Fertilitzants de fangs de depuradores escampen els microplàstics filtrats de l'aigua, segons un estudi fet a Tarragona

El grup de recerca Tecnatox de la URV i l'IISPV ha analitzat l'acció d'una planta al llarg d'un any

Publicat el 03 d’octubre de 2023 a les 11:07
Els fertilitzants agrícoles provinents de fangs de depuradora ajuden a reintroduir i escampar al medi els microplàstics que els tractaments de l'aigua retenen. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat investigadors del centre de recerca Tecnatox de la URV i de l'IISPV després d'analitzar diverses mostres d'aigua i fangs provinents de les diferents unitats d'una planta de tractament d'aigües residuals al llarg d'un any.

Han constatat, concretament, que, si bé el 96% dels microplàstics desapareixen de l'aigua tractada, aquests són dipositats en els fangs de la depuradora, que sovint s'utilitzen com a fertilitzants en l'agricultura i poden suposar importants riscos per a la salut i els ecosistemes.

En aquest estudi, l'equip investigador ha analitzat la concentració, forma i composició dels microplàstics presents en les diferents unitats de tractament d'una estació depuradora d'aigües residuals mitjançant diverses tècniques i en diferents períodes de l'any.

Han identificat que la majoria dels microplàstics (66%) correspon a fibres sintètiques, com ara cel·lulosa sintètica, polièster i poliamida, probablement derivades dels rentats de roba. També s'han trobat microplàstics, com ara polietilè, polipropilè i poliestirè, procedents dels productes de cura personal i que arriben directament a les aigües residuals a través de l'activitat humana.