El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) insta el Govern de la Generalitat a recuperar la conselleria de Medi Ambient després de quinze anys sense tenir-ne. "Una conselleria de Medi Ambient vol dir ficar límits, ordre, fiscalitzar. Si no hi és, ningú limita els possibles projectes", ha afirmat Xavi Jiménez, president de l'entitat, en la celebració dels seus 40 anys.
Els ecologistes demanen un canvi de rumb a l'executiu català, ja que per a Jiménez, el fet que les responsabilitats ambientals es reparteixin entre diferents departaments és insuficient. En aquest sentit, critica que durant quinze anys cap govern, independentment de la seva ideologia, hagi treballat per aquesta causa. "Voldríem que el medi ambient fos important pel que fa a les decisions de país", ha conclòs.
Aquest diumenge 27 d'abril, la Palma de Reus ha estat punt de trobada on rememorar lluites compartides, com la defensa de la serra del Montsant o els Ports, que va derivar en la creació de dos parcs naturals. Actualment, l'entitat treballa en projectes de defensa ambiental com el riu Siurana o el rebuig envers la implantació de l'empresa LOTTE a Mont-roig del Camp.
Concentració a la presa del pantà de Siurana
Pel que fa al riu Siurana, aquest dimecres 30 d'abril, hi ha convocada una concentració a la presa del pantà, una acció que vol servir com a eina de pressió abans de la Comissió de Desembassament prevista per al 5 de maig. "Si avui en dia -el pantà de- Siurana està al 30% amb tres hectòmetres cúbics, està en pla d'emergència i segons el pla de sequera, no s'hauria de tocar aquella aigua, perquè no sabem què passarà l'any vinent. Seria la lògica per mantenir el cabal ecològic i el reg del Priorat", ha asseverat Andreu Escolà.
L'expresident del GEPEC també ha carregat contra el transvasament que es va fer l'any 2022 afirmant que l'aigua "va anar a parar a Reus" i no pas a usos agraris. En aquest sentit, ha augurat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no autoritzarà el transvasament i ha apel·lat a la tasca "fiscalitzadora" de l'organisme.