Les deu representants de les famílies dels consells escolars de les sis escoles bressol municipals de Reus van dimitir en bloc, el passat 27 de març, segons elles mateixes expliquen en un comunicat, després d'haver-se reunit amb les regidores d'Educació i de Serveis a les Persones i Drets Socials, Pilar López i Anabel Martínez, respectivament. Una reunió en què els van presentar les seves peticions per al nivell educatiu d'Infantil 2 i en què "la resposta de l'administració no va ser l'esperada", asseguren.
Tot i ser reclamacions que fan des de fa anys, la "lluita" va començar el curs passat quan van demanar una baixada de les ràtios a les EBM i, enguany, han presentat un decàleg de propostes de millora i han recollit signatures que donen suport a peticions com la implantació de la parella educativa, millorar l'atenció a la diversitat, millorar les infraestructures i el seu manteniment, millorar la seguretat viària de l'entorn escolar, entre d'altres.
Pel que fa al primer punt, com informa el Diari de Tarragona, l'Ajuntament de Reus ja hauria concertat hora per a una reunió amb la directora dels Serveis Territorials d'Educació i Formació Professional a Tarragona, Montserrat Fortuny, tenint en compte que les competències són de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa a la resta de peticions, el govern local també apunta al mateix mitjà que les peticions no s'han descartat, tret del rebuig a la sortida de la Vella Quaresma, que han manifestat diverses famílies i que ha provocat la dimissió de les membres del consell escolar, que ara s'han organitzat sota la nova plataforma "Famílies en lluita EBM Reus".
La Vella Quaresma, el detonant
La sortida dels infants de 0 a 3 anys escolaritzats a Reus per anar a veure l'espectacle del Carni i serrar una de les set cames de la Vella Quaresma està prevista per aquest divendres 4 d'abril, ja que enguany es va voler incloure tota l'etapa educativa. Aquesta activitat, però, no ha sigut rebuda amb bons ulls per part de les famílies i les exmembres dels consells escolars indiquen que un 40% ja s'han oposat a fer la sortida perquè "no és pedagògica".
El problema és que, d'acord amb la normativa dels centres, si els infants no assisteixen a l'excursió tampoc ho podran fer al centre per manca de personal i, per tant, de servei educatiu. Amb tot, des de la plataforma exposen els motius pels quals consideren que la sortida de la Vella Quaresma no és adequada per als nens i nenes de les bressol: "se celebra en un espai obert al trànsit i persones alienes, els infants han de viatjar en autobús sense mesures adients de seguretat, han de romandre asseguts durant una llarga estona, no hi ha lavabos i no se'ls pot canviar el bolquer, etc".
Per tot plegat, creuen que "no es tenen en compte els seus interessos ni necessitats de cura, moviment i atenció ni vetlla per la seva seguretat física i emocional". En aquest sentit, afirmen que la sortida "els provoca inseguretat i angoixa" per un entorn que no els és habitual, que "manca la vivència propera i significativa" i denuncien un "canvi en les rutines de cures", fets que "trenquen la mirada respectuosa" vers les seves necessitats individuals. Tanmateix, consideren que no s'adequa als objectius educatius d'aquesta etapa.
Davant d'aquesta oposició, l'Ajuntament va defensar que l'acte està dissenyat específicament pensant en l'edat dels infants, perquè l'espectacle es fa més curt i incorpora personatges significatius per a l'imaginari dels nens, segons recull CanalReus. Alhora, garanteixen que els autobusos compleixen les mesures necessàries i recorden el desplegament de seguretat per part de la Guàrdia Urbana.
Una proposta «més adequada als infants»
Una de les exmembres del consell escolar, Roser Bonet, exposa que "la sortida de la Vella Quaresma ja la faran durant l'etapa d'infantil i primària, dels 3 als 12 anys, ja que es conviden totes les escoles de Reus i, per tant, no és com si només tinguessin aquesta oportunitat, tindran diversos anys". Així mateix, malgrat ser una activitat que consideren inadequada per a nens tan petits, apunten que, si volen, els infants poden assistir-hi amb les famílies en l'últim dia de l'espectacle, coincidint amb Setmana Santa.
Al mateix temps, Bonet demana que "s'analitzi la sortida perquè no és pedagògicament adequada, per a aquesta edat ni per la situació en què es dona" i afegeix que "no és positiu que surtin del seu entorn proper, quan ja fan sortides de barri molt enriquidores que respecten el seu temps i necessitats". Per això, van proposar a l'Ajuntament alternatives com fer l'espectacle itinerant pels patis de les EBM o en un espai com La Palma, també obert, però més controlat que les Peixateries Velles i "sempre convidant les famílies"; opcions que no han tirat endavant.
Per aquest motiu, des de la plataforma han convocat per aquest mateix divendres una jornada paral·lela a la qual conviden totes les famílies afectades i que van rebutjar la sortida de la Vella Quaresma. "Serà una festa familiar, això vol dir que els infants que vinguin ho faran acompanyats de les seves famílies i, per tant, la gestió del control d’esfínters la portarà el seu familiar", explica Roser Bonet.
En canvi, en la sortida com a grup, serien les educadores les que se n'han de fer càrrec i "no seria viable portar roba de recanvi i bolquers per a tots els nens i nenes per si hi ha incidents mullats", exposa. La jornada reivindicativa que organitzen tindrà jocs lliures, propostes de petits artistes i constructors, pintacares i una sessió de contacontes, a la plaça del Teatre, a més d'un concert d'orquestra infantil amb què desfilaran fins a l'Ajuntament per tancar amb la lectura d'un manifest.
Samarretes grogues i peticions de millora
Més enllà d'aquest fet puntual, la plataforma no descarta futures accions i mobilitzacions amb l'objectiu de "ser escoltades" i "donar veu a les necessitats que hi ha del 0 a 3", reivindiquen. Entre aquestes, recalquen que cal més inversió en les escoles bressol perquè "necessiten més mans, ja que els infants són poc autònoms, i encara que el decret indiqui una ràtio a I2 d'un adult per cada 20 infants, no vol dir que sigui just o adequat", critiquen.
També, opinen que s'ha d'invertir en material, formació continuada i en millorar les condicions dels treballadors i les aules en què es troben els infants. "La qualitat educativa de les EBM de Reus és molt bona perquè les educadores i directores fan un treball extraordinari, tenen una mirada respectuosa i repensen cada pas que fan", agraeix Roser Bonet, qui lamenta que disposen de menys recursos dels que necessitaria l'infant.
En aquesta línia, el passat mes de gener, professionals del sector del Camp de Tarragona van iniciar la campanya "Dimecres, samarretes grogues", amb l'objectiu de visibilitzar les mancances i reclamar una atenció digna al cicle educatiu de 0 a 3 anys. Els col·lectius d'educadores denunciaven que l'etapa està "infravalorada per les institucions". La plataforma reusenca prepara ja una moció per presentar al ple municipal.