El cap de setmana de l’1 i 2 de juny de 2024 se celebra la 9a edició de Benvinguts a Pagès, la festa de la pagesia catalana on explotacions i elaboradors alimentaris de Catalunya obren les portes per promoure la seva activitat i els seus productes així com per incentivar-ne la venda. Les activitats que s’organitzen es troben repartides per tot el país i se celebren de forma simultània, durant el cap de setmana. La finalitat és poder oferir una oferta completa, diversa i representativa de tot el territori català.
A la demarcació de Tarragona, hi ha nombroses propostes en totes les comarques, que es poden consultar en el mapa i reservar plaça. En aquesta edició participen 7 empreses del Baix Camp, de les quals 2 participen com a productores, i la resta són allotjaments. Entre les productores trobem els Formatges Artesans de la Vall del Brugent (Capafonts) i Cervesa Ninkasi (Les Borges del Camp); i com allotjaments, el Xalet de Prades, la Casa Rural Cal Camilo (Duesaigües), l’Ecocamp Vinyols, Cal Pedret de Riudecanyes i Cal Barceló (Vandellòs).
Els productors ofereixen visites, prèvia reserva, per tal que la gent pugui veure com es treballa i es produeix en cadascuna de les explotacions. Els allotjaments tenen un paper més secundari. El Consell Comarcal del Baix Camp participa fent difusió a les xarxes socials, passant informació als organitzadors i recollint informació sobre la participació.
Sinergies al sector primari
Benvinguts a Pagès va néixer el 2016, en el marc del títol Catalunya, Regió Europea de Gastronomia, com un cap de setmana de portes obertes a pagès on el públic local podia visitar les explotacions, conèixer els mètodes de producció i comprar productes directament al productor.
L’objectiu és fer valer la tasca del sector primari i divulgar l’origen de què mengem; incentivar la compravenda d’aliments de proximitat, apropant productors i consumidors i comunicant els atributs diferencials del conjunt d’empreses participants; crear una experiència agroturística al voltant de les visites a les explotacions; generar complicitats i reforçar el vincle entre els productors, elaboradors, restauradors i consumidors; apropar món urbà i la pagesia; i, divulgar la feina dels professionals del sector alimentari a la societat.
El projecte està liderat per la Generalitat de Catalunya en una actuació coordinada entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme.