REPORTATGE

Els alumnes de Reus, els millors prescriptors per conscienciar les famílies sobre el medi ambient

Una vintena d'escoles participen en activitats a l'aula i experiències a l'aire lliure al voltant de la biodiversitat local, el canvi climàtic, la recollida de residus o l'energia

Les activitats fora de l'aula permeten als alumnes conèixer de primera mà els entorns naturals
Les activitats fora de l'aula permeten als alumnes conèixer de primera mà els entorns naturals | Sandra Pérez
18 de març de 2024
Actualitzat: 12 d'abril, 13:23h

El programa d'educació ambiental "Escoles Reus 2030" es va impulsar des de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat fa un parell d'anys i, aquest curs 2023-2024, s'ha consolidat amb una oferta lúdica i d'aprenentatge en què participen més d'una vintena de centres educatius. El principal atractiu són les activitats de descoberta de la biodiversitat i l'entorn natural, així com jornades ambientals i un itinerari de millora contínua.



Aquesta eina, que l'Ajuntament posa al servei de les escoles per treballar diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible, sorgeix perquè "els alumnes de la ciutat són uns comunicadors magnífics a les seves cases", assenyala el regidor Daniel Rubio. Les diferents accions i temàtiques disponibles es presenten als centres i els seus equips docents perquè puguin escollir quines temàtiques s'ajusten millor als respectius programes educatius.

Les propostes són participatives i conviden els adolescents a reflexionar Foto: Sandra Pérez


"No volíem una proposta tancada en l'àmbit de la sostenibilitat o el medi ambient, que només tractés l'aigua, els residus o l'energia; sinó que fos obert i plural perquè cada escola pogués dir la seva", afegeix Rubio.

Conèixer la biodiversitat i l'ecosistema locals

El curs passat es van fer una cinquantena de sortides al voltant dels valors de la biodiversitat urbana i van participar-hi més de 1.500 alumnes de 17 centres escolars de Reus. El ventall d'activitats inclou observacions de fauna -ocells del parc, ocells de prop i de lluny i el "projecte orenetes"- i flora -camps i conreus i l'arbrat urbà-, a més d'altres per treballar ecosistemes i paisatges, des de rieres i barrancs als solars.

La finalitat principal és acostar l'alumnat de primària i secundària al medi ambient i mostrar-los l'impacte que té l'activitat humana en l'evolució de l'entorn. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Reus apunta que "les zones verdes són les menys conegudes i, per això, la voluntat del Govern és recuperar-les i fer-les valdre", per exemple, amb la iniciativa RenatuReus.



El responsable d'una de les sortides, el monitor de lleure Adrià Llort, evidencia que "són espais que tenim a cinc minuts del centre de la ciutat, només passejant, i que es desconeixen". "Al final, són tres hores d'activitat, potser queda curt, però és una oportunitat perquè coneguin què tenen al seu voltant", afegeix.

La dinàmica de totes elles és fer preguntes als adolescents perquè reflexionin per si mateixos sobre 'realitats' que ja coneixen, però sobre les quals normalment no es paren a pensar. Així, "intenten conèixer problemàtiques mundials, però centrant-se en aquells espais més propers, per veure com poden intervenir en qüestions com el canvi climàtic, l'escalfament global, la contaminació, la sequera o la pèrdua de biodiversitat", enumera l'educador ambiental Txiki López.

Seguir el recorregut de les rieres és un 'escenari' clau per tractar l'evolució geològica del terreny Foto: Sandra Pérez

Una ruta per camins, parcs i jardins

Les sortides es planifiquen amb les escoles interessades al llarg del curs acadèmic. D'aquesta manera, en un mateix matí, alumnes del Col·legi Sant Josep i l'Institut Roseta Mauri van dur a terme activitats simultànies i en indrets diferents, el passat dimecres 6 de març.

Els primers van descobrir, acompanyats de Llort, la riera de l'Abeurada i el seu entorn, amb l'objectiu de conèixer "com es formen les rieres i barrancs, quins processos geològics hi tenen lloc i quina classe de vegetació -espècies autòctones i exòtiques invasores- hi ha a Reus". A més, el treball de camp combinava amb explicacions sobre el cicle de l'aigua i les diferents etapes del curs d'un riu, processos com l'erosió i la sedimentació, els efectes de les grans riuades i els canvis paisatgístics en els límits de la trama urbana. 

Els segons van dedicar la jornada a l'albirament d'ocells al parc del Mas Iglesias, on nombroses espècies d'aus troben refugi, aigua i aliment. Com bé descriu López, "les ciutats s'han convertit en 'illes' lliures de biocides i són entorns molt importants per a la fauna" que habita en parcs i jardins urbans.

Les activitats fomenten el treball en equip així com l'aprenentatge individual Foto: Sandra Pérez


A través de l'estudi d'un cas molt concret, com són els ocells, i amb tan sols uns prismàtics, l'objectiu dels nens i nenes va ser buscar i identificar les diferents espècies: colom, pardal, merla, estornell... Treballant en equip, els diferents grups van aprendre a diferenciar entre aus hivernants i sedentàries i a reconèixer aspectes com la mida de l'ocell, la regularitat i recorregut del seu vol o el so del seu piulet.

Programa de millora contínua als centres

Aquestes accions més experiencials i d'aprenentatge directe es complementen amb altres tasques a les aules, en el marc d'un itinerari de millora contínua a les escoles. En horari lectiu i dins dels centres es treballen temes com el compostatge, els embolcalls sostenibles, l'estalvi energètic, la recollida de paper i envasos o la reducció dels residus tecnològics.

El regidor Daniel Rubio explica que, per exemple, "aquelles escoles on s'estan col·locant plaques solars poden veure, amb els lectors a través d'Internet, l'electricitat que estan produint i quins excedents hi ha, per saber com Reus Energia els destina després a il·luminar edificis públics". 

Cada centre es marca uns objectius de millora a inici de curs, reben assessorament en el desenvolupament del programa educatiu i, durant el tercer trimestre, comparteixen els resultats i coneixements adquirits. 

Al mateix temps, el marc formatiu "Escoles Reus 2030" inclou la celebració de tres jornades ambientals, molt marcades en el calendari de centenars d'alumnes reusencs i reusenques. Es tracta del Dia Internacional del Clima -o de lluita contra el canvi climàtic-; la iniciativa "Let's Clean Up", que es fa en col·laboració amb entitats ecologistes i estimula la neteja i recollida de residus; i el Mercat de bescanvi escolar, que té lloc a la Palma i permet l'intercanvi d'objectes que els nens i nenes ja no utilitzen.
Arxivat a