El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona per les recents activitats d'excavació que, segons l'entitat, han posat en perill l'espai protegit dels Muntanyans de Torredembarra.
Segons expliquen en un comunicat, durant les últimes setmanes diverses excavadores han fet treballs a la sorra, causant danys a espècies protegides com el corriol camanegre. Aquestes accions, segons el GEPEC-EdC, constitueixen presumptes delictes de prevaricació, contra el medi ambient i les espècies protegides.
Excavadores a l'espai protegit dels Muntanyans
El passat dimecres 24 d'abril, tècnics del GEPEC-EdC van presenciar com hi havia una excavadora operant dins l'Espai d'Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, una àrea inclosa en la Xarxa Natura 2000. Aquesta zona és un lloc de nidificació important per al corriol camanegre, una espècie estrictament protegida en l'àmbit català, estatal i europeu.
El GEPEC assegura que les actuacions de l'excavadora han afectat aproximadament un 50% de la superfície de nidificació del corriol camanegre —unes 4,6 hectàrees—, així com els hàbitats d'interès comunitari de duna, els quals estan fortament protegits en aquesta zona de la Xarxa Natura 2000. Després de les activitats de l'excavadora, no s'ha pogut localitzar la parella de corriols que ocupava l'àrea, i s'han observat danys a la zona de duna.
El GEPEC apunta directament en la seva denúncia a l'Ajuntament de Torredembarra com a responsable dels treballs a la sorra, ja que, segons afirmen, la Generalitat de Catalunya ha explicat que no tenia coneixement d'aquestes activitats.
L'Ajuntament de Torredembarra justifica els treballs
Després del comunicat de l'entitat ecologista, l'Ajuntament de Torredembarra ha enviat una nota explicant que les actuacions que es denuncien es van fer en caràcter "d'emergència" pels danys que va patir la platja després dels últims temporals del mes de març.
El consistori assegura que van quedar "al descobert unes conduccions d'aigua en desús i una trentena de pals antics i robustos que havien quedat soterrats" l'any 2005. El fort onatge els hauria tornat a descobrir i "va provocar canvis en el perfil de la façana marítima dels Muntanyants", motiu pel qual es va decidir tirar endavant les actuacions per retirar els elements que podien suposar un perill.