La iniciativa de l'Escola dels Oficis de Reus s'endarrereix lleugerament en el temps, però ja és més a prop de ser una realitat. El projecte, que es va presentar a principis del 2023 i adjudicar a finals del mateix any a NAM Arquitectura per a la transformació de l'edifici del Vapor Vell, començarà a caminar abans que el nou equipament estigui enllestit. Ho farà durant el primer trimestre del 2025, amb una prova pilot conjunta amb el Gremi de la Construcció del Baix Camp.
La formació correspon a un certificat de professionalitat de nivell 1 en Operacions auxiliars de paleta de fàbriques i cobertes, no requereix cap titulació prèvia ni d'edat, tot i que, en el cas de la construcció, es busquen preferiblement persones majors de 18 anys per a inserir-les laboralment. Aquesta prova comptarà amb una quinzena d'alumnes, dels quals un 60% hauran d'estar a l'atur i un 40% en actiu.
De fet, el "moviment" en el calendari es justifica per fer coincidir el període de pràctiques amb l'estiu, moment en què el sector té un increment d'activitat important. "Estem molt contents de poder posar en marxa aquest primer curs i esperem que l'Escola dels Oficis sigui una realitat com més aviat millor, pels beneficis que tindrà per a tot el teixit empresarial del territori", apunta Ton Sentís, president del Gremi de la Construcció del Baix Camp.
D'acord amb les necessitats del sector
Des del gremi, feia temps que demanaven a l'Ajuntament algun curs de formació per cobrir les mancances del sector, ja que "no hi ha cap escola ni institut que ofereixi un grau vinculat a la construcció", indica Sentís. Ja en l'anterior mandat, el Govern reusenc va decidir que el Gremi de la Construcció seria el primer en "experimentar" l'Escola dels Oficis i es va començar a treballar de forma col·laborativa per concretar la demanda, determinar les necessitats d'incorporació de personal i quina qualificació calia preparar.
"Hem decidit com haurà de ser la formació fruit d'un treball conjunt amb el teixit empresarial", exposa el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats. Per tant, anirà més enllà de la visió que pugui tenir l'administració sobre el mercat de treball i es donarà resposta directa a les peticions del teixit productiu. En aquest sentit, des de Mas Carandell s'han valorat quines línies d'ajuts (SOC, SEPE, Fons Social Europeu) són les més adients i encaixen per cofinançar el programa formatiu.
A més, com encara no s'ha adequat l'equipament, han arribat a un acord amb l'Institut d'Horticultura i Jardineria de Reus perquè les seves instal·lacions -a l'espera que el sistema FP Cat les homologui- acullin les sessions pràctiques temporalment. El gremi, per la seva banda, aportarà materials, eines i maquinària, a més de la tasca que han fet amb l'organisme autònom municipal per dissenyar el contingut de la formació.
"Es tractava de definir quins espais es necessiten, com, quan i de quina manera s'han de fer els cursos perquè estiguin adaptats a les necessitats de les empreses", assenyala Sentís, qui evidencia les principals problemàtiques del sector: "hi ha molt poca gent que estigui formada, la majoria dels treballadors tenen més de 50 anys i es jubilaran en els pròxims 10-15, però la gent jove no puja i, si no hi ha relleu, es perdrà l'ofici constructor", lamenta.
L'Escola dels Oficis, a llarg termini
Les perspectives de la primera prova pilot són positives perquè "som unes 120 empreses agremiades, quinze persones s'han de poder inserir ràpidament", celebra Ton Sentís. Amb tot, el repte vindrà més endavant, quan s'hagin d'omplir els futurs cursos perquè "caldrà incentivar la gent jove perquè els atregui el sector de la construcció, s'haurà de fer més difusió i anar-los a buscar", valora el president del gremi.
Alhora, quan l'Escola dels Oficis entri en funcionament, s'apostarà per "una governança col·laborativa entre l'administració pública i el sector privat, que s'haurà d'implicar més enllà de ser 'usuari demandant'", destaca Òscar Subirats. El regidor d'Empresa, Formació i Ocupació també recalca que, per mantenir-se actualitzats a les necessitats del moment, "la planificació de les formacions serà adaptable i no fixa a llarg termini".
"Com el creixement d'alguns sectors depèn moltíssim de poder disposar de mà d'obraqualificada, ens vam posar a treballar directament amb les fonts generadores d'activitat econòmica, per qualificar i poder perfeccionar els coneixements dels treballadors, millorant així la competitivitat de les empreses", explica Subirats.
En paral·lel, serà necessari "un canvi de mentalitat per capgirar l'orientació laboral i acadèmica dels estudiants"; encara que les formacions comprenguin tot el cicle laboral (dels 16 als 67 anys), es treballarà per "fer entendre als joves quin és el millor itinerari formatiu i les oportunitats que tenen per trobar feina", tanca el regidor.
El futur equipament municipal
El projecte forma part del desplegament de l’Estratègia de desenvolupament socioeconòmic i d’ocupació de Reus 2021-2030 a través de l’IMFE Mas Carandell. De cara a la seva continuïtat, ja s'ha detectat una alta demanda en sectors com l'agricultura i la ramaderia, el sector alimentari; la indústria manufacturera, d'instal·lacions i manteniment; el sociosanitari i la salut; i professions del metall, la mecànica i la química, entre altres.
El regidor de l'àrea afirma que ja estan redactats el projecte bàsic i executiu de l'obra i que s'ha previst la seva construcció en tres fases. Un cop comencin les obres, es preveu que durin uns 18-20 mesos, motiu pel qual, afegeix Subirats, "no podien estar dos anys esperant i han buscat sistemes alternatius per desenvolupar aquesta lògica de treball i adreçar les necessitats del mercat". "Ara mateix, estem en recerca del finançament per veure quan es prioritza l'Escola d'Oficis per davant d'altres inversions de l'Ajuntament i pugui ser una realitat com més aviat millor", detalla també.
Segons el projecte constructiu, l'Escola d'Oficis ocuparà una planta i mitja -aproximadament 770 m²- de l'edifici del Vapor Vell, per tant, hi haurà possibilitats de creixement així com d'habilitar altres dependències municipals al mateix edifici. En principi, es preveuen sales d'informàtica, tallers de cuina i hostaleria, un laboratori polivalent, despatxos i sales de reunions, magatzem i altres espais comuns.
D'altra banda, un dels objectius del projecte és consolidar l'edifici -construït a finals del segle XIX i catalogat dins de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya- i evitar el deteriorament del que va ser La Manufacturera de Algodón.
Es millorarà la impermeabilitat, la resistència estructural i l'aspecte estètic de l'edifici. Per això, es treballarà en l'envolvent, les fusteries, la façana i les cobertes i es revisaran possibles afectacions de consolidació.