«Espanya ha d’adoptar les normes europees que afavoreixen la química»

Entrevistem Jesús Loma-Ossorio, president de l'AEQT

Publicat el 03 de juny de 2014 a les 20:00


L’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) presenta el seu balanç anual amb unes dades de producció inferiors a les d’anys anteriors per les aturades programades al llarg de 2013. Malgrat aquesta davallada, el clúster tarragoní continua sent un dels més importants d’Europa.

Quin és el paper de la indústria química tarragonina?



És un sector industrial important que no només té la seva activitat sinó que arrossega activitat d’altres sectors. La de Tarragona representa el 25% de la de l’Estat i la meitat de la de Catalunya, per tant té un pes important.

I aquest pes es trasllada a Europa?



A Europa som el clúster químic més important del sud del continent i del Mediterrani.Això ens fa tenir alguns avantatges competitius en les nostres connexions logístiques. Però notem el pes d’Europa i, de fet, la major part de les nostres produccions van a exportació a molts països del Mediterrani.

Potser si escoltessin les vostres demandes. 



Moltes de les normatives que ens afecten són europees i, per tant, s’apliquen per igual a tots els països d’Europa. El més important és que les normatives que afavoreixen la indústria química es traslladin al marc legal espanyol. Ara estem intentant que algunes d’aquestes normatives s’implementin.

Com quines?
 
La regulació del mercat elèctric que es va publicar el 2009 en l’àmbit europeu inclou les xarxes tancades. Aquesta eina permet que una empresa que s’instal·li en un polígon químic faci servir la infraestructura elèctrica que té per connectar-se i no haver de tirar una connexió fins a una estació de distribució. Aquesta directiva està implementada a diversos països d’Europa, a excepció de països petits i Espanya encara no l’ha implementat. Per aquest motiu treballem amb el Ministeri perquè s’aprovi i puguem estar en les mateixes condicions que altres països europeus a l’hora d’atreure noves inversions.
 
I el corredor mediterrani? 



És un factor de competitivitat molt important per nosaltres perquè la majoria de competidors del nostre clúster són plantes de les mateixes empreses que tenim aquí instal·lades al centre d’Europa. Si pensem que una gran part del mercat és al centre d’Europa, aquelles plantes que estan allí tenen menys costos logístics que els que tenim aquí. Per tant, a l’hora de comparar-nos amb ells sempre tenim el desavantatge dels 1.500 quilòmetres que hem de recórrer. Com més barat sigui aquest trajecte més competitius serem i el ferrocarril ens ofereix aquest avantatge. Per això insistim tant a tenir l’ample europeu.

Però les obres s’estan fent amb ample ibèric.

Estic convençut que el Ministeri ho està fent bé. 

Que donarà la possibilitat a la circulació tant de l’ample ibèric com de l’ample europeu. Pensa que la indústria automobilística de València està molt interessada a tenir l’ample europeu des de les seves fàbriques. Segur que la nostra connexió amb França tindrà ample europeu.

Mirant l’informe de l’AEQT podríem dir que el 2013 s’ha arribat al llindar mínim de productivitat? 



L’any passat va baixar la producció perquè va haver-hi parades importants com la de la refi neria, que és la planta més gran. Però el nivell de producció durant la crisi s’ha mantingut alt i estem estabilitzats.
 
Quines són les millores més significatives d’aquest informe?
 
La quantitat de gent que té feina estable a les nostres fàbriques, més d’un 90% de la plantilla té contracte fix. En el camp del medi ambient hi ha molts bons resultats també perquè les empreses seguim treballant per reduir les emis-sions, tot i que ja estem per sota del que marca la legislació en aquest sentit.