"Escoles segures!" continua sent el principal clam de les famílies i l'alumnat de l'escola Prat de la Riba de Reus, que s'han tornat a manifestar, aquest divendres 17 de maig a les 16 hores, per reclamar entorns escolars segurs i lliures de cotxes. De nou, una cinquantena de persones han tallat el trànsit a l'avinguda de Prat de la Riba i han obligat els vehicles a desviar-se cap al carrer de Pròsper de Bofarull.
Amb el permís de la Guàrdia Urbana, aquesta vegada han optat per utilitzar una tanca metàl·lica per senyalitzar el tall del carrer, però quan han arribat els agents, a dos quarts de cinc, han exposat que l'autorització només corresponia al tall de vorera i la confusió per la qual la tanca estava preparada per al Mercat dels Marxants del dissabte i no per a la manifestació de l'AFA.
A diferència de la primera concentració, aquesta vegada hi ha hagut petits conflictes amb alguns conductors que es "negaven" a girar a la dreta i pujar per l'altra via; descontents i tocant el clàxon. De fet, els membres de l'AFA han retirat momentàniament la tanca per deixar passar una ambulància i això ha generat un enfrontament lleu amb un usuari que també volia passar.
Els estudiants de sisè de primària del centre estan desenvolupant un projecte de final de curs al voltant de la contaminació acústica i els nivells de decibels que es mesuren a l'interior i l'exterior de l'escola. L'objectiu és alertar quan se superin els nivells sonors saludables i poder reclamar mesures per reduir el soroll.
«Fins a 90 dB al menjador»
Dos dels alumnes, Rayane Ahzouzou i Júlia Atamna, expliquen que el projecte "Escolta!" és una iniciativa acadèmica i que ara mateix es troben en procés de desenvolupar un "prototip d'invent", que ha estat escollit entre les maquetes que han elaborat els diferents grups de la classe.
El detonant que els ha inspirat va ser que "durant els exàmens de les competències bàsiques els cotxes que passaven pel carrer els molestaven molt, era una prova molt important i no es podien concentrar". La mateixa circulació genera soroll i la música dels vehicles distreu l'alumnat i, especialment al menjador, on se suma a les converses i crits dels nens i nenes, han pogut mesurar fins a 94 dB.
Les últimes setmanes han sortit al carrer a mesurar amb un sonòmetre i, amb les dades obtingudes, la finalitat de "l'objecte", que fabricaran amb materials reciclats i eines electròniques -impressora 3D, talladora làser i l'aplicació micro:bit- és que mesuri el soroll i a partir de 70 db s'encengui i piti.
"Som escola verda, però això no significa que no hàgim de fer res més; hem de continuar treballant fins a aconseguir millorar", conclouen Ahzouzou i Atamna sobre els altres grups que, per exemple, tracten la gestió de l'aigua. En general, tots els projectes estan vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Consens educatiu i peticions generals
Al mateix temps, Fernando Paniagua, un dels membres de l'AFA, ha assenyalat que es reuniran en assemblea els pares i mares amb els alumnes de 6è per debatre al voltant de la mobilitat i el soroll als entorns escolars i decidir amb quines accions continuar mobilitzant-se.
Paniagua assegura, a més, que han demanat una reunió amb l'Àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Reus i que encara no han rebut resposta. La seva principal reclamació continua sent prohibir la circulació de forma immediata i temporal -a les hores d'entrada i sortida- al tram d'avinguda que dona accés a l'escola.
De fet, com apuntava al Diari de Tarragona la portaveu de la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus, Maria Horra, la petició de reduir el volum de vehicles al voltant de les escoles i la necessitat de pacificar aquests carrers és general a nombrosos centres educatius. Més enllà de la seguretat, també per motius de salut a causa de les emissions contaminants.