L’Espai de l’Estudiant de Valls fa 25 anys que orienta els estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat de la demarcació de Tarragona. Enguany, ha aplegat 62 expositors, entre ells totes les universitats del país, i uns 8.000 assistents, majoritàriament alumnes i docents d’una setantena de centres educatius. L'objectiu dels organitzadors de la fira és créixer en les sessions de la tarda, dedicades a les famílies. “És un bon espai, els dubtes són molt diversos, ara potser van una miqueta més perduts, tot i que tenen molta més informació”, ha afirmat l’orientadora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Alba Medina. Durant la segona jornada, els contraris a la presència dels militars a l’Espai han protestat novament per rebutjar que hi siguin.
Centenars de joves han recorregut els estands de les universitats i dels centres de formació professional, així com dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers, Agents Rurals o de l’exèrcit per conèixer de primera mà els plans d’estudis o els requisits per accedir-hi. En Guillem i la Lídia, estudiants del grau superior d’estètica i benestar de l’Institut Cal·lípolis, són dos exemples. Els joves han preguntat als orientadors de la URV sobre el grau de nutrició humana i dietètica, ja que es tracta d’uns estudis relacionats amb el que s’estan formant ara mateix. “Ens han explicat molt bé totes les assignatures, què faríem cada any, té bona pinta”, ha asseverat la Lídia.
Fa quatre anys, en Guillem va assistir per primera vegada a l’Espai i ha assegurat que li va ser molt útil per decidir sobre el seu futur acadèmic. Ell ja havia començat els estudis de perruqueria i va animar-se a cursar estètica. “Estava a la pell d'aquests joves, em van ajudar molt, ara m'agrada més l'estètica que no pas la perruqueria i gràcies a això vaig veure altres sortides per tenir un futur laboral”, ha remarcat.
Diferències entre els alumes de 4rt d’ESO i Batxillerat
L’orientadora de la URV, Alba Medina, ha explicat que les consultes dels estudiants que acaben l’ESO i els de Batxillerat són diferents. En el cas dels primers tenen més dubtes sobre cap a on encarrilar els seus estudis mentre que pel que fa a l’alumnat de segon de batxillerat se centren més en la preinscripció, el preu de la matrícula o sobre el funcionament dels crèdits. Medina ha subratllat que percep que els manca orientació i ha apuntat que caldria començar a guiar-los de més joves.
“És veritat que aquí es troben amb molta informació, molt diversa, no només de la universitat sinó de formació professional, i, per tant, per això, crec que és un bon espai per a ells”, ha dit. Així mateix, ha considerat que els estudiants van una “miqueta més perduts, tot i que tenen molta més informació que abans”. Amb tot, ha indicat que els alumnes tenen més opcions, tant de carreres universitàries com de cicles formatius.
L’orientadora ha afegit que cada cop més hi ha estudiants que tenen menys clara la vocació. En aquest sentit, ha destacat la importància de la feina dels orientadors alhora de guiar-los: “Hem de posar èmfasi que si s’equivoquen poden rectificar, redirigir el futur, amb un trasllat d'expedient o canvi de carrera”.
Per la seva banda, Laura Martínez, membre del Departament de Recerca i Universitats, ha explicat que l’accés a la universitat i les notes de talls són les principals demandes dels estudiants. “Aquest espai és un tastet, hi ha les diferents universitats, i ja poden pensar que hi aniran a estudiar en uns anys”, ha remarcat.
25 anys de fira
El director de l'Espai de l'Estudiant de Valls, Francesc Domingo, ha assegurat que la fira va néixer fa 25 anys perquè era molt necessari oferir un punt d’informació més proper i més enllà del Saló de l’Ensenyament de Barcelona. “Després d’alguns entrebancs i vagues, vam anar creixent. A part de la pandèmia, que va suposar una edició virtual, ha sigut un creixement exponencial, no ens esperàvem arribar on som”, ha subratllat el responsable.
“Ens podem considerar el segon saló de Catalunya perquè som els únics juntament amb Barcelona que tenim totes les universitats catalanes”, ha destacat. Ara, sosté, l’objectiu és potenciar les tardes amb les famílies per seguir consolidant l’espai, ja que la franja dels matins està “coberta” amb les visites dels centres educatius.
Protesta per rebutjar la presència dels militars
Un any més, diversos membres de la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació Camp de Tarragona han protestat aquest matí davant de l’estand de l’exèrcit per exigir la seva retirada de la fira. Tots ells han desplegat una pancarta i han cridat consignes com ‘les armes maten, les armes no eduquen’ i d’altres a favor de la cultura de la pau. “La presència dels militars aquí no té cap sentit, les armes maten, no eduquen. Ara, estem en un context en què s'incrementarà la despesa militar, això en detriment de la inversió en educació i sanitat”, ha denunciat Noé Muñiz, delegat sindical d'USTEC.
Els activistes han assegurat que mantindran les protestes fins que no aconsegueixin la retirada dels militars de la fira. Al final de l’acció, els Mossos d’Esquadra han identificat a les persones que hi han participat.