La Fundació Bara de Reus va acompanyar prop de 200 infants i joves durant el 2024

Més enllà de les activitats al centre o la figura de l'educador de carrer, l'entitat també ha donat suport a un centenar de famílies

  • Els nens i joves fan activitats educatives i lúdiques -
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 16:52

El Programa infància, adolescència i joves de la Fundació Bara de Reus ha acompanyat prop de 200 menors al llarg del 2024. La xifra creix del 149 als 178 respecte de l’any anterior i ascendeix fins als 196 si s’inclouen els adolescents i joves participants de les activitats vinculades a la figura de l’educador de carrer. L’entitat, també, ha realitzat nombroses accions coordinades amb agents externs, com escoles i instituts, a més de l’acompanyament a centres especialitzats.

El president de la fundació, Felip Vidiella, ha explicat que aquesta es troba en ple procés de renovació dels seus vocals i càrrecs de gestió, amb la paritat de gènere com un dels seus eixos prioritaris. Així i tot, ha subratllat que l’entitat continua fidel als principis que han guiat la seva raó de ser: acollir, educar i integrar a menors en situació d'exclusió social.

Vidiella també ha indicat que les despeses de la Fundació Bara han augmentat de manera significativa el 2024, per l’increment en el nombre de menors atesos. A més, ha destacat el creixement dels ingressos procedents de donacions particulars, fet que demostra el compromís de la ciutadania amb la tasca de l'entitat. 

En aquest context de renovació, també s'està reforçant l'estratègia de comunicació, apostant per una major transparència i proximitat. Per exemple, l'acte públic de presentació dels resultats financers i de gestió, celebrat aquest dimarts 15 d'abril a la sala d'actes de l'Antic Hospital de Reus, es preveu repetir anualment com a mostra d'aquesta "voluntat d'obertura".

Un centenar de famílies ateses

Per la seva banda, Javier Veraguas, director de la fundació, ha exposat que el Programa Famílies ha acollit un total de 95 aquest últim exercici i, així, han rebut l'assessorament de la treballadora social de l'entitat 417 membres d'aquestes famílies, entre les diferents gestions dutes a terme, que van des de qüestions d'habitatge, assessorament jurídic o formacions a tràmits telemàtics.

Així mateix, Veraguas ha destacat les més de 60 persones voluntàries que han col·laborat en els diferents projectes de la Fundació i ha explicat el compromís de l'entitat amb la inclusió de mecanismes per a mesurar l'impacte social que generen les diverses iniciatives.

Aquest compromís s'ha iniciat amb la mesura de l'impacte social que genera l'acompanyament als menors en l'àmbit social: com el fet que es redueix molt considerablement el fracàs escolar prematur, destacant el 3% de fracàs escolar prematur entre els menors que participen en els projectes de l'entitat, davant del 14% actual a nivell de Catalunya; o l'èxit aconseguit amb els menors en situació de vulnerabilitat o situació de reg social, el 100% dels quals continua estudiant una vegada finalitzada l'etapa de l'ESO davant de només el 30% actual a nivell de Catalunya.

La regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López, també ha assistit a l'acte, evidenciant la bona sintonia i col·laboració entre el consistori i l'entitat. Com a tancament de l'acte, Felip Vidiella va presentar el llibre “Què fàcil és cuinar”, de l'escriptor Josep Pallarols, que es posarà a la venda el pròxim 23 d'abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, en l'estand que s'instal·larà davant de la Prioral de Sant Pere i que recaptarà fons per a la fundació.