Famílies de Sant Jaume dels Domenys s'uneixen per impulsar una comunitat energètica

'Demà' neix d'una col·laboració entre particulars i l'Ajuntament per avançar en la transició energètica | El projecte preveu posar instal·lacions d'autoconsum compartides en dos punts del municipi

Publicat el 28 d’abril de 2023 a les 06:05
Actualitzat el 28 d’abril de 2023 a les 09:54
La Unió Europea va fixar recentment que les energies renovables han de representar com a mínim un 42,5% del consum domèstic i industrial el 2030. Uns objectius que, a manca de set anys, semblen complicats d’assolir, ja que actualment a Catalunya les fonts renovables suposen al voltant d’un 15% de l’energia que es genera.
 
És per això que diferents municipis han començat a treballar de valent per impulsar aquesta transició sense perdre temps. Al Baix Penedès, un dels casos més destacats és el de Sant Jaume dels Domenys, que fa pocs dies va constituir la primera comunitat energètica de la comarca sota el nom de 'Demà, Domenys en marxa'.
 
Aquesta comunitat ha nascut de la col·laboració entre l’Ajuntament i diverses famílies del municipi per promoure les energies renovables. Se centra, inicialment, en les instal·lacions d’autoconsum a través d’energia solar fotovoltaica, tot i que en un futur vol estendre el seu àmbit d’influència a aspectes com la mobilitat o la rehabilitació d’edificis per millorar la seva eficiència energètica.
 

Fer els deures per evitar projectes com el de la MAT

‘Demà’ té un grup motor en el qual hi ha diverses persones del municipi, una de les quals és Xavier Urgell, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament. En conversa amb TarragonaDigital, Urgell explica que la iniciativa va sorgir per la necessitat “de complir com a municipi amb la generació d’energia a través de fonts renovables”, que actualment només suposen “el 6%” del consum que es fa al poble.
 
El detonant per impulsar el projecte van ser amenaces com la de la MAT o la del gran parc solar que es volia ubicar a l’Arboç. “Amb l’argument que a Catalunya no estem fent els deures ens volen imposar aquests projectes”, explica Urgell. Per aquest motiu el consistori va contractar un estudi per saber com podria accelerar aquesta transició energètica. La conclusió va ser que la manera més viable era “impulsant una comunitat energètica amb un model de cooperativa”.
 
Imatge promocional de la comunitat energètica de Sant Jaume dels Domenys.

Imatge promocional de la comunitat energètica de Sant Jaume dels Domenys. Foto: Cedida


 
“Ja hi ha alguns exemples d’aquestes iniciatives a Catalunya, especialment a l’Osona o també el que s’està desenvolupant a l’Alforja”, apunta Urgell. Després de fer diverses trobades impulsades per l’Ajuntament, es va crear el grup motor que ara comanda el projecte. Són, doncs, els mateixos veïns els que porten la veu cantant, tot i que la presència del consistori continua sent important per diversos motius.
 
Un d’ells és que les dues instal·lacions d’energia fotovoltaica que es preveuen aniran situades en espais públics. Una es farà a la pista de les escoles i l’altra, al nucli de La Torregassa, en una pèrgola que s’haurà de posar abans. Urgell afirma que amb aquests dos punts es cobrirà la pràctica totalitat dels nuclis de Sant Jaume, “ja que cadascun pot oferir energia a dos quilòmetres a la rodona”. Fins i tot podria arribar a alguns habitatges de Llorenç.
 

Ajuts per instal·lar les plaques fotovoltaiques

Ara s’estan acabant de fer els estatuts de la comunitat energètica i el següent pas serà concórrer a alguna de les línies d’ajuts que hi ha per poder cobrir una part del cost de la instal·lació de les plaques, que s’estima en uns 45.000 euros. La primera que es posaria és la del pati de les escoles, perquè no necessita cap infraestructura addicional, ja que anirà situada a sobre d’una teulada.
 
Els que vulguin sumar-se a la comunitat i beneficiar-se d’aquesta energia s’han de fer socis en primer lloc. Xavier Urgell assegura que, un cop estigui en marxa la instal·lació, s’estalviarà en la factura energètica, tot i que els usuaris han de mantenir el contracte amb la seva companyia. “Amb l’autoconsum només es cobreix una part de l’energia, aproximadament 1 kW per hora”, avisa.
 
Perquè la iniciativa sigui rendible, el grup motor calcula que cal un mínim de setanta habitatges involucrats, una xifra que creuen que assoliran sense dificultats pel gran interès que ha creat la comunitat energètica entre els veïns. A més, només els edificis municipals de l’Ajuntament ja suposen un 10% d’aquests habitatges. Des del grup motor informen que els interessats a prendre part al projecte poden enviar un mail a l’adreça domenysenmarxa@gmail.com.