a tot Catalunya
El Govern s'ha compromès a obrir dotze centres amb el servei de barnahus arreu de Catalunya aquest 2023. Pel que fa a l'àrea metropolitana, se n'instal·laran a Terrassa, Granollers, Mataró, Badalona, Barcelona i el Prat de Llobregat, a Manresa el de la Catalunya Central, a Girona, i a Lleida, a Vilanova i la Geltrú per la zona del Penedès, el de les Terres de l'Ebre s'ubicarà a Tortosa i, finalment, el de la Seu d'Urgell abastarà l'Alt Pirineu i l'Aran.Amb aquest anunci, el conseller de Drets Socials ja ha previst que es "multiplicarà l'emergència de problemes vinculats a la violència sexual contra nens i nenes". "Això ens obligarà les administracions a treballar més a fons", ha insistit. Finalment, Aragonès ha manifestat que aquests centres contribuiran a la "reparació" de les víctimes a tot el territori.