Esquerra vol una consulta sobre els Jocs vuit anys després de promoure'ls

El partit proposarà la convocatòria d'un consell extraordinari per debatre sobre aquesta possibilitat | Veuen en aquest mecanisme una «oportunitat» per a l'equip de govern d'explicar-se

Publicat el 22 de juny de 2015 a les 15:21
Actualitzat el 03 d’octubre de 2023 a les 11:32

Mònica Alabart i Pau Ricomà, aquest matí en roda de premsa, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó


Esquerra buscarà aliats al plenari per tal de fer una proposta de consulta sobre els Jocs del mediterrani que Tarragona té previst de celebrar d'aquí a dos anys, el 2017. Els quatre regidors del grup municipal han presentat aquest dilluns al matí la proposta que ja van donar a conèixer en la presa de possessió del càrrec. Donat que cinc dels set grups presents en el nou saló de plens s'han mostrat ja escèptics i han demanat tota la informació relacionada amb la seva organització, els Jocs podrien perillar ja que la suma del PSC i del PP no arriba a la majoria absoluta. Per tal d'obrir un procés participatiu que suposi alhora una «oportunitat» per a l'equip de govern d'explicar la situació actual dels Jocs, el regidor Pau Ricomà ha escenificat l'inici d'un intens debat entre els grups sobre la data i la pregunta que s'efectuaria als tarragonins.

Si prospera, serà la segona consulta organitzada per l'Ajuntament en més de tres dècades, després del procés decisori sobre les rajoles de la Rambla Nova, més enllà del «concurs d'idees» per captar l'opinió dels ciutadans sobre què fer amb l'Espai Jaume I. Tot i això, és un procés que arriba vuit anys després d'iniciar l'aventura primer de la Candidatura i posteriorment, el 2011, de l'organització dels Jocs del Mediterrani 2017. Ricomà ha justificat que no ho proposessin abans, fins i tot quan tenien responsabilitats de govern, dient que «ha passat prou temps i el projecte inicial no s'ha fet». El número 1 d'Esquerra a Tarragona creu que «no s'han cobert les etapes» previstes i que no es tenen clars els patrocinadors, els sponsors, els drets televisius, així com el finançament per part de l'Estat espanyol.

Per tal de convocar un consell extraordinari per debatre aquesta qüestió calen onze regidors, un número que sumarien Esquerra amb altres formacions que ja s'han mostrat crítiques amb el projecte, com Ciutadans (4), Iniciativa (1) i la CUP (2). Per sumar els catorze necessaris per arribar a aprovar la consulta, haurien, però, d'obtindre el suport de CiU (3), o bé que el govern municipal es fes seva la proposta. Després de la reacció de Javier Villamayor, tinent d'alcalde precisament d'aquesta àrea, en una reunió amb el grup d'ERC, però, les possibilitats s'han vist reduïdes. De moment, el PSC rebutja la proposta, a l'espera de saber quina serà la postura de la resta de partits.

Encara no tenen la informació requerida i, per tant, no es posicionen

Han passat pocs dies però el grup municipal republicà ja ha demanat els contractes i tota mena de documents per conèixer l'estat actual de l'organització dels Jocs. Encara no els l'han facilitada i, per aquest motiu, davant la pregunta de quin seria el posicionament del partit en la campanya de la consulta, han assegurat que no ho tenen clar fins no haver recollit tota la informació. Quant als patrocinadors, per exemple, l'empresa Octagon havia de captar uns patrocinadors que no arriben i Esquerra voldria saber quines conseqüències tindria no assolir un mínim. Per altra banda, també demanaran saber què passarà si l'Estat no dóna els diners promesos, si serà el consistori qui els avançarà.

Ricomà ha estat dur amb el govern socialista: «fins ara han tingut un problema perquè no han tingut oposició» i qüestions com el crèdit de dotze milions d'euros a CaixaBank pensa que s'haurien d'haver debatut. El grup proposarà la consulta en el marc de la llei catalana de consultes populars, suspesa de manera cautelar per part de l'Estat.