El vallenc Enric Ribé Robusté ha formalitzat recentment la cessió de dos importants fons patrimonials, que la seva família ha conservat i augmentat durant segles i que contribuiran a conèixer millor la història de la ciutat de Valls. El passat 16 d’abril a l’Ajuntament, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i Enric Ribé van formalitzar la signatura del contracte de comodat que estableix que aquests dos fons es custodiaran a l’Arxiu Municipal. Els fons tenen una gran rellevància i els seus inventaris seran consultables en el decurs del mes de maig en el portal Arxius en Línia.
En concret, els fons que ha ingressat l’Arxiu Municipal són el fons Família Robusté (que prové de la mare d’Enric Ribé i abasta 32 pergamins i 501 documents en paper, dels anys 1337 a 1941) i el fons Família Roca (que li prové del seu pare, i abasta 54 documents en paper, dels anys 1868 a 1931). Alhora, cadascun d’aquests aplega documentació aportada per altres famílies, amb les quals han enllaçat per matrimoni.
Així doncs, el fons Família Roca conté documentació dels germans Joan Baptista, Ramon i Francesc Roca Sans, o de Teresa Roca Oller (filla del primer) i del seu marit Hermenegildo Gil Sevillano. Per la seva part, el fons Família Robusté conté documentació aportada per Francesca Foguet Plana (sobretot de la família materna, Plana) i d’altra aportada més recentment per Teresa Recasens Guerra (també bàsicament de la família materna, Guerra). Alhora, aquest darrer fons conté documents de difícil adscripció; alguns deuen testimoniar la compra de terres, cases o drets, donat que a l’adquirir el bé era freqüent obtenir tots els títols de propietat anteriors, d’altres aporten notícies ben curioses, com un llibre de notes de Josep Joan Ferran (hereu de la casa de Joan Ferran, de la vila de Vallmoll) on hi ha els comptes del coronatge del rei Carles II recaptat entre els llocs del Camp i la Conca, o un arbre genealògic de la família, que abasta de 1172 a 1683.
Un fons patrimonial únic
De fet, la importància del fons Família Robusté, dins del context vallenc, és la seva antiguitat. Els altres fons patrimonials destacats, ingressats bé a l’Arxiu Municipal, bé a l’Arxiu Comarcal, comencen més tardanament; podem citar els casos de la Família Baldrich Coll (1509-1979), la Família Porta (1632-1932) o la Família Veciana (1711-1886). En el cas dels Robusté es pot documentar dins del fons a un primer membre la nissaga, Joan Reboster (la versió antiga del cognom), fill de Bartomeu i Caterina, entre els anys 1484 i 1490. Després hi ha un salt fins arribar a Pere Joan Robuster, pels vols de 1600, i aleshores ja hi ha documents de cada generació.
El s. XVII se’ls coneix amb el renom “de l’Hostal” (i gairebé tots els hereus es diuen Joan), a la segona meitat del s. XVIII són els “del carrer de la Carnisseria” (i gairebé tots els hereus es diran Domingo). El fet és que dins de l’anomenat grup de fons patrimonials que custoria l’Arxiu n’hi ha de més voluminosos però cap de tant antic, ni amb tants pergamins, quelcom que el fa un cas únic. Cal afegir-hi encara que els Robusté, arribats a Valls procedents de Guissona pels vols de 1290, són una de les famílies que no tan sols es documenta des de més antic sinó que ha perdurat fins avui en dia.
El seu fons el formen documents de tot tipus, des d’àpoques o rebuts (per la compra de robes, de xocolata...) a compravendes, arrendaments, debitoris, censals, concòrdies, llibretes de comptes, capítols matrimonials i testaments, incloent també bitllets de la rifa.
D’acord amb l’evolució de la família -els Robusté són uns pagesos benestants que assoleixen un estatus important a partir del s. XVIII-, els documents també es multipliquen els s. XVIII i XIX. A banda de terres, sobretot a la partida del Freixa, es documenta un filador situat fora vila, prop de les muralles, a la partida del Vilar o torrent de Sant Francesc (1760-1834), una adoberia dita la Cofraria (1865-1870), etc.
Altres donacions relacionades amb aquests fons
L’Arxiu Municipal de Valls vol remarcar en primer lloc, la sensibilitat envers el patrimoni d’Enric Ribé Robusté que, conscient de l’interès públic col·lectiu de la documentació familiar, l’ha volgut cedir a la ciutat per garantir-ne la conservació i fer-la accessible als investigadors. No obstant, també s’ha de destacar la sensibilitat de terceres persones no relacionades amb la família però que van trobar documentació en immobles que van comprar i que igualment la van cedir a la ciutat. Es tracta d’un altre ingrés fet l’any 2018 pel propietari de l’immoble situat al c/ de la Carnisseria, 23, consistent en documentació dels Martí (1843-1868) que es desconeix quin vincle familiar tindrien amb els Robusté i documentació econòmica dels Robusté (1921-1927): tant de la seva empresa de vins, com de la seva activitat com a taxadors de finques o administradors (per exemple de les propietats de Ferran de Sagarra).
Més tard, l’any 2022, l’Associació Cultural l’Aleta, va ingressar una llibreta trobada al c/ dels Metges, 14 on Domingo Robusté Recasens anotava dades sobre la verema i la seva comercialització (1912-1927), que inclou -entremig- els comptes de la festa de Sant Isidre de 1919. Si bé el volum d’aquests ingressos (no arriba a 1 caixa d’arxiu) és petit respecte al gruix aportat per senyor Enric Ribé Robusté (7 caixes i 32 pergamins) ambdós ajuden a completar el fons i redunden en el principi de provinença, que és un pilar arxivístic bàsic. Aquest principi estableix que els documents produïts -en aquest cas- per una família no es poden disgregar.