La gestió hídrica a Tarragona tanca les ponències de les Jornades de l'Aigua al Port

Durant dues jornades diversos experts han plantejat els reptes i han proposat solucions a la gestió de l'aigua en un context de canvi climàtic com l'actual

El Port de Tarragona té en marxa les Setmanes de l'Aigua.
El Port de Tarragona té en marxa les Setmanes de l'Aigua. | Port de Tarragona
26 d'abril del 2024

El Port de Tarragona ha posat punt final a les Jornades de l'Aigua, celebrades entre el 25 i el 26 d'abril per afrontar els reptes de la gestió de l'aigua en un context de crisiclimàtica com l'actual, amb la segona sessió de ponències i xerrades tècniques al Tinglado 1 del Moll de Costa.

Aquesta jornada ha continuat el fil conductor de la primera, que es va centrar en la diagnosi i la projecció futura de la gestió de l'aigua. La segona sessió s'ha dedicat principalment a presentar solucions i bonespràctiques, amb un enfocament específic en la demarcació de Tarragona.

El primer bloc temàtic d'avui ha estat dedicat a la gestió de l'aigua a Tarragona. S'han presentat solucions per fer front a l'escassetat d'aigua, amb la participació de tres experts en el camp. Joan Alginet Aliau, president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), ha compartit la seva perspectiva sobre la gestió actual i futura del CAT, posant èmfasi en la col·laboració amb la indústria química de la regió. Ha subratllat la importància de la preservació dels recursos hídrics i ha presentat diverses estratègies per aconseguir-ho.

Els reptes de la gestió de l'aigua a les ciutats

Seguidament, Daniel Milán Cabré, director de l'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona (EMATSA), ha exposat els reptes que afronta la gestió urbana de l'aigua, amb un enfocament en l'eficiència i la reducció del consum. Ha destacat les accions que s'estan duent a terme per millorar l'ús de l'aigua a la ciutat i ha compartit els objectius a llarg termini per aconseguir una gestió més sostenible.

El tercer bloc de la jornada ha estat liderat per Marc Fargas, qui ha presentat la visió de la gestió de l'aigua des de la perspectiva de la indústria química de Tarragona. Ha destacat la importància de la regeneració d'aigua com a estratègia per reduir la dependència dels recursosnaturals i ha compartit exemples concrets d'iniciatives que s'estan duent a terme a la regió per assolir aquest objectiu.

El Port de Tarragona, centrat en el medi ambient

A més de les presentacions, s'han abordat diverses bonespràctiques implementades al Port de Tarragona. Cristina Miret i Daniel Vera han destacat els esforços de l'APT per adaptar el consum d'aigua a les característiques del clima mediterrani, així com les iniciatives per millorar l'eficiència i la sostenibilitat en la gestió de l'aigua al port.

Les jornades han conclòs amb un discurs de cloenda del president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i del delegat territorial del Govern de Catalunya a Tarragona. Han destacat la importància dels debats i les exposicions realitzades durant les jornades, subratllant la complexitat dels reptes i la necessitat de cooperació publicoprivada per abordar-los amb èxit.

A més, han posat èmfasi en la importància de continuar treballant per garantir una gestió eficient i sostenible de l'aigua en un context de canvi climàtic.