Una dotzena d'escoles de Reus recullen més de 600 kg de brossa en el marc del «Let's Clean Up»

Prop de 600 alumnes han netejat quinze espais de la ciutat, com rieres i parcs, per conscienciar sobre la preservació del medi ambient

Després de la neteja, han treballat en grups per reflexionar i il·lustrar uns murals sobre el medi ambient
Després de la neteja, han treballat en grups per reflexionar i il·lustrar uns murals sobre el medi ambient | Sandra Pérez
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:00h

Una dotzena d'escoles de Reus han tornat a participar enguany en la iniciativa "Let's Clean Up", impulsada des d'un programa europeu de recollida dels residus i conscienciació mediambiental. Un total de 584 alumnes, repartits en 22 grups han recollit, aquest dilluns 3 de juny, més de 600 kg de brossa en diferents espais verds i naturals de la ciutat, en el marc del projecte Reus Escoles 2030 de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament.

Els grups educatius han "treballat" en espais propers als seus centres com ara camins, barrancs, rieres, i també alguns solars sense urbanitzar però amb accés públic. El recompte total ha sigut de 624 kg de residus (145,26 kg d’envasos; 131,8 kg de paper; 143,77 kg de rebuig i 200, 24 kg de vidre), una xifra inferior a la de l'any passat, quan es van superar el miler de kg. 

brossa recollida lets clean up reus 2024 sandra perez nacio
Els residus recollits per una desena de les escoles ja superaven el mig miler de quilos de brossa. Foto: S.P

Per tant, la tendència és positiva perquè la conscienciació augmenta i els residus van a la baixa. "Ja fa uns anys que Reus duu a terme el programa i és un èxit, cada any se sumen noves escoles per visibilitzar l'incivisme que es produeix i l'impacte de no tenir cura d'entorns naturals com el bosc, camins i rieres", exposa el regidor de l'Àrea, Daniel Rubio.

Les escoles participants han sigut: Maria Cortina, Els Ganxets, Doctor Alberich i Casas, Roseta Mauri, Isabel Besora, Montsant, Pare Manyanet, Prat de la Riba, La Presentació, Gaudí, Rubió i Ors, Puigcerver, Lycee Français i els alumnes de l’Institut Gaudí. Els infants han netejat els següents espais: arc de Sant Jordi, el camí de les Ànimes, el barranc del Roquís, el camí de la Mare de Déu, la Riera del Molinet, el camí antic de Castellvell, els voltants del Santuari de Misericòrdia, el barranc de Picarany, el barranc del Molí, la riera de l'Abeurada i el camí dels Morts.

Jornada de reivindicació mediambiental

Des de primera hora del matí, els nens i nenes han sortit als entorns més pròxims a les respectives escoles i han recorregut camins, barrancs i parcs posant en diferents saques -proporcionades des de la regidoria-, i amb l'ajut dels pòrters de Reus Net, tots els residus que anaven trobant. "Hem vist que hi havia molta contaminació, hem recollit plàstics, vidres i rebuig, que era la brossa que més hi havia", expliquen Saim Amer i Lucía Merino, des de l'escola Rubió i Ors.

mural lets clean up reus 2024 sandra perez nacio
Els infants de la ciutat estan molt conscienciats en la lluita pel medi ambient. Foto: S.P

Els escolars descriuen que han treballat entre tots per identificar els residus, recollir-los i classificar-los i, posteriorment, han treballat amb cada grup classe reflexions al voltant del medi ambient i la preservació dels entorns naturals, que han plasmat en uns murals i pancartes reivindicatius, amb missatges sobre la conscienciació de no abocar residus al medi natural.

L'alcaldessa Sandra Guaita ha celebrat que les escoles de Reus ajudin a "visibilitzar com cuidem el medi ambient de la ciutat" i que els nens i nenes "s'impliquin cada vegada més perquè la ciutat sigui com ells consideren que han de ser". Ha recalcat, així mateix, la seva tasca vers la sostenibilitat amb propostes com les del Consell d'Infants Ciutadans i la necessitat que els adults "els escoltin, perquè s'esforcen a posar la seva veu i estan compromesos amb la lluita mediambiental", ha tancat Guaita.

Programa educatiu i transversal

En el marc del programa Reus Escoles 2030, s'han organitzat tres jornades ambientals amb una gran participació d’alumnes dels centres educatius de la ciutat. La Diada pel Clima, va reunir uns 650 alumnes de 13 escoles i instituts, i el Mercat de Bescanvi, va aplegar 338 alumnes de 7 centres diferents.

escola alberich casas lets clean up reus 2024 sandra perez nacio
Els nens i nenes han dissenyat unes pancartes i cartells reivindicatius que resumien els seus aprenentatges. Foto: S.P

En total, 25 centres de Reus han participat en les diverses propostes d’aquest programa. Fins a final de curs, uns 1.720 alumnes de 17 centres hauran participat en les activitats de descoberta de l’entorn. A més, la deixalleria mòbil ha visitat 9 centres, i uns 262 alumnes han aprofundit en la gestió de residus amb visites a la deixalleria del barri i la fixa.

El programa també inclou el projecte de Millora Continua, en el qual participen 13 centres educatius. Dins d’aquest projecte, s’han realitzat 7 tallers diferents sobre recollida selectiva, reducció de residus i estalvi energètic, amb una participació total de 546 alumnes fins a final de curs.

lets clean up escoles reus 2024 sandra perez nacio
El compromís del Govern es plasma en el tercer eix -ciutat verda i sostenible- del Pla d'Acció Municipal. Foto: S.P
Arxivat a