L'Espluga demana la retirada de la declaració de reserva natural parcial dels barrancs de la Trinitat i del Titllar

Com a contrapartida, l'Ajuntament presenta deu propostes per al futur parc natural de les Muntanyes de Prades

  • Imatge del Parc Natural de les Muntanyes de Prades -
Publicat el 13 de maig de 2025 a les 17:05
Actualitzat el 13 de maig de 2025 a les 17:14

L'Ajuntament de L'Espluga de Francolí ha traslladat un conjunt de propostes amb relació al procés de creació del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena. Es tracta d’un document elaborat de manera consensuada pels tres grups municipals representats al consistori (Som Espluga – AM, Junts per l’Espluga – CM i Nova Espluga – PSC) i coordinada amb l'Ajuntament de Montblanc, que es presenta amb una voluntat constructiva i de defensa dels interessos del municipi i de la seva ciutadania.

El municipi, estretament vinculat al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, defensa una regulació que protegeixi l’entorn, però respecti l’autonomia municipal, el dret al desenvolupament local i la realitat dels habitants i propietaris del territori. Entre les propostes presentades, destaca la petició de fixar la cota mínima del Parc als 500 metres, mantenint l’espai que està marcat al pla Natura 2000, per tal d’excloure conreus, edificacions i serveis municipals que quedarien afectats innecessàriament.

Dues zones amb un paper clau

L’Ajuntament també ha demanat la retirada de la declaració de Reserva Natural Parcial als barrancs de la Trinitat i del Titllar, dues zones que tenen un paper clau en el subministrament d’aigua potable al municipi, arribant a aportar entre el 20 i el 50% del total segons l’època de l’any. El govern municipal alerta que qualsevol limitació a l’activitat o a la gestió d’aquests espais podria posar en risc la continuïtat d’un servei bàsic, especialment en un context de recurrents episodis de sequera com els viscuts els darrers anys. En aquest sentit, s’ha sol·licitat la supressió de l’article 43.5 del decret, que facultaria el gestor del Parc a promoure la clausura de captacions d’aigua, fet que l’Ajuntament considera una amenaça als drets històrics sobre els recursos hídrics del municipi.

El consistori també ha reclamat una presència estable i amb veu pròpia a l’òrgan rector del futur Parc, atesa la seva relació directa amb el territori protegit i els serveis que hi presta, com l’Alberg Jaume I, el Camp d’Aprenentatge o la seu administrativa del PNIN de Poblet. Aquesta demanda es veu reforçada pel fet que el nucli de les Masies, pertanyent a l’Espluga de Francolí, es troba íntegrament dins dels límits del futur Parc Natural.

En l’àmbit urbanístic, s’insisteix que el planejament vigent del municipi, recollit al POUM, sigui plenament respectat, especialment en zones de sòl urbà i àrees periurbanes dissenyades amb criteris sostenibles. Altres propostes inclouen la simplificació d’autoritzacions per activitats municipals de baix impacte, la rehabilitació d’edificacions tradicionals, el reconeixement de la compatibilitat de l’activitat agrària, i una regulació clara i inclusiva de l’activitat cinegètica dins els límits del Parc Natural.

Finalment, es proposa el reconeixement formal de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) com a agents col·laboradors essencials per a la gestió, prevenció i sostenibilitat del territori forestal. L’Ajuntament demana facilitar-ne la tasca, garantir-ne l’accés a camins i infraestructures i incorporar-ne representants a la governança del Parc.

Aquesta iniciativa sorgeix a proposta de Junts per l’Espluga, i va ser debatuda a la Junta de Portaveus del passat 22 d’abril. Les aportacions formulades tenen com a objectiu compatibilitzar la protecció dels espais naturals amb el desenvolupament socioeconòmic del municipi, reconeixent la singularitat territorial, històrica i cultural de l’Espluga de Francolí.